Curățare și îngrijire

Cum intretii aparatul de aer conditionat

Filtrele, bobinele si placutele aparatului de aer conditionat au nevoie de mentenanta periodica pentru ca intregul dispozitiv sa functioneze asa cum trebuie, iar tu sa te bucuri mai mult timp de el. Cand neglijezi acest aspect determini un declin treptat, dar sigur al aparatului, iar peste cativa ani chiar s-ar putea sa ai nevoie de unul nou. Si cum stim ca nu vrei sa cheltuiesti cateva mii de lei pe un aer conditionat in fiecare an, ti-am pregatit un articol in care iti oferim cateva sfaturi si sugestii despre cum sa ai grija de un aparat de aer conditionat.

Filtrele

Cel mai important aspect cand vine vorba de mentenanta aerului conditionat este inlocuirea filtrelor. Pe parcursul unui ciclu de utilizare, acestea se vor umple de praf si reziduuri, blocand circulatia normala a aerului si reducand semnificativ eficienta dispozitivului. Cand filtrul este plin de praf, aceste particule vor ajunge si la bobina de evaporare si vor reduce capacitatea dispozitivului de a raci aerul. Unele filtre pot fi refolosite, in timp ce altele trebuie inlocuite cu totul. Ai grija doar sa le cureti o data la doua luni daca vrei sa asiguri o durata de viata cat mai indelungata a aerului conditionat.

Bobinele

Bobinele de evaporare si condensare aduna si ele praf pe tot parcursul unui ciclu de utilizare. Un filtru curat va preveni acest lucru insa bobinele tot vor colecta particule de murdarie. Este inevitabil, mai ales daca locuiesti intr-un oras foarte poluat si plin de praf. Aceasta murdarie va impiedica circulatia aerului si va izola bobina, reducandu-i capacitatea de absorbtie a aerului cald. Ca sa eviti aceasta problema, curata bobinele aerului conditionat o data pe an, dupa fiecare vara.

Aripioarele bobinelor

Aripioarele din aluminiu ale bobinelor se pot indoi extrem de usor si vor bloca circulatia aerului prin bobina. Daca vrei sa le intretii chiar tu, afla ca multe magazine comercializeaza asa-zisii piepteni pentru aripioare care vor aduce aripioarele inapoi la pozitia initiala.

Drenajul

Ocazional, impinge o sarma solida prin canalele de drenaj ale aerului conditionat. Canalele de drenaj infundate vor impiedica dispozitivul sa reduca umiditatea, iar excesul de umezeala se va scurge pe pereti si covoare.

Pregateste-l de iarna

Unii experti recomanda ca la inceputul fiecarui sezon rece, sa demontezi unitatea interioara si sa o depozitezi la loc sigur. Insa noi stim cat de stresant si costisitor poate fi, asa ca te sfatuim doar sa o acoperi. Va fi mai mult decat suficient pentru a impiedica praful si murdaria sa se infiltreze in aerul conditionat. De asemenea, iti mai recomandam sa acoperi si unitatea exterioara pentru a o proteja impotriva temperaturilor extreme, a murdariei si a precipitatiilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *