Instrucțiuni de utilizare Rețete de gătit și păstrarea alimentelor

Cum păstrezi corect alimentele în frigider?

Sursa foto: pixabay.com

Chiar dacă obișnuim cu toții să așezăm mâncarea “acolo unde se poate”, experții recomandă o serie de măsuri pentru depozitarea în siguranță a alimentelor, în spațiile pentru depozitare ale frigiderului. În caz contrar, nu se poate obține o eficiență maximă de răcire, iar unele alimente se pot altera, mai ales dacă umbli des la frigider. 

Deschiderea cu regularitate a ușii acestuia poate favoriza apariția unor culturi de bacterii, pe pereții, rafturile și în colțurile mai puțin utilizate ale frigiderului. Așadar, cum trebuie păstrate corect alimentele în aparatul frigorific

 

Iată câteva reguli de care să ții cont, pentru o depozitare mult mai eficientă a alimentelor în compartimentele frigiderului tău: 

Ce depozitezi pe raftul de sus al frigiderului?

Sursa foto: pexels.com

Pe acest raft, temperatura din interiorul frigiderului cunoaste cele mai mici fluctuații. De aceea, poți așeza aici fără probleme alimente precum: brânzeturi, iaurt, ciocolată, unt. 

Ce depozitezi pe raftul din mijloc al frigiderului?

Sursa foto: pexels.com

Pe raftul median au prioritate caserolele ce conțin preparate gătite pe bază de carne, alimente semipreparate, pe care le-ai cumpărat recent de la hipermarketul la care obișnuiești să mergi. 

Ce depozitezi pe raftul de jos al frigiderului? 

Pe raftul de jos se înregistrează cea mai joasă din întreaga combină frigorifică. Se recomandă ca în această zonă inferioară să se depoziteze: sticlele cu lapte, ouăle, caserolele cu fructe de mare, carnea crudă, peștele etc

Ce depozitezi pe ușa frigiderului? 

Sursa foto: pexels.com

În dreptul ușii frigiderului, temperatura este mai ridicată decât în alte zone pentru depozitarea alimentelor. Se recomandă ca pe rafturile interioare ale ușii frigiderului să se păstreze la rece: sosuri (muștar, maioneză, ketchup), sucuri de fructe etc 

Alimentele mari, mici și perisabile în spațiul unui frigider

Este indicat ca alimentele și recipientele de mari dimensiuni să fie puse pe rafturi, cât mai în spate posibil. În fața acestora, mult mai aproape de ușa, se așază alimentele și recipientele de mici dimensiuni, pentru a putea fi văzute cu ușurință. Tot în partea din față a rafturilor vor fi așezate și alimentele cu un grad avansat de expirare. 

Cum depozitezi în frigider fructele și legumele?

Sursa foto: pexels.com

Legumele și fructele pe care vrei să le ții la rece trebuie păstrate în recipiente speciale pentru depozitare, excepție făcând cartofii. Cutiile pentru depozitarea fructelor și a legumelor vor fi depozitate pe rafturile din partea inferioară a frigiderului. Temperatura din această zonă permite o menținere a prospețimii, pentru câteva zile bune. 

Alte sfaturi pentru depozitarea alimentelor în frigider

  • Nu trebuie să ții în frigider carne proaspătă pentru mai mult de 2-3 zile; 
  • Mâncarea trebuie întotdeauna acoperită sau depozitată într-o caserolă etanșă;
  • În cazul alimentelor conservate, acestea nu mai trebuie ținute în cutie, după ce aceasta a fost deschisă; 
  • Nu trebuie introduse în frigider alimente fierbinți; așteaptă până când se răcesc foarte bine;
  • În cazul băuturilor alcoolice cu o concentrație ridicată, acestea trebuie depozitate în poziție verticală, pe rafturile de pe ușa frigiderului; 
  • Temperatura optimă pentru frigider: 4°C; 
  • Temperatura optimă pentru congelator: -17°C; 
  • Alimentele proaspete nu trebuie să intre în contact cu cele congelate; 
  • Nu se recomandă supraîncărcarea spațiilor pentru depozitare ale frigiderului, pentru că în caz contrar, alimentele în exces pot bloca circulația aerului. 

Depozitarea corectă a alimentelor în frigider reduce riscul îmbolnăvirilor, ca urmare a consumului unor alimente păstrate la o temperatură incorectă. Mai mult decat atât, respectarea indicațiilor de mai sus îți permite să dispui de alimente păstrate la un număr optim de grade Celsius, indiferent de natura acestora, valorificând toate zonele pentru depozitare din spațiul aparatului frigorific. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *