Cum alegem produsele? Instrucțiuni de utilizare

Ghid de folosire a cuptorului electric – funcții utile + temperaturi optime de coacere

Cuptoarele electrice sunt electrocasnice extrem de utile în procesul de preparare a hrănii, având încorporate o mulțime de funcțîi SMART ce pot simplifica munca ta în bucătărie. Pentru a funcționa, utilizează exclusiv energia electrică, fiind independente de sursele de gaz metan, spre deosebire de cuptoarele clasice. 

De fapt, așa cum vei vedea în cuprinsul de mai jos, vom începe acest articol chiar cu deosebirile dintre cuptoarele cu gaz și cele electrice, continuând apoi cu principalele caracteristici tehnice pe care un cuptor electric le poate oferi: 

Cuptor electric vs cuptor cu gaz – avantaje și dezavantaje 

Iată care sunt avantajele cu care un cuptor electric se poate poziționa fără probleme în făță unuia racordat la rețeaua publică de gaze: 

  • Temperatura cuptorului electric poate fi controlată mult mai simplu – șții bine că la majoritatea cuptoarelor din bucătăriile româneșți – cele pe gaz – ajustarea temperaturii optime se face “din ochi”. În cazul unui cuptor electric bun, temperatura se setează la un prag termic fix, prin setarea unui buton gradat la nivelul dorit; 
  • Temperatura este distribuită uniform în întreg spațiul cuptorului electric – uită de rotirea vasului din cuptor, pentru că mâncarea să nu se ardă într-o parte. Cuptoarele electrice permit o dispersie omogenă a temperaturii în spațiul de încălzire, iar pornirea ventilatorului de deasupra permite o și mai bună distribuție termică; 
  • Nu există riscul că mâncarea să se usuce – arderea gazului dintr-un cuptor clasic este un proces ce determina uscarea acestui spațiu, așadar, umiditatea din interior va scădea gradual. Acest lucru poate determina uscarea mâncării, chiar mai mult decât ar fi necesar. În cazul utilizării unui cuptor electric, această problema este tăiată automat de pe lista;
  • Utilizarea gazului te expune unui risc uriaș – oricât de bine ar fi făcute racordurile pentru cuptoarele cu gaz, există întotdeauna riscul scurgerilor accidentale, ce pot declanșa explozii devastatoare. În cazul cuptoarelor electrice, lipsa gazului metan înlătura acest scenariu de pe lista cu posibile riscuri.

Iată care sunt și dezavantajele unui cuptor electric, în comparație cu unul clasic: 

  • Cuptoarele electrice se încălzesc mai greu – dacă un cuptor pe gaze ajunge la temperatura optimă aproape instant, celui electric îi poate lua chiar și un timp de 10-15 minute pentru adaptarea la pragul termin presetat; 
  • Gazul este mai ieftin – cel puțîn în momentul de făță, utilizarea unui cuptor cu gaz este mai convenabilă, din punct vedere al costurilor lunare pe care trebuie să le achiți, pentru consumul acestor resurse publice. 

Care sunt principalele caracteristici ale cuptorului electric?

Cuptoarele electrice facilitează un proces de gătire mult mai rapid, printr-o serie de funcțîi speciale, despre care ne vom ocupă puțîn mai jos. 

Un astfel de produs electrocasnic este prevăzut cu grill + 2 rezistente pentru coacere

  • Rezistență superioară; 
  • Rezistență inferioară; 

Aceste 3 elemente importante ale unui cuptor electric pot fi folosite atât împreună, cât și separat, în funcție de tipul de coacere pe care tu îl presetezi pe display.

Capacitatea medie a unui cuptor electric este de 50 litri, însă există și cuptoare cu o capacitate mult mai mare, de 60 până la 80 de litri. Înălțimea medie a cuptoarelor electrice standard este de 60 de centimetri, dar poți găși pe piață și modele mai mici, cu o înălțime de aproximativ 40 de centimetri. 

Pe piață vei găși 2 categorii diferite de produs

  • Cuptoare electrice individuale; 
  • Cuptoare electrice încorporabile.  

Cuptoare electrice individuale vs încorporabile – Capacitate

Sursă foto: AICI

Cuptoarele electrice individuale vin cu o capacitate mai mică (de regulă, 40 litri) decât cea a cuptoarelor electrice încorporabile, făcându-le perfecte pentru gătirea unor cantități reduse de mâncare. 

Cuptoare electrice individuale vs încorporabile – Dimensiuni

Din punct de vedere al dimensiunilor, cuptoarele electrice individuale sunt mai mici decât cele încorporabile, fiind ușor de așezat pe blatul mobilierului de bucătărie. În schimb, cuptoarele electrice încorporabile se pot integra fără probleme în mobilierul bucătăriei, de cele mai multe ori având și o plită electrică pe blatul de deasupra. 

Cuptoare electrice individuale vs încorporabile – Putere

Cele mai multe dintre cuptoarele electrice încorporabile garantează o putere maximă de 4000 W, în timp ce modelele încorporabile garantează puteri mult mai mici, ce nu depășesc pragul de 1500 – 2000 W. 

Cuptoarele electrice înregistrează temperaturi minime de aproximativ 80-90°C, în timp ce pragurile termice maxime la care pot fi setate aceste electrocasnice pentru bucătărie, pot înregistra valori de 250°C.    

Care sunt principalele funcțîi ale cuptorului electric?

Sursă foto: AICI

Îți prezentăm mai jos o serie de 10 funcțîi pe care un cuptor electric performant le poate asigura, pentru a prepară cele mai gustoase feluri de mâncare, la costuri mult mai mici: 

  1. Funcția de încălzire inferioară 

Se recomandă setarea cuptorului electric la această funcție, atunci când se gătește pe un singur nivel, fiind utilizat doar elementul de încălzire din zona inferioară a acestuia. Alimentele care necesită acest tip de încălzire unidirecțional, au nevoie de această funcție pentru a crește – ex: cozonaci, brioșe, checuri etc. 

2. Funcția de încălzire inferioară și superioară

Este o funcție ce utilizează atât căldură venită din partea de jos a cuptorului, cât și căldură venită din zona de sus. Se recomandă funcția de încălzire inferioară și superioară, atunci când se gătesc alimente pe un singur nivel al cuptorului, preferabil, pe cel intermediar. Totuși, pentru alimente puțîn mai rumenite, se recomandă gătirea acestora pe nivelul superior al cuptorului. Cu această funcție poți prepară: pizza, tarte, peste, foietaje și prăjituri cu umplutură. 

3. Funcția de convecție cu încălzire inferioară și superioară 

Asigura un proces de preparare al alimentelor mult mai rapid, fiind foarte utilă pentru prepararea plăcintelor, a bucăților mari de carne, însă mai poate fi dată pe ON și pentru a face: biscuiți, legume umplute, vinete și ardei copți. Această funcție permite o rumenire foarte bună a alimentelor, acestea căpătând o crustă foarte frumoasă la exterior. 

4. Funcția de convecție (aer forțat)

Această funcție activează ventilatorul despre care vorbeam mai sus, aflat în partea superioară, în interiorul cuptorului electric. Ventilatorul distribuie uniform aerul cald, pentru că alimentele să se gătească uniform. Cu această funcție, se pot găți alimente atât pe un nivel, cât și pe două. Ține cont de faptul că dacă alegi să gătești mai multe alimente cu această funcție, utilizează tavi mici, pentru a lasă aerul cald să circule uniform înăuntrul cuptorului. Activând funcția de convecție, poți găti: peste, lasagna, legume sau diferite prăjituri. 

5. Funcția de convecție ECO

Este o funcție care folosește simultan atât ventilatorul din interior, cât și sistemul de încălzire din peretele cuptorului electric. Accesând această funcție, nu mai este nevoie de preîncălzirea cuptorului, înainte de a începe să găteșți. Poți prepară: blaturi de biscuiți, pandișpan, brioșe, ruladă de biscuiți, foietaje, fursecuri etc

6. Funcția de dospire

Se recomandă utilizarea acesteia pentru dospirea rapidă a diferitelor tipuri de aluat. Alimentele vor fi așezate pe raftul din mijloc, în timp ce cuptorul electric va genera căldură atât din partea inferioară, cât și din cea superioară, mențînând astfel o temperatura de 35-40°C. Durata optimă pentru dospirea aluatului poate variată între 30 și 60 de minute. 

7. Funcția de congelare delicată

Pentru dezghețarea alimentelor abia scoase din congelator, această funcție se va dovedi a fi mai mult decât utilă. Nu implică preîncălzirea cuptorului, iar temperatura recomandată pentru decongelarea alimentelor este de 30-60°C. 

8. Funcția menținere la cald 

Această funcție este utilă, pentru că menține la cald alimentele abia gătite, la un prag termic fix de 65°C. În cazul activării acestei funcțîi, se recomandă că alimentele să fie depozitate în cuptor, pe raftul din mijloc. 

9. Funcția de curățare hidrolitică

Este o funcție ce necesită utilizarea unui vas cu apă, poziționat în partea inferioară a cuptorului. Cuptorul trebuie apoi setat la o temperatura ridicată, astfel încât apă din bol să producă aburi, pentru o perioada de aproximativ 30 de minute. Aburii pot înmuia murdăria de pe pereții cuptorului electric, pe care o poți curată apoi mult mai ușor, cu ajutorul unei lavete curate.  

10. Funcția grill 

În cazul acestei funcțîi, este utilizat doar elementul de încălzire superior, alături de grătarul cuptorului electric. Se recomandă introducerea unei tavi de colectare a grăsimilor scurse, pusă pe cel mai de jos nivel al cuptorului. Grătarul va fi pus pe unul dintre rafturile intermediare, iar tavă cu apă, pe raftul de sub cel cu grătarul. Utilizând această funcție poți găți: frigărui, cârnați, antricot, carne de porc, poți gratina legume sau poți prăji pâine. 

Cum setezi corect temperatura de coacere la cuptorul electric?

Așa cum ai putut află din rândurile de mai sus, funcțiile cuptorului electric îți permit să găteșți anumite preparate, în cele mai bune condiții. 

Însă trebuie să mai ții cont de încă un aspect deosebit de important, atunci când utilizezi un astfel de aparat electrocasnic: temperatura optimă, în funcție de preparatul gătit: 

Temperatura optimă pentru prăjituri

  • Pentru prăjituri, temperatura optimă de coacere trebuie să fie cuprinsă între 150-200°C;
  • Se recomandă preîncălzirea cuptorului pentru o perioada de aproximativ 10 minute;
  • Dacă se vor găți două tavi de prăjituri simultan, trebuie lăsat un raft liber între acestea; 
  • Pentru brioșe, blaturi cu tort și aluatul pentru tarte, temperatura de coacere trebuie setată la 180°C. 

Temperatura optimă pentru carne și peste 

  • Dacă vrei să găteșți carne roșie – vită, miel, porc – se recomandă o temperatura de gătire cuprinsă între 200°-250°C. Acest interval termic determina textura cărnii pe care o prepari: suculentă la interior și rumenită la exterior; 
  • Dacă vrei să găteșți carne albă – peste sau pui – trebuie să setezi temperatura cuptorului electric la 150°-175°C; 
  • În cazul fripturilor de pui, îți recomandăm să foloseșți bucăți cât mai mari de carne, pentru a nu se usca în timpul preparării. 

Temperatura optimă pentru pâine și aluat dospit 

  • Dacă vrei să coci pâine în cuptorul tău electric, cea mai bună temperatura pentru acest mod de preparare a aluatului dospit este cuprinsă între 180° și 200°C; 
  • Pentru coacerea pâinii, se recomandă utilizarea funcției de încălzire inferioară și superioară, pentru un interval de aproximativ 30-45 de minute; 
  • Dacă vrei să coci cozonaci în cuptor, din cauza conținutului ridicat de zahăr, cea mai bună temperatura de coacere este cuprinsă între 180° și 190° Celsius. 

Temperatura optimă pentru foietaje 

  • Dacă vrei că straturile de foietaj să nu se usuce, setează cuptorul electric la o temperatura de 190-200° C. 

Temperatura optimă pentru pizza 

  • În cazul în care cuptoarele electrice vin cu funcție specială pentru prepararea acestui aliment, temperatura de coacere va fi setată la o valoarea de 200-220°C, timp de 25-35 de minute;
  • În cazul în care cuptorul electric nu este prevăzut cu o astfel de funcție specială pentru pizza, atunci trebuie setată funcția de încălzire inferioară și superioară, respectând aceleași valori de mai sus (interval și prag termic); 
  • Dacă vrei să pregăteșți pizza congelată, temperatura cuptorului trebuie setată la 200°C, pentru 15-20 de minute, recomandându-se că tavă să fie poziționată pe un nivel intermediar al cuptorului; 

Temperatura optimă pentru cartofi păi 

  • Pentru gătirea cartofilor păi în cuptorul electric, tavă va fi pusă pe un raft intermediar, la o temperatura de coacere de 250°C; pentru cartofi păi, se va utiliza funcția de încălzire superioară și inferioară, pentru un timp de 15 de minute; 
  • Apoi, pentru o rumenire frumoasă, se va comută pe funcția grill, pentru alte 10 minute; 

În cazul unui cuptor electric cu convecție, iată care sunt variațiile optime de temperatura și gradele de încălzire corspunzatoare acestora: 

TEMPERATURA (°) GRADUL DE ÎNCĂLZIRE 
110-130 Foarte rece 
140-150 Rece 
160-180 Moderat 
190-200 Aproape fierbinte 
220 Fierbinte 
20-240  Fierbinte 

Cum se utilizează în mod eficient un cuptor electric? 

Sursă foto: AICI

  • Dacă vrei să te bucuri de un consum redus de energie, îți recomandăm să alegi un cuptor electric ce dispune de ventilație (convecție); Aceste cuptoare, pe lângă faptul că facilitează o preparare uniformă a alimentului, asigura și un timp de gătire mult mai scurt; Mai mult decât atât, prin acest sistem de convecție, poți prepară mai multe alimente în același timp, fapt ce poate reduce semnificativ costurile pe energie; 
  • Încearcă pe cât de mult posibil să nu deschizi ușa cuptorului electric, în timpul preparării unui aliment; în caz contrar, temperatura va scădea, determinând astfel o creștere a timpului de coacere; dacă doar vrei să verifici gradul de rumenire al alimentelor pe care le prepari, îți recomandăm să apinzi becul din interiorul cuptorului; 
  • Fă-ți un obicei din a curată foarte bine interiorul cuptorului, o dată pe săptămâna. Resturile alimentare rămase în interiorul acestui spațiu pot contribui substanțial la creșterea timpului de reaprindere; mai mult decât atât, dacă ignori murdăriile de pe garnitură ușii, această nu se va mai închide ermetic, având loc pierderi de temperatura; 
  • Conectarea cuptorului electric la o sursă de energie trebuie făcută de un specialist; astfel, se va elimina orice risc ulterior, cauzat de o posibilă eroare de conectare;
  • Dacă foloseșți hârtie de copt, această trebuie să aibă o dimensiune asemănătoare cu cea a tăvii pe care o introduci în cuptor; în cazul în care hârtia de copt este mult prea mare, va bloca circulația aerului cald în interiorul cuptorului, iar alimentele nu se vor coace uniform; 
  • Ține cont de faptul că preîncălzirea cuptorului determina un consum mai mare de energie, așadar, fă acest lucru doar în cazul alimentelor a căror preparare necesită o perioada de preîncălzire – vezi mai sus care sunt cazurile în care cuptorul trebuie preîncălzit, înainte de pregătirea alimentelor; 
  • Se recomandă utilizarea tăvilor închise la culoare; această cromatică aparte atrage și distribuie mult mai eficient căldură dinăuntrul cuptorului electric; 
  • În cazul alimentelor care necesită un timp mai mare de gătire, îți recomandăm să utilizezi căldură reziduală, pentru a obține un consum mai redus de energie. Cum se realizează acest lucru? Simplu, prin oprirea cuptorului cu 10 minute înainte de finalizarea timpului de preparare; Astfel, căldură din interiorul cuptorului va rămâne la o temperatura constanța, iar alimentele vor fi rumenite așa cum scrie la carte; 
  • Asigura-te că geamul cuptorul este foarte bine izolat, fie că dispui de un geam dublu din sticlă, fie că dispui de un geam vitroceramic. Izolarea foarte bună a geamului împiedică scurgerile involuntare de căldură, fapt ce determina mentirea unui prag termic constant la interior, precum și un consum mai scăzut de energie electrică. 

Iată tot ce trebuie să șții despre cuptoarele electrice, fie că acestea sunt încorporabile sau individuale. Te asptam pe ideall.ro pentru a descoperi întreagă gama de cuptoare electrice, de la cei mai renumiți producători, la prețuri pe care nu le poți trece cu vederea!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *