Cum alegem produsele?

Ce inseamna rezolutia HD, full HD si Ultra HD si care sunt diferentele?

Alegerea unui televizor nou poate parea banala, dar vei fi suprins sa afli ca foarte multi oameni petrec timp pretios sa aleaga cel mai bun dispozitiv electronic pentru a le indeplini toate nevoile. Fie ca sunt interesati de marime, aspect, diagonala, pret sau rezolutie, televizorul este la mare cautare, atat online, cat si direct in magazine.

Desi calculatorul sau laptopul sunt din ce in ce mai des folosite astazi, cu siguranta si tu esti printre cei care, ajunsi acasa dupa o zi grea, abia asteapta sa deschida televizorul pentru a vedea un film, a asculta stirile sau a se uita la desene animate impreuna cu cel mic, macar pentru un scurt moment de relaxare.

In cele ce urmeaza, iti vom prezenta un ghid de alegere a televizorului in functie de rezolutie si vom afla, impreuna, ce inseamna rezolutia HD, full HD si ultra HD si care sunt principalele diferente dintre acestea. Totodata, vei vedea care sunt cele mai bune optiuni de televizoare, atunci cand vine vorba de rezolutiile mentionate mai sus.

Standarde de rezolutii

Pentru o imagine de ansamblu mai clara, am impartit, pe scurt, cele mai utlizate tipuri de rezolutii pentru televizoare :

  • SD (Standard Definition) = 720 x 480 pixeli sau 480p; Acest tip este intalnit din ce in ce mai rar, fiind folosit in cazul televizoarelor mai vechi, cu tub.
  • HD Ready = 1280 x 720 pixeli sau 720p; Televizoarele HD Ready sunt mult mai utilizate, nu au un tuner HD, dar au un imput digital.
  • Full HD = 1920 x 1080 pixeli sau 1080p; Televizorul cu rezolutie Full HD are un pret mai mare decat cel HD, dar o imagine mult mai buna si mai clara.
  • UHD 4K (Ultra HD) = 3840 x 2160 pixeli sau 2160p; Cu cat rezolutia este mai mare, cu atat si imaginea pe care o vei vedea va fi mai clara si mai detaliata. Rezolutia Ultra HD sau rezolutia 4K este, de fapt, o multiplicare de 4 ori a rezolutiei pe care o poti gasi pe televizoarele Full HD. Efectul va fi unul fara precedent. Poti vedea chiar si detalii microscopice, precum linii fine sau fire de par. Claritatea imaginilor este net superioara celor despre care am vorbit pana acum. Aceasta rezolutie va fi ideala, in cazul in care vei vrea sa iti transformi livingul intr-o camera de cinema!

Ce este rezolutia HD

Daca ai decis sa iti cumperi unul sau mai multe televizoare si nu stii cunosti foarte bine specificatiile tehnice sau ce rezolutie sa alegi pentru ele, haide mai intai sa iti explicam, pe larg, ce reprezinta fiecare.

In primul rand, rezolutia este cea care reda numărul de pixeli gasiti orizontal si vertical pe un monitor.

Rezolutia HD sau, mai complet, HDTV, se traduce prin televiziunea High definition. Aceasta se diferentiaza de Standard definition, regasita la orice televizor standard, mai vechi ( cu tub) si consta in imbunatatirea imaginii video si a numarului de pixeli, care sunt in numar mai mare. Imaginea va fi mai clara decat in cazul televiziunii standard, datorita rezolutiei mai bune a imaginii. Printre cele mai cunoscute rezolutii pe care le vei intalni cel mai des atunci cand iti cauti televizoare HD se numara rezolutia HD ready – 1280×720 px, rezolutia HD (1366×768), rezolutia Full HD – 1920 x 1080 px, precum si rezolutia Ultra HD/4k – 3840 x 2160. Detaliile vor fi precise, iar culorile mult mai vii si mai luminoase.

Ce este rezolutia full HD

Daca esti interesat de o rezolutie mai mare si implicit de o calitate mai buna a imaginii, televizoarele fulll HD vor fi cele mai potrivite pentru tine si nevoile tale. Televizoarele Full High Definition, Full HD sau FHD, pe scurt, au o rezolutie de 1920 x 1080 pixeli, asadar, mult mai mare decat rezolutia progresiva HD sau HD Ready, mentionata anterior, de 1280 x 1080 pixeli. Pretul televizoarelor Full HD nu este cu mult mai mare decat al celor HD, asa ca poti lua in calcul si aceasta optiune daca esti pasionat de tehnologie.

Ce este rezolutia ultra HD

Ei bine, daca ai ajuns pana aici, trebui sa stii ca televizoarele ultra HD sunt de patru ori mai performante decat televizoarele Full HD. Aceasta rezolutie este cunoscuta si sub numele de 4K sau UHD si are 2160p = 3840 x 2160. Daca ai si un televizor cu diagonala mare, calitatea imaginii fata de o rezolutie HD Ready va fi in mod clar superioara. Iti poti da seama de acest aspect mergand intr-un magazin de specialitate sau privind diferentele expuse online de pe site-uri de specialitate.

Care sunt diferentele dintre rezolutii

Este usor de observat faptul ca diferenta majora dintre toate rezolutiile prezentate pana acum sta in numarul de pixeli. Cu cat acestia sunt in numar mai mare, cu atat imaginea va fi mult mai buna si mai clara. De regula, diferentele dintre aceste rezolutii sunt usor de observat cu ochiul liber – trebuie doar sa privesti cu atentie la doua televizoare deschise si vei observa asta, in imaginile de claritate diferita. Culorile imbunatatite si imaginile mai clare sunt doar cateva dintre diferentele dintre televizoarele cu rezolutii mai mici sau mai mari. Rezolutia Ultra HD este de patru ori mai buna decat Full HD, in timp ce rezolutia Full HD este mult mai folosita decat HD Ready.

Sugestii de televizoare

Ca sa trecem de cifrele care definesc numarul de pixeli ai unui televizor, iti propunem sa vezi si cateva sugestii clare de televizoare care indeplinesc aceste criterii.

Daca nu esti interesat sa investesti foarte multi bani si timp in alegerea unui televizor mai nou, poti intotdeauna alege un televizor HD Ready, cu rezolutia de 720p.

LED Vortex V32CK600

Acest televizor are o rezolutie de 720p (1366 x 768), un pret avantajos si prezinta urmatoarele avantaje :

  • porturi USB si HDMI
  • ajustarea setarilor video/ audio direct din telecomanda
  • balansarea imaginii si reglarea sunetului
  • Port USB
  • 3 porturi hdmi pentru a conecta laptopul, consola sau DVD-ul
  • unghi larg de vizualizare – 178 de grade
  • imbunatatire automata a culorilor si al contrastului
  • format SD sau HD
  • diagonala LED de 81cm

Televizoarele Full HD se afla in preferintele tuturor atunci cand vine vorba de o rezolutie buna. Preturile sunt ceva mai mari decat in cazul televizoarelor HD, datorita calitatii imaginii si a multiplelor functii pe care le au.

LED Sharp LC-24CFG6132EM, Smart TV

Acest model prezinta urmatoarele caracteristici :

  • O diagonala de 62 de cm
  • Rezolutie Full HD (1920 x 1080)
  • Claritate imbunatatita
  • Zgomot redus
  • Reproducere exacta a culorilor
  • Tip display: E-LED
  • 2 Porturi USB
  • Optimizare a imaginii

Nu in ultimul rand, televizoarele Ultra HD, cu o rezolutie de 3840 x 2160 au de 4 ori mai multi pixeli decât televizorul HD. Preturile sunt mai mari decat al televizoarelor Full HD iar culorile si contrastul sunt cu mult imbunatatite.

LED Curbat Samsung 49NU7302

Printre caracteristicile sale, putem aminti :

  • Diagonala de 123 cm
  • Rezolutie 4K UHD
  • Wifi
  • Expresie detaliata a culorii
  • Functia UHD Dimming, ce imparte si proceseaza ecranul in zone mici pentru a afisa detalii mai precise
  • Liniile curbate naturale
  • Design subtire, modern si elegant
  • Mega Contrast
  • 2 porturi USB
  • HDMI : 3

Aceste functii Smart TV sigur ti-au atras atentia asa ca nu iti ramane decat sa alegi cea mai buna optiune pentru tine si casa ta.

In ceea ce priveste pretul televizoarelor HD, Full HD sau Ultra HD, acestea difera, in functie de rezolutie, in primul rand, dar si de dimensiuni sau specificatii tehnice. Sunt multe variante de care poti tine cont dar trebuie sa te gandesti, in primul rand, cat esti dipus sa platesti pentru aceste dispozitive. Un televizor HD va avea un pret semnificativ mai mic decat cel Full HD sau Ultra HD. Cea mai buna solutie este sa iti consulti bugetul, dupa care sa te gandesti foarte bine la nevoile tale : daca ai nevoie de un televizor pentru jocuri, pentru vizionat filme HD, etc. Mai mult decat atat, trebuie sa te gandesti si la spatiul necesar pentru amplasarea propriu zisa a televizorului. Daca spatiul pe care il ai la dispozitie este redus, varianta unui televizor cu o diagonala de 164 cm este exclusa, din start. Cel mai indicat ar fi sa consulti catalogul firmelor de care esti interesat in mod special si sa faci cea mai buna alegere.

Tehnologia a evoluat incredibil in ceea ce priveste dispozitivele de tot felul, inclusiv televizoarele de care suntem, in numar mare, destul de dependenti. In functie de confortul pe care il vrei si a banilor de care dispui, ai o gama variata de televizoare din care poti sa alegi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *