Cum alegem produsele? Instrucțiuni de utilizare

Ce inseamna rezolutia 4K si care sunt principalele caracteristici ale unui astfel de televizor

Tehnologia se afla intr-un permanent avant, atunci cand discutam despre televizoarele SMART de care ne putem astazi bucura in confortul propriului camin. De aceea, astazi putem comanda cu doar cateva click-uri pe net televizoare ce pareau acum cativa ani desprinse din decorul unui film SF. Ei bine, viitorul este aici, iar daca este sa vorbim pe larg despre viitorul SMART TV-urilor, nu putem ignora televizoarele 4K.

Pe scurt, rezolutia 4K inseamna Ultra High Definition (UHD), insa ce s-ar face tehnologia de ultima generatie fara un marketing de calitate, construit asa cum trebuie in jurul acesteia? Dar haideti sa ne aruncam direct in miezul problemei si sa vedem ce inseamna pe larg rezolutia 4K si care sunt principalele caracteristici ale unui astfel de televizor.

Ce inseamna mai exact 4K?

Cum spuneam si mai sus, 4K inseamna de fapt Ultra HD, adica o multiplicare de 4 ori a rezolutiei pe care o poti gasi pe televizoarele Full HD. Ei bine, pe langa dimensiunile net superioare (comparativ cu alte televizioare SMART), televizoarele 4K propun o lista intreaga de caracteristici specifice, pe care nu ai cum sa le gasesti in alte parte. Discutam insa putin mai jos despre principalele trasaturi ale unui televizor 4K.

Mai multe despre 4K vs HD vs SD

Pixelii nu sunt chiar cel mai abstract lucru despre care am putea discuta. Cresterile semnificative ale numarului de pixeli determina diferente uluitoare de claritate a imaginii, mai vizibile astazi ca niciodata. In era HD, miza pe care televizoarele de atunci o lansau se baza pe observarea unor detalii ce pana atunci nu puteau fi vazute clar cu ochiul liber.

Ei bine, televizoarele 4K imping totul la un alt nivel, garantand fara probleme detalii aproape microscopice: riduri cauzate de expresii faciale, fire albe de par, cromatica irisului, detalii minuscule ivite intr-un colt sau altul al ecranului.

Sa vorbim acum putin despre cele 3 mari rezolutii ale televizoarelor: 4K / Full HD / SD

Mai sus iti poti face o idee despre cum se percepe rezolutia 4K fata de celelalte rezolutii disponibile pe televizoare, asa ca nu iti dorim altceva decat Vizionare Placuta, iar apoi continuam discutia despre cele mai importante 3 rezolutii: 4K / Full HD / SD

In final, cea mai vizibila diferenta dintre cele 3 rezolutii este oferita de numarul de pixeli. Asadar, trebuie sa stii ca rezolutia unui televizor 4K (UHD) este de 4 ori mai mare decat rezolutia unui televizor Full HD, garantand in acelasi timp de 24 de ori mai multi pixeli fata de rezolutia unui televizor SD. Ei bine, ar fi irelevant sa mai discutam astazi despre televizoarele SD (cele pe tub catodic), insa am facut aceasta comparatie doar pentru ca tu sa vezi progresele uimitoare pe care tehnologia le-a facut in acest domeniu.

Rezolutia televizoarelor 4K

Daca ai tratat mereu acest termen doar ca pe o caracteristica a unui televizor, ce-ar fi sa vedem exact la ce se refera?

Ei bine, rezolutia unui televizor/monitor insumeaza totalitatea punctelor din care este compusa imaginea afisata pe display, cuantificati atat pe orizontala, cat si pe verticala. Pentru ca ne-am propus astazi sa vorbim despre rezolutia 4K, afla ca asta inseamna mai exact 3840 pixeli (pe orizontala) x 2160 pixeli (pe verticala). Dar iata mai bine o imagine clara asupra rezolutiilor TV, cuantificabile in pixeli:

Cinema 4K – 4096 x 2160 pixeli

UHD 4K (Ultra HD) – 3840 x 2160 pixeli

Full HD – 1920 x 1080 pixeli

HD Ready – 1280 x 720 pixeli

SD – 720 x 480 pixeli

Diferentele de rezolutie sunt mult mai vizibile atunci cand urmaresti continut nativ 4K, iar ecranul unui televizor Ultra HD (LED sau OLED) ofera detalii uimitoare, de genul celor despre care am vorbit mai sus.

Televizoarele 4K – principalele caracteristici

Daca vrei sa iti cumperi un televizor cu rezolutie 4K, iata cele mai importante aspecte de care trebuie sa tii cont in alegerea produsului ideal:

Diagonala televizorului 4K

Daca vrei sa te bucuri de o claritate uimitoare a imaginilor de pe televizorul tau, indiferent de distanta la care te afli fata de acesta, diagonala unui televizor 4K iti poate oferi exact ce cauti. Tine cont de faptul ca dimensiunea minima a unui televizor 4K trebuie sa fie de 50”, adica aproximativ 127 de centimetri. Daca vrei sa iti transformi propriul living intr-o veritabila de cinema, atunci cumpara un televizor 4K ce sare cu diagonala peste pragul de 150 cm.

Rezolutia televizorului 4K

La acest capitol, poti opta intre o rezolutie 4K (Ultra HD) de 3840 X 2160 pixeli, sau de o varianta mult mai mare de televizor – Cinema 4K – de 4096 X 2160 pixeli, ceea ce iti ofera mai mult spatiu pe orizontala. Insa mare atentie la un aspect extrem de important: nu ai prea multe variante de content nativ pentru acest format, asa ca mare grija ce televizor iti cumperi, daca vrei sa te bucuri cu adevarat de o rezolutie uimitoare.

Numarul maxim de culori al televizorului 4K

Daca vrei sa te bucuri de cele mai vii culori ale televizorului tau 4K, atunci trebuie sa mergi pe varianta unui panou de 10 biti (UHD Premium – Peste 1 miliard de culori). Poti opta si pentru o varianta mai acceseibila ca pret – 8 biti – dar care poate fi doar cu putin peste 16.7 milioane de culori.

Tipul de ecran al televizorului 4K

In functie de tehnologia din spatele ecranului, acesta poate indeplini anumite functii ce iti ofera o experienta de utilizare net superioara fata de alte SMART TV-uri. Asadar, putem discuta despre timpul de raspuns al cristalelor lichide, unghiul de curbura al monitorului, modul in care acesta reda culorile etc In momentul de fata, pe piata exista 2 tehnologii hotaratoare pentru industria televizoarelor 4K: LED si OLED. Diferentele de pret dintre 2 televizoare 4K cu ecrane diferite pot fi destul de mari, asa ca nu ezita sa ceri ajutorul specialistilor din magazin, pentru a afla mai multe informatii despre acestea.

Ce are viitorul pregatit pentru televizoarele 4K?

Reprezinta televizoarele 4K viitorul? Noi credem ca da, insa momentan, lipsa de continut nativ pentru acest tip de format le forteaza sa ofere cu mult sub adevaratul lor potential. Ar fi cateva variante de care sa tii cont, in cazul in care vrei sa iti cumperi un televizor 4K, pentru a te bucura de cat mai mult continut nativ, chiar la tine acasa:

Abonament Superior la Netflix – pentru filme si documentare redate fara probleme in 4K;

Home Cinema cu Player Blue Ray – pentru a putea rula apoi DVD-uri in format 4K;

Suport video pentru PS4 Pro – pentru a te bucura de experiente de joc mai clare ca lumina zilei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *