Curățare și îngrijire Instrucțiuni de utilizare

Aerul condiționat: Mituri despre montarea și igienizarea aerului condiționat 

Aerul condiționat este un dispozitiv din ce în ce mai prezent în casele românilor, mai ales în orașele din sudul țării, unde media temperaturilor anuale este în mod constant mai ridicată.  

Fără doar și poate, acest produs mărește gradul de confort din interiorul locuinței tale și tocmai de aceea ar trebui să te informezi cât mai bine în prealabil, înainte de a achiziționa un aparat de aer condiționat.  

1. Montarea aerului condiționat

Există o sumedenie de mituri despre aerul condiționat, iar în subpunctele de mai jos ne vom ocupa de desființarea câtorva dintre preconcepțiile legate de montarea unui asemenea produs la tine acasă. 

Fie că vorbim despre montarea sau igienizarea și curățarea dispozitivelor de aer condiționat, vei vedea că pe măsură ce întrebi mai mulți oameni care nu sunt specializați în domeniu, cu atât vei fi mai confuz. Câteodată este mai bine să faci singur o cercetare temeinică și abia apoi să te consulți cu câțiva prieteni. 

1.1. Montajul aerului condiționat în sufragerie 

Cei mai mulți oameni preferă montarea aparatului de aer condiționat în sufragerie. Acest lucru asigură menținerea unei temperaturi constante în zona cea mai folosită a locuinței, dar în funcție de compartimentarea fiecărui cămin, un singur aparat montat în sufragerie poate regla temperatura în întreaga casă. 

O preconcepție des întâlnită despre montarea acestui dispozitiv în living este că diferența de temperatură dintre sufragerie și dormitor va fi una foarte mare, ceea ce va crea disconfort pe durata somnului. Este adevărat că asemenea situații pot apărea, însă tot ce trebuie să faci pentru a rezolva această problemă este să lași ușile de la dormitor și sufragerie deschise pe timpul nopții pentru a facilita circulația aerului în ambele încăperi. 

Dacă spațiul din locuință și bugetul îți permit, poți opta oricând pentru montarea mai multor aparate de aer condiționat. Astfel vei putea avea temperatura dorită în fiecare încăpere, în funcție de locul unde îți desfășori activitatea. 

Nimic mai simplu! 

1.2. Montajul aerului condiționat în dormitor

Principalul mit care înconjoară montarea oricărui sistem de răcire în dormitor este că, în timp, persoanele care vor dormi în preajma aerului condiționat (sau a unui ventilator) vor răci sau se vor trezi înțepenite. 

Acest lucru se poate întâmpla numai dacă aerul condiționat este montat pe perete în așa fel încât să bată exact înspre pat. În orice altă situație, persoanele din încăpere pot sta să se bucure liniștite de o temperatură constantă și reglabilă după preferințe. 

În cazul în care singurul loc unde poate fi montat aerul condiționat ar fi în dreptul patului, este indicată montarea acestui aparat pe holul din dreptul camerei, ca opțiune de rezervă. Acest tip de montare va presupune ca ușa dormitorului să fie lăsată deschisă în momentul în care aerul condiționat este pornit pentru a se uniformiza temperatura în ambele spații. 

1.3. Montajul aerului condiționat în bucătărie 

Când vine vorba de a monta aerul condiționat în bucătărie, acest lucru este de preferat doar în situația în care locuiești într-o garsonieră sau într-un studio mic. Mulți oameni evită montarea aerului condiționat în bucătărie deoarece consideră că acesta se va strica mai repede de la aburii care se formează în momentul gătitului. 

Acest lucru este un alt mit care circulă din vorbă în vorbă, însă, ca toate miturile, nici el nu este adevărat. În cazul în care vrei să fii sigur că aparatul tău de aer condiționat nu va începe să curgă sau se se oprească din a mai răci încăperea, asigură-te că îl vei curăța și igieniza periodic și nu vei avea nicio problemă.  

2. Igienizarea aerului condiționat 

Orice aparat de aer condiționat necesită o igienizare periodică pentru a asigura funcționalitatea sa în condiții sigure și optime. Igienizarea și curățarea aparatelor de aer condiționat se poate face cu produse speciale care se găsesc pe piață și nu este necesară (întotdeauna) apelarea la un specialist în domeniu. 

2.1. Curățarea aerului condiționat fără ajutor specializat 

Multă lume este de părere că dacă nu vei apela la un specialist în igienizare și curățare de aparate de aer condiționat, vei ajunge să îți strici dispozitivul de răcire și încălzire de la tine din locuință. 

Deși acest lucru se poate întâmpla, pentru a evita orice situații neplăcute, îți recomandăm să citești cu atenție instrucțiunile de pe orice produs de curățare înainte de achiziționare și, mai ales, înainte de folosire. 

Unele produse s-ar putea să necesite și aparatură specială pentru utilizare, însă vei găsi pe piață numeroase alternative care pot fi folosite de oricine, fără a angaja un specialist. 

2.2. Curățarea aerului condiționat cu ajutor specializat 

Dacă te decizi să apelezi la un specialist, asigură-te că acesta este calificat și acreditat în domeniu. Principala problemă de care îți vor spune prietenii să te ferești când angajezi un specialist este că acesta fie nu va face o treabă bună, fie îți va strica în mod intenționat aparatul de aer condiționat ca să poată pretinde costuri extra pentru reparații. 

Nu spunem că aceste situații nu se pot întâmpla, însă dacă apelezi la cineva verificat de la o firmă serioasă, cu siguranță că nu vei întâmpina probleme de acest gen. Chiar dacă vei da peste o situație asemănătoare, poți depune oricând plângere atât la firma respectivă, cât și la ANPC, iar în acest mod te vei asigura că îți vei recupera banii cheltuiți. 

În orice caz, este bine să urmărești cum lucrează specialistul și ce soluții de igienizare și curățare a aparatului de aer condiționat folosește pentru că s-ar putea ca data viitoare să te descurci și singur. În modul acesta vei economisi și timp și bani! 

3. Lucruri de știut despre aerul condiționat

Aparatul de aer condiționat nu mai este considerat de mult timp un obiect de lux. El este mai degrabă o necesitate, având în vedere că ne poate asigura confortul termic pe întreaga durată a anului, indiferent de locație, indiferent de anotimp. 

Pe piața de aparate de aer condiționat din România există o multitudine de variante care se pliază pentru orice tip de încăpere, dar și pentru orice tip de buget. Fie că vei opta pentru un dispozitiv cu consum redus sau unul cu o putere mai mare, întotdeauna este indicat sa te documentezi bine înainte de a achiziționa un aparat de aer condiționat. Astfel, vei fi sigur că ai luat cea mai bună decizie pentru tine și pentru locuința ta. 

3.1. Consumul aerului condiționat

Consumul unui aparat de aer condiționat diferă, ca la orice electrocasnice, în funcție de puterea dispozitivului în cauză. Dacă vei opta pentru un aparat cu o putere mai mare, acesta va avea capacitatea de a răci (și încălzi) un volum mai mare de aer din încăpere, dar acest lucru se va reflecta și în factura de curent. 

Cu cât are puterea mai mare un aparat de aer condiționat, cu atât acesta va consuma mai mult curent electric. 

Pentru a te asigura că aparatul tău va funcționa cu un consum optim, încearcă să menții o temperatură constantă în casă pe o perioadă cât mai mare de timp. Nu schimba brusc temperatura din încăpere, pentru că acest lucru va duce la o solicitare mai intensă a aparatului de aer condiționat. 

3.2. Avantajele aerului condiționat

  • Marele avantaj al aerului condiționat este că un asemenea aparat poate face și răcoare și căldură la tine în locuință, nefiind necesare alte dispozitive adiționale. În acest mod îți vei putea crea un climat optim în casă, la orice oră din zi și din noapte. 
  • Dacă te decizi să îți montezi un aparat de aer condiționat iarna, acesta va fi, de cele mai multe ori, la prețuri mult mai mici decât vara, când toată lumea optează pentru achiziționarea unui sistem de răcire în casă. “Omul gospodar își cumpără vara sanie și iarna car” spune o veche vorbă din popor, iar acest lucru este cât se poate de adevărat. 
  • O parte pozitivă legată de prețul aparatelor de aer condiționat este că acestea se găsesc la promoție în situația în care vei achiziționa două sau mai multe dispozitive pentru casa ta. Deși nu este o regulă, cu siguranță vei găsi promoții online care îți vor oferi prețuri reduse pentru al doilea sau al treilea aparat de aer condiționat achiziționat.
  • Un alt mare avantaj al aparatelor de aer condiționat este ca ele se montează sus, pe perete, neafectând în niciun fel suprafața utilă a locuinței tale. Spre deosebire de calorifere, ventilatoare, reșouri sau alte sisteme de răcire și încălzire, aerul condiționat vine cu un plus din punct de vedere ergonomic. 
  • Costurile reduse de întreținere pentru aparatele de aer condiționat sunt un aspect extrem de important, mai ales dacă ne gândim la cât costă reparațiile unui televizor, uscător, cuptor sau reviziile la o centrală termică. Un aparat de aer condiționat se întreține foarte ușor și se strică destul de greu în condiții normale de folosire. Cât timp te vei asigura că acesta este curat și igienizat, sunt șanse foarte mici ca acesta să înceapă să curgă sau să nu mai răcească aerul. 

Aparatele de aer condiționat sunt o necesitate pentru oricine locuiește într-un oraș cu temperaturi ridicate vara. Fiind înconjurați de betoane și departe de natură, un aparat de aer condiționat poate oferi răcoarea necesară pentru a ne relaxa și a ne destinde simțurile la noi acasă, după o zi încărcată la muncă. 

Nu este nimic plăcut în a umbla toată ziua prin soare sau a sta prin mijloace de transport aglomerate, iar când ajungem acasă să nu avem posibilitatea de a ne răcori puțin la o temperatură optimă. 

Tocmai de aceea, dacă și tu îți dorești creșterea gradului de confort la tine în casă, nu ezita să te documentezi despre ce aparat de aer condiționat s-ar plia cel mai bine locuinței tale, dar și bugetului disponibil. 

După ce ai făcut o cercetare temeinică în mediul online și ai cerut recomandări de la prieteni și cunoștințe, tot ce îți rămâne să faci este să te gândești în ce cameră vei monta aparatul de aer condiționat. 

Un mic sfat de care ar trebui să ții cont este ca montajul aparatului de aer condiționat să fie făcut de profesioniști în domeniu, pentru că astfel vei evita scurgeri din aparat, dar și probleme de ordin estetic.  

Îți dorim spor la căutat! 

 Sursa foto 1: unsplash.com 

Întrebări și răspunsuri frecvente despre aerul condiționat   

Ce este aparatul de aer condiționat și cum funcționează? 

Aparatul de aer condiționat este un sistem de încălzire și răcire centralizată care introduce aer rece în încăpere prin niște tubulaturi, după ce a scos și a răcit în prealabil aerul cald din cameră. 

Câte tipuri de aparate de aer condiționat există? 

Există șase tipuri de sisteme de aer condiționat, fiecare fiind creat pentru un anumit spațiu sau scop. Cele 6 tipuri de aparate de aer condiționat sunt: aparatul de aer condiționat de bază (AC), cel fără tubulaturi, cel fixat pe geam, cel portabil, cel hibrid și cel geotermal. 

Cum pot optimiza consumul aparatului de aer condiționat? 

Aerul condiționat funcționează cu un consum optim în momentul în care este lăsat pornit tot timpul când sunt temperaturi ridicate. Acesta nu trebuie ținut pornit non-stop la turație maximă și nici nu trebuie pornit și oprit cu fiecare ocazie. 

Cum aleg aparatul de aer condiționat potrivit pentru locuința mea? 

Pentru a achiziționa cel mai bun aparat de aer condiționat pentru locuința ta, trebuie să calculezi mărimea camerei și să te interesezi de capacitatea de răcire a dispozitivului.    

Se pot monta mai multe aparate de aer condiționat în aceeași casă? 

Da. Montarea mai multor aparate de aer condiționat este posibilă în aceeași casă și este chiar indicată dacă locuința este una foarte mare. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *