Cum alegem produsele?

Cea mai bună plită – Top 3 recomandări de la Ideall

Vrei să afli care este cea mai bună plită pentru bucătăria ta și care sunt caracteristicile unui astfel de produs? Îți dorești să alegi un model de calitate la un preț avantajos? În articolul de mai jos, vei descoperi topul celor mai bune plite și aspectele pe care trebuie să le iei în considerare atunci când faci această achiziție. 

1. Cea mai bună plită – Clasament TOP 3

Dintre toate plitele, varianta incorporabilă a devenit o alegere din ce în ce mai populară în bucătăriile românilor, iar motivele care stau la baza acestui trend sunt clare. Optimizarea spațiului, multitudinea funcțiilor și ușurința cu care pot fi curățate sunt doar câteva dintre avantajele acestui produs esențial în gospodărie. 

Dacă ești în căutarea celui mai potrivit model pentru tine și pentru familia ta, atunci trebuie să afli care sunt cele mai importante aspecte pe care să le ai în vedere, fie că este vorba de plite electrice, fie pe gaz. Mai jos vei descoperi top 3 din cele mai bune 10 produse de acest tip de pe piață, în funcție de caracteristicile acestora.

[table id=plita /]

1.1. Cea mai bună plită incorporabilă pe gaz

Plita incorporabilă Beko HILG64220S

 

AVANTAJE DEZAVANTAJE
Eficiență sporită

Siguranță sporită

4 arzătoare de diverse mărimi

Raport calitate-preț excelent

Aprindere electrică

Grătare din email

Vezi AICI preț

Produsul oferă posibilitatea de gătire prin încălzire tradițională cu gaz, dar are avantajul controlului prin butoane, cu aprindere electrică și sistem de siguranță. Cele 4 arzătoare de diferite mărimi permit utilizarea vaselor de diferite dimensiuni. Acestea sunt cu 25% mai eficiente decât cele standard. 

Plita incorporabilă Hansa BHGI63112035, pe gaz

Vezi AICI preț

Acest model are 2 arzătoare de mărime medie, unul de dimensiuni mici și unul pentru tigăi wok. Cel mai mare avantaj al acestei plite sunt grătarele rezistente din fontă, iar curățarea se face foarte ușor, după îndepărtarea acestora. Aprinderea se face prin intermediul butoanelor de comandă. Este realizată din sticlă termorezistentă.

AVANTAJE DEZAVANTAJE
Grătare din fontă

Arzător pentru wok

Autoaprindere integrată

Sistem de siguranță

Raport calitate-preț avantajos

Design învechit

 

Plita incorporabilă Bosch PSY6A6B20, Serie 6, mixtă

Vezi AICI Preț

Pe lângă cele 3 arzătoare pe gaz, acest model de top este dotat și cu extra-opțiunea unui arzător electric, care îți permite să gătești rapid, atunci când ești în criză de timp, însă ocupă la fel de puțin spațiu precum cele standard. Are un design elegant și este realizat din materiale durabile. Aprinderea este ușor de realizat, cu o singură mână. Datorită faptului că este incorporabilă, poate fi încadrată ușor în orice bucătărie.

AVANTAJE DEZAVANTAJE
Model sustenabil, compatibil cu biometanul

Grătare din fontă

Opțiunea unui arzător vitroceramic pentru încălzire rapidă

9 trepte de putere a arzătoarelor

Aprindere electronică

Necesită și alimentare electrică

1.2. Cea mai bună plită incorporabilă electrică cu inducție

Plita incorporabilă Electrolux EHH6240ISK

Vezi AICI preț

Produsul se caracterizează prin eleganță și tehnologii avansate, precum sistemul de siguranță și funcția booster, pentru o putere sporită. Datorită sistemului “snap-in” este foarte ușor de montat. Controlul este de tip digital, fiind necesară simpla atingere a indicatorilor.

AVANTAJE DEZAVANTAJE
Raport calitate-preț excelent

Eficiență sporită

Instalare ușoară

4 arzătoare de diverse mărimi, ideale pentru familie

Pachetul nu conține cablu de stecher

Plita incorporabilă Beko HII64500FHT, Inducție

Vezi AICI preț

Acest model este dotat cu 4 arzătoare de diverse dimensiuni, iar prin sistemul IndyFlex, două dintre acestea pot fi folosite împreună, pentru încălzirea unui vas mai mare. Panoul de comandă poate fi utilizat prin “Touch and Slide Control”, adică atingerea și glisarea pe suprafața plitei. Datorită celor 19 trepte de putere, gătitul poate fi realizat cu precizie avansată. De asemenea, timerul îți permite să scapi de grija de a uita mâncarea pe foc.

AVANTAJE DEZAVANTAJE
Raport calitate-preț excelent

Eficiență sporită

Rezistență la zgârieturi

Curățare ușoară

Preț ridicat

 

Plita incorporabilă Electrolux EIV63440BW, cu inducție

Vezi AICI preț

Datorită funcției Bridge, acest model de top de plită cu inducție permite unirea zonelor de încălzire și îți oferă posibilitatea de a utiliza vase de diverse dimensiuni. Arzătoarele dispun de un sistem de auto-dimensionare, în funcție de mărimea vasului folosit. Pe lângă acestea, mai dispune de diverse alte funcții: cronometru, EcoTimer, CleverHeat, Booster (pentru încălzire rapidă), semnal sonor.

AVANTAJE DEZAVANTAJE
Design rafinat

Eficiență sporită

Control tactil Direct Touch

Instalare ușoară datorită sistemului „snap-in”

Rezistență la zgârieturi

Curățare ușoară

Preț ridicat

1.3. Cea mai bună plită incorporabilă electrică vitroceramică

Plita incorporabilă Samsung CTR164NC01 vitroceramică

Vezi AICI preț

Suprafața ceramică a plitei Samsung îți permite să o ștergi rapid și eficient. Mai mult decât atât, materialul din care este realizată nu permite lichidelor să ardă atunci când ajung în contact cu ea. Pe lângă cele 2 arzătoare normale, este dotată cu unul dublu și unul de formă ovală (multi-purpose). 

AVANTAJE DEZAVANTAJE
Eficiență sporită

Control tactil culisant

Poate fi folosită cu orice tip de vas

Oprire automată de siguranță

Rezistență la zgârieturi

Curățare ușoară

Indicator căldură reziduală

Preț ridicat

Plită incorporabilă Bosch Serie 2 PKE652CA1E

Vezi AICI preț

Realizată din aliaj de sticlă și ceramică, plita Bosch este mai durabilă decât majoritatea celorlalte produse. Arzătoarele sunt controlate cu butoane poziționate lateral, cu 9 trepte de putere. Pentru cei care își doresc un produs cu o înfățișare elegantă, aceasta este opțiunea potrivită.

AVANTAJE DEZAVANTAJE
Eficiență înaltă

Rezistență sporită

Design rafinat

Poate fi folosită cu orice tip de vas

Rezistență la zgârieturi

Indicator căldură reziduală

Curățare ușoară

Preț ridicat

Fără funcții de siguranță

Plita incorporabilă Gorenje ECT643SYB, vitroceramică

Vezi AICI Preț

Dotată cu funcțiile BoilControl și Child Lock, plita Gorenje atinge cele mai înalte standarde de calitate. Prezintă 2 arzătoare de dimensiuni normale, unul oval și unul de mărime mare, iar butoanele sunt activate prin Touch Control. În plus, deține temporizator și funcțiile StopGo și StayWarm. 

 

AVANTAJE DEZAVANTAJE
Rezistență sporită

Poate fi folosită cu orice tip de vas

Rezistență la zgârieturi

Indicator căldură reziduală

Curățare ușoară

Fără funcția Booster

2. Cum alegi o plită bună

Deoarece variantele disponibile pe piață sunt numeroase, procesul de selecție al plitei ideale poate fi anevoios. De aceea, pentru a-ți ușura căutările, trebuie să ții cont de câteva aspecte esențiale în ceea ce privește caracteristicile unui model de calitate.

  • În primul rând, va trebui să decizi ce tip de plită îți este necesar: model electric, cu gaz sau mixt. Pe de-o parte, din punct de vedere economic, gazele naturale au un preț mai avantajos decât energia electrică. Pe de altă parte, variantele electrice sunt mai sigure. Cele vitroceramice îți permit să folosești orice tip de oală, iar cele cu inducție au nevoie de vase speciale. Cele mixte îți oferă oportunitatea de a alege ce tip de arzător vei folosi, în funcție de ceea ce gătești. 
  • De asemenea, va trebui să iei în calcul spațiul disponibil, dimensiunea plitei și numărul de arzătoare. Dacă ai o familie numeroasă, atunci este indicat să apelezi la un model cu 5 sau chiar 6 arzătoare. Cele mai populare sunt cele cu 4 arzătoare. În cazul în care locuiești singur sau nu gătești prea des, un model cu 2 arzătoare este suficient de bună. 
  • Un alt aspect căruia să-i acorzi atenție sunt dotările. De exemplu, în ceea ce privește modelele pe gaz, sunt recomandate cele cu aprindere electrică. Chiar dacă presupun alimentarea la priză, sunt mai sigure și mai ușor de utilizat. Cât despre cele electrice, asigură-te că opțiunea pe care o achiziționezi are măcar o parte din următoarele funcții: de detectare a vaselor, power boost, power management, timer
  • Este important ca materialele utilizate în realizarea plitei să fie rezistente. De exemplu, pentru plitele cu gaz, cea mai durabilă variantă o reprezintă cea cu arzătoare din aliaje de fontă. Cele din oțel emailat sau fier forjat emailat pot rugini rapid. 

În ceea ce privește suportul, aliajul din sticlă și ceramică este cea mai bună, dar și cea mai scumpă opțiune. Inoxul și sticla termorezistentă sunt mai accesibile, însă sunt predispuse la uzură.

  • Printre cele mai importante proprietăți se numără siguranța. Mai ales în cazul unei familii cu copii, plita trebuie să poată fi blocată pentru a nu fi utilizată de cei mici. Modelele cu gaz necesită valve de protecție, care să oprească alimentarea cu gaz, dacă flacăra se stinge accidental sau conținutul oalei se varsă în exterior. De asemenea, sunt recomandate arzătoarele cu triplă coloană, care asigură arderea gazului înainte ca acesta să se împrăștie în bucătărie.
  • Nu în ultimul rând, designul reprezintă un factor de care să ții seama. În funcție de stilul de amenajare al bucătăriei, poți opta pentru o varianta modernă sau clasică, de exemplu, pentru un anumit tip de finisare (lucioasă/mată) ori culoare.

3. Mărci recomandate de Ideall.ro

Pentru ca alegerea modelului potrivit să fie mai ușoară pentru tine, mai jos vei găsi câteva date despre o serie de producători ce realizează plite la cele mai înalte standarde de calitate. 

3.1. Marca Electrolux

Compania suedeză Electrolux ocupă locul al doilea în topul producătorilor de electrocasnice, după Whirlpool. Fondat în 1919 de către Axel Wenner-Gren, brandul s-a concentrat de-a lungul timpului asupra îmbunătățirii experiențelor în gospodărie, iar inovațiile în domeniul echipamentelor pentru bucătărie sunt dovada acestor eforturi. 

Pe lângă dezvoltarea tehnologică, cei de la Electrolux pun mare preț pe grijă pentru planetă și pentru generatiile viitoare. Scopul lor este de a realiza produse durabile, care să îi ajute pe utilizatori să scutească timp, energie și resurse. Expertiza de peste 100 de ani vine în sprijinul îmbunătățirii calității vieții și sprijină dezvoltarea unei relații sustenabile cu natura. 

3.2. Marca Beko

Beko este un brand internațional ce face parte din Arçelik Group și se ocupă cu producția de electrocasnice mari și mici. Marca s-a remarcat prin cea mai rapidă creștere din ultimii 7 ani pe piața europeană, devenind al doilea cel mai mare brand de electrocasnice de pe continentul european. Istoria Beko începe în 1950, ca urmare a parteneriatului dintre doi investitori, iar în anul 1983, și-a început activitatea pe piața electrocasnicelor.

Compania își propună să vină în întâmpinarea publicului cu soluții inteligente, adaptate la diversele stiluri de viață moderne, aflate în continuă schimbare. Astfel, pune la dispoziția cumpărătorilor produse eficiente din punct de vedere al consumului de energie, durabile și eficiente. Designul elegant și tehnologiile inteligente sunt două dintre prioritățile brandului.

3.3. Marca Hansa

Brandul face parte din Amica Group, un producător european de electrocasnice, care are ca obiective dezvoltarea de tehnologii avansate, însoțite de un design modern. Având în spate mai bine de 70 de ani de experiență, Hansa se preocupă de realizare unor game vaste de aparatura pentru gătit. Pe lângă acestea, produce și aparate frigorifice, mașini de spălat vase și mașini de spălat rufe.

4. Cum se folosește o plită

Plitele incorporabile vin în întâmpinarea nevoilor ce țin de optimizarea spațiului din bucătărie. Pe lângă acest aspect, sunt mult mai ușor de curățat și de întreținut față de un aragaz normal. Ca să te bucuri cât mai mult de produsul achiziționat, trebuie să fii atent la modul în care îl utilizezi.

Cel mai important aspect care necesită o atenție maximă este faptul că niciodată plita, indiferent de tipul ei, nu trebuie să fie uitată aprinsă, deoarece va înregistra un consum ridicat, iar în cazul celor ce merg pe gaz, există riscul unei explozii.

Montarea acesteia necesită atenție sporită, mai ales în cazul celor cu alimentare pe gaz, deoarece pot apărea incidente. De aceea, în această etapă, este recomandat să apelezi la un specialist. De asemenea, amplasarea plitei în bucătăriei este foarte importantă. Alege un loc practic pentru poziționarea acesteia, astfel încât să poți găti confortabil.

Întreținerea necesită și ea o atenție specială. Modelele electrice sunt foarte ușor de curățat, însă, în funcție de materialul din care sunt realizate, pot fi mai predispuse la zgârieturi. Dacă nu este montată corespunzător sau este supusă la presiune prea mare, plita se poate sparge. Utilizează soluții de curățat recomandate pentru modelul pe care l-ai ales. La anumite produse, grătarele arzătoarelor cu gaz pot fi introduse în mașina de spălat vase, însă asigură-te că citești manualul de instrucțiuni înainte.

Sursa foto: shutterstock.com

5. Întrebări și răspunsuri frecvente despre plite

Ce fel de vase se folosesc la plita cu inducție?

Pentru modelele cu inducție, va trebui să alegi oale, tigăi și ibrice care au o bază magnetică, ce permite transferul căldurii de la arzător la vas. Vasele ce pot fi utilizate sunt realizate din oțel emailat, fontă sau oțel inoxidabil special.

Cum funcționează o plită cu inducție?

Plitele cu inducție funcționează după următorul principiu: arzătorul transmite unde magnetice direct vasului, asigurând o încălzire rapidă și puternică. Aceste plite sunt mai eficiente ca cele pe gaz. 

Care sunt avantajele plitei cu inducție?

Printre plusurile modelelor cu inducție se numără curățarea ușoară, economisirea energiei (nu se pierde căldură), siguranța sporită și instalarea facilă. 

Cât consumă o plită electrică?

Consumul electric diferă în funcție de mărimea arzătorului și de capacitatea acestuia. În medie, un arzător cu inducție consumă de două ori mai puțin decât celelalte tipuri. 

Ce este o plită vitroceramică?

Modelele vitroceramice funcționează ca un reșou electric. Cu ajutorul electricității, ele încălzesc un element din interior, ce transferă căldura în sus, prin intermediul ceramicii, către vasul așezat pe arzător. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *