Idei de amenajare casă interior - exterior 

Amenajarea mansardei: recomandari, sfaturi si idei

Amenajarea mansardei este, de obicei, un proiect mult mai simplu si mai accesibil decat alte modificari ale casei. Podul transformat in spatiu locuibil are deja un acoperis, iar structura este, in majoritatea cazurilor, una bine pusa la punct. Chiar si asa, exista numeroase aspecte care trebuie luate in considerare, aspecte despre care vom vorbi in urmatoarele paragrafe.

Autorizatii necesare

Orice modificare structurala adusa locuintei are nevoie atat de un certificat de urbanism, cat si de o expertiza tehnica. In cazul mansardarii, indiferent ca vorbim despre o reamenajare a podului, supra-etajare sau de o mansarda inlclusa in proiectul casei, trebuie urmat normativul de proiectare NP – 064/2002.

Suport adecvat

Este extrem de important ca podeaua mansardei sa ofere suport adecvat pentru mobila, corpuri sanitare si orice alte obiecte care isi vor avea locul in acest spatiu. Un profesionist va stabili cu exactitate daca suportul existent este suficient sau daca podul necesita imbunatatiri. In cazul in care verificarea nu are loc si podeaua mansardei nu este indeajuns de rezistenta, aceasta se poate deforma, iar tavanul se poate crapa.

Iluminatul mansardei

In timpul zilei, lumina naturala va patrunde in mansarda prin ferestre. La lasarea intunericului, insa, iluminatul artificial este o necesitate. Specialistii recomanda sa optezi pentru mai multe surse de lumina artificiala, pentru a creste vizibilitatea pe durata serilor si a noptilor. Acest lucru poate fi realizat, de exemplu, prin asezarea unor lampi in diferite colturi ale spatiului. Daca nu exista prize in mansarda sau daca nu vrei sa apelezi la aceasta solutie, poti opta pentru o instalatie electrica pentru iluminat.

Sursa foto: pixabay.com

Izolarea si ventilatia mansardei

Recomandarea generala este sa izolezi podeaua, peretii si tavanul mansardei pentru a te bucura de o temperatura optima pe tot parcursul anului. Din cauza ca aceste spatii nu sunt create cu scopul de a fi locuite, ele pot deveni foarte calduroase vara si extrem de friguroase iarna. Pe langa rezolvarea acestei probleme, izolarea mansardei te va ajuta sa economisesti bani la factura de energie electrica sau gaz.

Sistemele de ventilatie pentru mansarda sunt un subiect care trebuie luat in vedere. In situatia in care spatiul este prevazut cu orificii speciale de aerisire in partea superioara sau nu are decat un singur ventilator mare, atunci poti lua in considerare solutia orificiilor speciale care leaga suprafata plana, indreptata in jos din exteriorul mansardei cu exteriorul casei. In caz contrar, poti apela la solutii precum foliile anticondens.

Grinzi: ascunse sau la vedere?

Cand vine vorba de grinzi, ele pot fi ascunse sau lasate la vedere. Aceasta decizie trebuie foarte bine cantarita, pentru ca va influenta ramificatiile sistemului de iluminat, a celui electric, dar si a altor elemente. In acest caz, cea mai inteleapta recomandare este sa contactezi un specialist. Acesta iti va spune care este optiunea potrivita pentru mansarda ta.

Ferestre

Ferestrele vor permite aerului curat sa intre in mansarda si sa aeriseasca spatiul. Bineinteles, acestea vor lasa si lumina naturala sa patrunda in incapere si sa creeze o atmosfera primitoare, oferind in acelasi timp o priveliste frumoasa. Pe langa toate astea, daca ai una sau mai multe ferestre pe acoperis, poti admira stelele de pe cer in noptile senine. Din nou, este bine sa te consulti cu un expert cand alegi ferestrele pentru mansarda. Exista numeroase modele pe piata, fiecare avand diferite carcateristici precum antiefractie, cu rezistenta ridicata la umezeala, panoramice, cu inalta eficienta energetica etc.

Sursa foto: pixabay.com

Toaleta

Este camera de baie inclusa in planul tau de amenajare? Aceasta incapere poate fi foarte utila, dar trebuie sa alegi cu atentie locul in care o vei situa. Sfatul specialistilor este sa amplasezi toaleta din mansarda deasupra celei din casa, pentru a nu fi nevoit sa cheltuiesti o avere pe prelungirea tevilor. Tine cont de faptul ca o camera de baie necesita o structura rezistenta. Pentru a afla daca mansarda ta are sau nu nevoie de imbunatatiri in acest sens, ia legatura cu un specialist.

Spatiu de depozitare

Spatiul de depozitare este intotdeauna la mare cautare in orice casa. Asadar, iti poti transforma mansarda intr-un loc in care sa-ti pastrezi diferite electrocasnice mici, precum aspiratorul, si fierul de calcat. Poti, de asemenea sa construiesti niste dulapuri sau rafturi folosind scule electrice si sa-ti transformi podul intr-o biblioteca.

Climatizarea mansardei

O parte dintre persoanele care isi amenajeaza mansarda aleg sa extinda sistemul de climatizare al casei pana in pod. Cealalta parte, insa, opteaza pentru un sistem separat de climatizare dedicat mansardei. Alege varianta care se incadreaza in bugetul de care dispui, potrivindu-se, de asemenea, cu planul de climatizare al locuintei.

Sursa foto: unsplash.com

Foloseste ghidul de mai sus pentru a simplifica procesul de amenajare a mansardei. Astfel, vei economisi timp pretios si vei sti exact ce ai de facut, pas cu pas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *