Idei de amenajare casă interior - exterior 

Amenajarea holului: recomandari, solutii si idei

Foloseste-ti creativitatea si gandeste-te la holul locuintei tale ca o oportunitate de a-ti pune in valoare stilul. Acest spatiu trebuie sa fie aerisit, primitor si sa creeze o atmosfera in ton cu restul casei. In plus, fiind locul in care iti pastrezi, cel mai probabil, cheile, telefonul, portofelul, geanta etc. holul trebuie sa fie o incapere practica si bine organizata. Cheia amenajarii eficiente a holului este sa te concentrezi pe crearea unui spatiu atat functional, cat si placut ochiului.

Reguli de baza

Inainte sa alegi obiectele de decor pentru hol, acorda putin timp pentru stabilirea elementelor fundamentale, ce vor avea un impact major asupra primei incaperi din locuinta.

Pune pret pe functionalitate

Avand grija ca holul sa fie atat practic, cat si aspectuos, te vei bucura de un spatiu functional si, in mod egal, admirat de oaspetii care-ti vor calca pragul. Incepe prin a identifica problemele ce impiedica holul sa fie acea incapere ordonata pe care ti-o doresti: incaltaminte aruncata la nimereala, corespondenta lasata la intamplare, pe o masuta etc. Analizeaza stilul de viata al familiei tale si creaza un spatiu care sa raspunda nevoilor tale si ale celor dragi. De exemplu, poti opta pentru un dulap de depozitare al incaltamintei sau un raft pentru corespondenta, pe care il poti monta chiar tu, folosind o masina de gaurit si insurubat. Gasind solutii unor probleme precum cele mentionate anterior si integrandu-le in designul holului, vei obtine o camera pe care iti va face placere sa o privesti, nu un loc dezorganizat si haotic.

Ia in considerare marimea si forma holului

In functie de dimensiunea si forma holului, acesta poate fi o incapere mobilata si decorata, similara cu celelalte camere ale locuintei sau un simplu spatiu de trecere catre restul casei. Dupa ce ai facut toate masuratorile cu ajutorul unor aparate de masura,  gandeste-te la culorile, luminile si texturile care te pot ajuta sa obtii un spatiu cat mai simetric. Daca holul tau este foarte spatios, insa rece si impersonal, alege cateva piese de mobilier statement si niste becuri cu lumina calda pentru a-l tranforma intr-un loc intim si primitor. Daca, dimpotriva, holul tau este prea mic, poti aseza o oglinda pe unul dintre pereti, dand astfel impresia unei incaperi mai aerisite.

Profita din plin de lumina naturala

Lumina naturala are un impact major asupra oricarui spatiu – poate sa transforme cu usurinta un loc intunecat si rece intr-unul cald si luminos. Deseori, razele soarelui nu ajung in holurile mici si inguste, insa exista cateva trucuri pe care le poti folosi pentru a rezolva aceasta problema. In timp ce pardoseala din lemn va amplifica lumina, o oglinda cocheta asezata in partea opusa a unei ferestre sau a unei usi va reflecta razele soarelui.

Profita de paleta de culori

Holul este locul perfect pentru a adauga un plus de personalitate casei tale si a experimenta cu vopsele si tapete in nuante indraznete. Fiind un spatiu de tranzitie, vei traversa holul de multe ori pe zi, insa rare vor fi ocaziile in care te vei opri sa petreci timp in aceasta incapere. De aceea, holul este camera ideala in care sa folosesti culori ce iti plac, dar pe care nu le-ai alege neaparat pentru dormitor sau sufragerie.

Alege cu atentie stilul

Stilul pe care-l alegi pentru acest spatiu va influenta fiecare decizie legata de designul incaperii. Din fericiere, ai foarte multe optiuni la indemana. De exemplu, un cuier din cherestea si nuantele pastelate vor crea un fundal minunat pentru un hol chic. Cei care prefera un aspect urban, se pot indrepta spre culori tari, accesorii metalice si piese de mobilier deosebite. Mobila sofisticata si accesoriile stralucitoare vor crea un look luxos si opulent.

Alegerea si aranjarea pieselor de mobilier

A venit momentul sa te gandesti la mobila din aceasta incapere si la felul in care o vei aranja. Luand in considerare faptul ca holul este un spatiu de tranzitie, vei avea, cel mai probabil, nevoie doar de una sau doua piese de mobilier. Este foarte important sa le alegi cu atentie si sa fii sigur ca fiecare obiect se potriveste cu stilul camerei. Iata cateva exemple de piese de mobilier pe care le poti alege pentru hol.

Consola

Acesta este un obiect foarte des intalnit in holurile locuintelor. Fiind unul dintre putinele lucruri din prima incapere a casei, consola trebuie sa fie atat practica, cat si aspectuoasa. In acest caz, spatiul de stocare este prioritar, asa ca hotaraste-te daca ai nevoie de sertare sau daca o consola simpla iti poate satisface nevoile de stocare a obiectelor pe care trebuie sa le ai la indemana inainte sa iesi din casa: chei, portofel, geanta, borseta etc. Masoara atent spatiul pentru a te asigura ca aceasta piesa de mobilier nu are o lungime mai mare decat cea a peretelui holului.

Scaun sau bancuta

Un scaun sau o bancuta reprezinta o solutie practica pentru oaspetii care se descalta si se incalta atunci cand vin in vizita. In plus, asemenea piese de mobilier pot fi folosite si ca spatiu de stocare pentru diferite obiecte. Poti aseza o bancuta langa intrare sau un scaun in coltul opus al usii. Asigura-te ca piesele pe care le alegi au dimensiuni direct proportionale cu incaperea. Un scaun incapator va adauga un strop de intimitate unui hol spatios, pe cand unul mai mic se va potrivi unei incaperi de dimensiuni reduse.

Elemente de decor

Elementele de decor completeaza design-ul holului si ii adauga un plus de personalitate. Opteaza pentru piese care scot in evidenta stilul spatiului si imbunatatesc aspectul intregii locuinte.

Oglinzi

Oglinzile sunt printre cele mai de pret obiecte din arsenalul designerilor de interior. O oglinda este un accesoriu extrem de versatil, reflectand lumina din jurul holului si dand impresia unui spatiu mai aerisit. Daca holul tau este mic si ingust, alege o oglinda clasica, cu rame simple. Daca ai un hol de dimensiuni medii sau mari, te poti indrepta spre o oglinda supradimensionata, cu rame elegante.

Covoare

 

O modalitate simpla si rapida de a-ti infrumuseta si personaliza holul este alegerea unui covor cu un design vesel. Covoarele se numara printre principalele atractii din orice incapere, atragand privirile asupra culorilor si imprimeurilor lor. Asadar, daca holul tau ti se pare plictisitor, opteaza pentru un covor viu colorat.

Lampi

Lumina ambientala are rolul de a completa iluminatul general si de a crea o atmosfera placuta. Daca iubesti simetria, opteaza pentru doua lampi identice si aseaza-le de o parte si de alta a consolei. Pentru spatii mai mici, o singura lampa va fi suficienta.

Urmand aceste sfaturi si idei, iti va fi usor sa iti amenajezi holul, obtinand un spatiu practic si placut privirii.

Surse fotografii: pixabay.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *