Idei de amenajare casă interior - exterior 

Amenajare living: idei, sfaturi si modele de inspiratie pentru decorarea livingului

Pentru unii, living-ul este un spatiu destinat relaxarii si timpului liber, pe care il pot amenaja tinand cont doar de stilurile decorative preferate, dar pentru altii este o camera multifunctionala care va gazdui seri de film sau cine festive, unde copiii vor dori sa se joace, iar cei mari vor fi nevoiti, cateodata, sa lucreze. De aceea, inainte de a incepe sa-ti decorezi camera de zi, ar fi bine sa stii cat timp urmeaza sa petreci in aceasta incapere, ce activitati se vor desfasura aici si daca ai nevoie de anumite facilitati de depozitare. Raspunsurile la aceste intrebari vor constitui punctul de plecare pentru misiunea de amenajare a unei camere deopotriva confortabile, armonioase si practice.

Iti recomandam ca, inainte de a incepe efectiv amenajarea, sa faci o lista cu toate functiile pe care vrei sa le indeplineasca living-ul tau, apoi sa creezi o schita a spatiului si o configuratie probabila a fiecarui element pe care il vei integra in decor. Identifica punctul de interes al camerei (poate fi un semineu, un perete cu o arhitectura aparte, o fereastra cu o priveliste deosebita) si planifica amplasarea fiecarui aparat electronic de care vei avea nevoie.

Sfaturi de amenajare a livingului in functie de forma si dimensiuni

Apartamentele de bloc dispun rareori de living-uri spatioase si luminoase, in schimb sunt foarte frecvente camerele de zi foarte mici sau cele cu aspect de vagon. Din fericire, nimic nu este imposibil in designul interior, asa ca, daca urmezi cateva reguli decorative, iti va fi usor sa creezi un decor armonios chiar si in cele mai dificile spatii.

Amenajarea unui living mic

In general, cand ai de-a face cu spatii de dimensiuni reduse, trebuie sa acorzi atentie sporita culorilor pe care le folosesti. O paleta cromatica bine aleasa poate mari vizual o incapere mica si, in plus, o va face sa para mai luminoasa.

Sugestii

  • Culorile deschise au un efect optic de indepartare, pe cand cele inchise par mai apropiate. De aceea, un tavan prea scund trebuie intotdeauna vopsit in alb sau intr-o nuanta neutra deschisa, iar daca alegi ca finisaje lambriuri din lemn ori panouri decorative care imita lemnul, opteaza pentru culoarea teiului, a artarului sau a stejarului.
  • Bazeaza-te pe monocromia nuantelor neutre luminoase (alb, alb crem, bej, gri deschis). Este ideala pentru decorurile in stil scandinav, minimalist, industrial, rustic si contemporan.
  • Evita orice schema cromatica formata din mai mult de patru culori, pentru a nu aglomera spatiul.

Alte trucuri pentru a face un living mic sa para mai mare:

  • Asigura-te ca exista o distanta de cel putin cativa centimetri intre perete si canapea, fotolii ori taburete.
  • Alege obiecte de mobilier de proportii adecvate spatiului disponibil, dar incearca sa reduci numarul acestora. Este preferabil un coltar cu cinci locuri in locul unei canapele mici, cu doua locuri, insotite de doua fotolii si un scaun.
  • Incearca sa salvezi spatiu alegand mobilier cu linii cat mai simple si gratioase. Canapelele fara brate sunt preferabile celor cu brate rasfrante, chiar daca cele din urma ti se par mai elegante.
  • Cand ai de ales intre o piesa de mobilier multifunctionala si una cu o singura functie, alege-o intotdeauna pe prima. O canapea extensibila cu spatiu de depozitare, un birou de lucru cu rafturi laterale, un otoman care poate fi folosit atat ca masuta de cafea, cat si ca taburet, te vor ajuta sa salvezi spatiu pretios si chiar sa economisesti o suma considerabila.

Amenajarea unui living lung si ingust

Living-ul dreptunghiular, ingust, nu este chiar atat de greu de amenajat pe cat iti inchipui. Secretul sta în felul în care organizezi spatiul in doua zone principale: zona de socializare (care contine canapeaua, fotoliile, masa de cafea, eventual televizorul) si zona de luat masa (adica zona de dining, care contine o masa, scaune si etajere ori o comoda pentru accesoriile necesare aranjarii mesei). In functie de nevoi, dining-ul poate fi inlocuit cu un spatiu de lucru, in care poti integra un birou, un corp de rafturi, un scaun si, bineinteles, un computer ori un laptop.

Sugestii:

  • Poti separa zonele din living-ul ingust si lung cu ajutorul covoarelor, a unui coltar in L sau a unei etajere in trepte.
  • Monteaza-l pe perete si asaza in jurul lui tablouri sau fotografii inramate alb-negru. In felul acesta, atunci cand este inchis, nu va arata ca un dreptunghi negru nelalocul lui, ci va parea integrat in decor.
  • Daca living-ul este amenajat in stil clasic ori shabby chic, incadreaza televizorul intr-o rama de tablou bogat ornamentata.

Daca ai decorat living-ul urmand indemnul unuia dintre promotorii arhitecturii moderne, arhitectul Mies van der Rohe, „Less is more”, atunci alege o rama simpla, intr-o culoare neutra sau care contrasteaza cu cea a peretului.Lasa suficient loc de trecere pentru a te putea deplasa prin incapere fara sa ocolesti mobilierul. In general, un culoar de trafic ideal in living are o forma usor serpuita si o latime de aproximativ 80 de centimetri.

Amenajarea unui living open space

Fie ca ai obtinut aprobare pentru daramarea peretilor dintre bucatarie, hol si camera de zi, fie ca erai deja proprietarul unui astfel de spatiu deschis, in amenajarea unui living open space prioritatea o reprezinta crearea unui aspect coeziv. Ne referim aici atat la paleta de culori, cat si la coordonarea finisajelor si a stilurilor. Nu poti avea un decor minimalist in culori neutre in living, in timp ce spatiul bucatariei este ocupat cu dulapuri extrem de ornamentate din lemn in nuante rosiatice.

Sugestii:

  • Daca vrei sa folosesti culori diferite pentru peretii din diferitele zone ale spatiului deschis, pastreaza totusi o continuitate in culoarea si textura tamplariei usilor si ferestrelor.
  • Foloseste pentru pardoseala acelasi finisaj, indiferent ca este vorba despre spatiul destinat gatitului sau despre camera de zi. Exista parchet din lemn laminat tratat special pentru spatii cu umiditate ridicata, ideal pentru bucatarie, asa ca nu te opreste nimic sa asiguri continuitatea aspectului la nivelul podelei.
  • Da dovada de creativitate cand definesti zonele din spatiul deschis. Cel mai usor este sa folosesti covoare cu design diferit, dar care se integreaza armonios in decor. O optiune inedita este sa montezi panouri ori casete decorative din polistiren pe peretii din zona de luat masa sau din spatiul de lucru. Astfel, vei putea pastra cromatica neschimbata, dar vei adauga interes vizual spatiului modificand putin arhitectura peretilor.

Idei pentru amplasarea electronicelor in living

Dintr-un living modern, indiferent de forma sau dimensiunile sale, nu pot lipsi aparatele electronice. Din nefericire, de multe ori acestea devin centrul de greutate al camerei de zi, ceea ce o transforma mai degraba intr-o incapere cu un decor prea high-tech. Oricat de important ar fi televizorul, computerul si sistemul audio pentru tine si familia ta, incearca sa le incluzi in decor intr-o maniera cat mai rafinata, care sa nu dauneze insa experientei de utilizare a acestora.

Unde asezi si cum camuflezi televizorul in living

Ecranele plate ale actualelor televizoare usureaza mult sarcina camuflarii aparatului intr-un decor sofisticat, vintage sau pe care ti-l doresti, pur si simplu, cat mai aerisit. Cea mai la indemana solutie este sa-l asezi intr-un dulap cu usi glisante, care-ti permite sa ascunzi televizorul de fiecare data cand nu il folosesti.

Iata si alte solutii creative pentru camuflarea unor televizoare in camera de zi:

De retinut:

Pentru a beneficia de o experienta optima, asaza televizorul la nivelul ochilor (atunci cand te asezi) si la o distanta corelata cu dimensiunea diagonalei ecranului. Cu cat diagonala este mai mare, cu atat distanta dintre canapea si televizor trebuie sa fie mai mare.

In principiu, este recomandat sa asezi televizorul la o distanta de cel putin doua ori mai mare decat diagonala, dar nu mai mare decat triplul diagonalei sale.

Cum asezi computerul in living fara sa afectezi decorul

Daca lucrezi de acasa, living-ul este una dintre incaperile in care iti poti crea cu destul de multa usurinta un mic spatiu de lucru. Unde? Acolo unde, orice ai face, parca intotdeauna ramane un colt stingher, in care nu se potriveste nici un fotoliu, nici o planta de apartament sau vreun alt obiect. Un birou s-ar potrivi insa de minune, mai ales daca este esential pentru activitatea ta.

Alege un birou cu doua laturi in unghi drept sau unul semicircular, cu polite reglabile, intr-o culoare diferita fata de a celorlalte piese de mobilier din incapere. Nu este obligatoriu sa asortezi nuantele, ba chiar vei defini mai bine spatiul de lucru de zona de relaxare daca te orientezi catre un birou dintr-un lemn cu o culoare apropiata de cea a peretilor, de exemplu. Nu uita sa alegi un scaun ergonomic pentru birou, daca vei petrece mult timp asezat, sau unul care sa se distinga prin designul usor de inclus in decor, daca il folosesti rareori.

Un computer iti poate fi necesar si daca nu vrei sa amenajezi in living un birou de lucru, pentru ca il poti conecta la televizor atunci cand vrei sa vezi filme la o calitate mai buna. In cazul acesta, ti-ai putea dori sa ascunzi sistemul desktop sau laptopul atunci cand nu-l folosesti, fara sa mai instalezi in camera un birou special pentru acest lucru.

O solutie eficienta este sa-l asezi intr-unul dintre rafturile bibliotecii si sa te asiguri ca ai un taburet usor in living, pe care sa-l poti deplasa atunci cand trebuie sa folosesti computerul.

Unde amplasezi sistemul audio ca sa transformi living-ul intr-o mini sala de cinema

Daca vrei sa beneficiezi de o calitate excelenta a sunetului atunci cand gazduiesti serile saptamanale de film alaturi de prieteni, ai nevoie de un sistem surround care-ti ofera efecte sonore similare celor de la cinematograf.

Va trebui sa faci loc in living unui numar mai mic sau mai mare de boxe pe care sa le amplasezi in jurul utilizatorului, dar in felul acesta apare problema cablurilor inestetice. Poti gasi o modalitate prin care sa le ascunzi, cu ajutorul unor plinte montate fie pe podea, fie pe perete sau, si mai usor, poti achizitiona boxe wireless sau incastrabile in perete.

O solutie cu adevarat inovatoare o reprezinta sistemele surround wireless de tip soundbar care se pot monta direct la televizor si ofera un sunet echilibrat in toata incaperea.

Pe masura ce tehnologiile se dezvolta, devine din ce in ce mai greu si ineficient sa tii aparatele electronice departe de livingul tau, indiferent de stilul in care vrei sa-l amenajezi. Dar asta nu inseamna ca nu le poti integra in decor intr-o maniera estetica si subtila, contribuind astfel la maximizarea confortului si functionalitatii camerei tale de zi.

Surse fotografii:

unsplash.com

pexels.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *