Cum alegem produsele?

Aspiratorul de praf – Cum să îl alegi ca să-ți facă viața cu adevărat mai ușoară?

Există multe aparate electrocasnice pe care le folosești pentru a-ți face viața mai ușoară, însă aspiratorul de praf se numără printre cele fără de care pur și simplu nu ai putea trăi, deoarece este extrem de util și te ajută să-ți păstrezi casa curată fără să depui prea mult efort.

Tehnologiile moderne extrem de inovative au dus la apariția unui număr mare de tipuri de aspiratoare, astfel că alegerea celui mai potrivit aparat pentru tine a devenit o sarcină destul de dificilă. 

Află, în continuare, tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra un aspirator de praf. 

Tipuri de aspiratoare de praf: principii de funcționare, avantaje și dezavantaje

Pe piață există nenumărate modele de aspiratoare de praf și fiecare prezintă avantaje și dezavantaje. De la puterea de aspirație, până la golirea recipientelor de colectare și preț, este important să cunoști toate caracteristicile acestora și să alegi în funcție de necesitățile tale. 

Află, în continuare, care sunt plusurile și minusurile fiecărui tip de aspirator de praf.

1.1. Aspirator cu sac

În cazul aspiratorului cu sac, praful este aspirat într-un recipient de colectare a murdăriei, care poate fi de hârtie sau din material textil. Cele din hârtie sunt de unică folosință, astfel că sunt considerate a fi mai igienice și mai ușor de folosit. 

Cele mai moderne aspiratoare au saci de unică folosință, care se pot sigila după ce au fost scoși din aspirator, această caracteristică făcând posibilă eliminarea expunerii directe la praf și la potențiali alergeni.

În schimb, aspiratoarele cu sac din pânză trebuie golite la un anumit interval de timp, iar această activitate este pe cât de neigienică, pe atât de neplăcută. Când golești sacul, există riscul să te murdărești sau să inhalezi particule de praf, iar acest lucru poate fi extrem de dăunător, în special dacă te numeri printre persoanele predispuse la alergii. 

Aspiratoarele cu sac nu reușesc să filtreze particulele fine de praf, acestea fiind ventilate înapoi în încăperea în care este folosit. Este adevărat că există și saci care sunt prevăzuți cu un sistem complex de filtrare, însă acestea au prețuri ceva mai mari.

1.2. Aspirator fără sac

Aspiratoarele fără sac au un recipient colector din plastic care, atunci când se umple, trebuie golit, iar apoi spălat sub un jet de apă. Un mare plus al acestui tip de aspirator este faptul că dispune de filtre HEPA (High Efficiency Particulate Air), care au scopul de a evacua în casă un aer mai curat, fără impurităţi. 

Unul dintre marile minusuri ale aspiratorului fără sac este reprezentat de preţul ridicat al filtrelor HEPA. Totodată, un alt inconvenient ar fi schimbarea recipientului de plastic al aspiratorului, în cazul în care acesta este stricat sau spart. Dacă vei fi nevoit să-l înlocuiești, trebuie să te pregătești să scoți din buzunar o sumă de bani destul de mare.

1.3. Aspirator vertical

Acesta este de preferat dacă ai de aspirat suprafețe mici. El funcționează de obicei cu baterii, iar performanțele nu sunt la fel de bune ca cele oferite de alte tipuri de aspiratoare. Cu toate acestea, este preferat de foarte mulți utilizatori, deoarece nu are fir de alimentare și este ușor de manevrat și de depozitat. Unele modele pot ajunge la o durată de utilizare de până la 40 de minute și, în locul sacului, sunt prevăzute cu un compartiment de praf. 

1.4. Aspirator cu funcție de spălare

Acesta este unul dintre cele mai noi modele de aspiratoare. El conține un rezervor de apă și detergent pentru a spăla covorul în timp ce aspiră și impuritățile. Jetul de apă pătrunde în profunzime și îndepărtează murdăria de pe orice tip de suprafață. Un astfel de aspirator poate funcționa și pe modul “uscat”, fără spălare. 

1.5. Aspirator cu funcție “umed/uscat”

Un alt tip de aspirator modern este acela care are filtre speciale pentru a aspira atât murdăria uscată, cât și lichidele. Acesta este prevăzut cu funcția “umed/uscat”, funcționează pe baterie și este eficient în curățarea spațiilor înguste. 

 

1.6. Aspirator mic de mână

Unul dintre cele mai utile tipuri de aspiratoare este cel mic de mână, deoarece este portabil, ocupă foarte puțin spațiu și curăță zonele greu accesibile. De asemenea, el poate fi folosit pentru aspirarea rapidă a firimiturilor de pe canapea, scaune sau de pe alte suprafețe mici. Capacitatea sa de colectare este foarte mică, însă, datorită mobilității lui, este extrem de util, caracteristică ce îl face din ce în ce mai popular.

1.7. Aspirator robot

Aspiratorul automat sau robot este un aparat revoluționar, care îți ușurează foarte mult munca când vine vorba despre curățenie. Prevăzut cu senzori pentru pereți și cu tehnologii care permit localizarea vizuală și reîncărcarea automată, acest aspirator se ocupă singur de curățarea podelei, fiind nevoie doar de pornirea lui printr-o simplă atingere. 

El poate fi conectat prin intermediul unor aplicații disponibile pe telefonul mobil sau pe tabletă și poate fi programat să facă curat chiar și atunci când nu ești acasă. Aspiratorul robot asigură o curățare eficientă a parchetului, a gresiei și a covoarelor, însă nu este cel mai recomandat dacă ai foarte multă mobilă sau obiecte decorative prin casă. 

2.  Cum alegi cel mai bun aspirator pentru tine?

Există mai multe criterii în funcție de care poți să te ghidezi atunci când alegi un aspirator. Iată care sunt principalele aspecte de care trebuie să ții cont.

2.1. În funcție de consumul de energie

Ca și în cazul altor aparate electrocasnice, aspiratoarele de praf pot fi clasificate în funcție  de consumul de energie, cel mai mic fiind în cazul celor din clasa A, iar cel mai mare la cele din clasa G.  

2.2. În funcție de puterea de absorbție și colectare a impurităților

De obicei, aspiratoarele cu sac au o capacitate mai mare de colectare față de cele fără sac, așadar, dacă ai o casă mare, poți opta pentru cel cu un recipient mai mare de colectare, însă ține cont de faptul că acesta îți va ocupa mai mult spațiu. 

Capacitatea de absorbție se referă la puterea efectivă de aspirare exprimată în wați. Un aspirator cu putere de aspirare mare este ideal pentru familiile cu copii sau cu animale de companie și este important ca aparatul să curețe în profunzime firele covorului. 

Totuși, un motor cu o putere mare nu înseamnă neapărat și o capacitate mare de aspirare. Ideal ar fi să alegi un aspirator care are o putere a motorului de peste 2000 wați (W) și o capacitate de aspirare de minimum 300 wați (W).

2.3. În funcție de sistemul de filtrare

Majoritatea aspiratoarelor moderne beneficiază de filtru HEPA. Acesta reține particulele de praf în timpul procesului de aspirare și împiedică împrăștierea lor prin casă, fiind extrem de util pentru persoanele alergice la praf. Există mai multe niveluri de filtrare și, cu cât numărul inscripționat pe filtru este mai mare, cu atât el este mai eficient în reținerea impurităților. 

2.4. În funcție de zgomotul pe care-l produce

Acesta este unul dintre cele mai importante aspecte de care trebuie să ții cont atunci când alegi un aspirator. Modelele silențioase, cele care nu produc mult zgomot, sunt de obicei preferate de majoritatea utilizatorilor. Dacă nu ai posibilitatea de a-l testa în magazin, cel mai bun lucru pe care poți să-l faci este să consulți fișa tehnică a aparatului. 

Alege-l pe cel care are un nivel de zgomot sub 70 de decibeli. De obicei, aspiratoarele fără sac sunt mai zgomotoase decât cele cu sac din cauza sistemului de tip ciclon.

2.5. În funcție de cablul electric

Pentru unii utilizatori, lipsa unui fir de alimentare este foarte importantă. Dacă nu vrei să te încurci în cabluri atunci când faci curat prin casă, cel mai potrivit model pentru tine este aspiratorul vertical. Totuși, ține cont că, în acest caz, vei depinde de autonomia acumulatorului și, de asemenea, gândește-te că va dura câteva ore până când bateria se va încărca. 

Dacă firul nu te încurcă, caută un aparat care să aibă un cablu cât mai lung, pentru a nu fi nevoit să îl tot muți dintr-o priză în alta.  

2.6. Alte criterii de selecție

Există și alte criterii pe care poți să le iei în calcul atunci când cumperi un aspirator, și anume:

  • Dacă ai sau nu animale de companie – În acest caz, cel mai bun aspirator pentru tine este unul dotat cu accesorii speciale, care să te ajute să îndepărtezi cu ușurință părul prietenilor tăi blănoși. De exemplu, există câteva elemente subțiri și ascuțite, care îți vor fi de folos în strângerea părului animalelor din colțuri sau din alte locuri greu accesibile, precum îmbinările dintre plăcile de parchet. De asemenea, există perii pentru canapele sau alte piese de mobilier. 
  • Ce fel de suprafețe ai nevoie să aspiriAspiratorul se alege și în funcție de tipul de podea pe care-l ai de curățat. Citește bine instrucțiunile producătorului și vezi dacă aparatul este mai potrivit pentru gresie, pentru faianță sau pentru parchet ori curăță bine și covoarele. 
  • Design-ul casei taleDe exemplu, dacă nu ai foarte multă mobilă prin apartament, un aspirator robot îți poate fi de mare folos. De asemenea, ține cont și de manevrabilitatea acestuia, de greutatea și de dimensiunile sale, așadar optează mai degrabă pentru un model ușor, care să nu-ți ocupe prea mult loc și care să poată fi depozitat în spații înguste.  

3. Cum se întreține un aspirator?

Folosirea corespunzătoare a aparatului este deosebit de importantă, așadar iată câteva sfaturi utile pentru întreținerea sa:

    • Golește periodic recipientul de colectare. În caz contrar, puterea de aspirare a aparatului se va diminua, iar praful din încăpere nu va fi eliminat complet.
    • Ai grijă să nu supraîncălzești motorul. Este indicat să faci pauze din când în când pentru a-i lăsa timp motorului să se răcească. Dacă se încălzește prea tare, eficiența sa va scădea considerabil.  

 

  • Folosește corect accesoriile aspiratorului. Este important să folosești periile potrivite pentru fiecare suprafață în parte și, mai mult decât atât, este esențial să le cureți regulat cu mâna de scamele, firele de păr și praful care se prind de acestea.
  • Schimbă regulat filtrele. Pentru a-și păstra eficiența, filtrele trebuie schimbate sau curățate periodic, în funcție de tipul lor. De obicei filtrele HEPA necesită o înlocuire anuală, deoarece nu pot fi spălate. Există însă și unele care pot fi spălate și refolosite, așadar verifică recomandările producătorului.  

 

Așadar, alegerea aspiratorului potrivit și folosirea lui corespunzătoare sunt aspecte deosebit de importante. Ține cont de sfaturile din acest articol, pentru că doar așa vei putea achiziționa cel mai potrivit aparat pentru tine.

Sursa foto: shutterstock.com

4. Întrebări și răspunsuri frecvente despre aspiratorul de praf

 

  • Care este cel mai bun aspirator de praf?

 

Există nenumărate modele pe piață, iar alegerea celui mai bun aspirator se face în funcție de necesitățile fiecărei persoane. De exemplu, pe lângă aspectele tehnice ale unui astfel de electrocasnic, precum puterea de absorbție și colectare a impurităților sau consumul de energie, trebuie să ții cont și de alte criterii, cum ar fi: tipul de suprafețe de curățat, manevrabilitatea, greutatea sau dimensiunile aparatului.

 

  • Ce aspirator alegi dacă ai animale de companie?

 

Un aspirator cu putere mare de absorbție și cu funcție de spălare îți poate fi de mare folos în acest caz. De asemenea, te poți orienta spre aparate care au accesorii speciale pentru îndepărtarea părului de animale de pe diverse suprafețe. 

 

  • Cât de des se schimbă filtrele la un aspirator?

 

Citește indicațiile producătorului cu privire la întreținerea corespunzătoare a filtrelor. Unele, precum cele HEPA, trebuie înlocuite anual, însă altele pot fi spălate și refolosite periodic. În rest, ține cont că este bine să verifici regulat filtrele și să le înlocuiești doar atunci când sunt vizibil murdare și observi că nu mai sunt eficiente în aspirarea prafului.

 

  • Ce putere trebuie să aibă un aspirator bun?

 

Trebuie să faci diferența între puterea motorului și cea de absorbție. Puterea motorului este mai mare și îți poate da indicii despre cât consumă aspiratorul respectiv, iar cea de absorbție îți spune cât de eficient este aparatul. Ideal ar fi să alegi un aspirator care are o putere a motorului de peste 2000 wați (W) și o capacitate de aspirare de minimum 300 wați (W).

 

  • Cum știi cât de silențios sau zgomotos este aspiratorul după fișa tehnică?

 

Sunetul produs de un televizor este de 70 de decibeli, iar cel provocat de conversația dintre două persoane este de 60-65 de decibeli. Pentru a fi silențios, un aspirator ar trebui să se situeze ca intensitate sub zgomotul produs de TV. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *