Campanii și promoții

Cum scapi de aparatele electronice si electrocasnice vechi? Importanta reciclarii

Te-ai gandit pana acum sa reciclezi aparatele electronice sau electrocasnice pe care le detii? Ei bine, acum este momentul sa faci acest lucru, deoarece venim catre tine cu un program special de reciclare a echipamentelor electronice si electrocasnice. De ce este important sa apelezi la un astfel de program?

Citeste mai departe si afla mai multe detalii despre reciclare si ce rol poti avea in schimbarea mediului inconjurator.

Asadar, DEEE reprezinta acele echipamente electrice, electronice si electrocasnice, baterii portabile si industriale, tuburi fluorescente sau alte corpuri de iluminat. Atunci cand nu mai pot fi utilizate, ele sunt considerate DEEE si trebuie reciclate.

Daca un aparat electric sau electrocasnic (EEE) pe care il detii are semnul o pubela cu roti barata cu o cruce”, inseamna ca aparatele fac parte din categoria unei colectari separate.

 

 

 

 

 

Aceste semne atentioneaza ca deseurile electrice si electrocasnice nu trebuie sa fie aruncate la gunoi sau in natura. Este ilegala aruncarea acestora in mod necorespunzator si de aceea trebuie reciclate.

Bine de stiut despre DEEE

  • au efecte nocive, de 10 ori mai mare decat deseurile menajere
  • aproximativ 75% din componentele DEEE sunt reciclabile ceea ce inseamna ca ele pot fi reutilizate la fabricarea altor electronice sau elemente electrice
  • majoritatea tarilor europene apeleaza la procedura de reciclare electrice, electronice si electrocasnice, astfel acestea au ajuns sa economiseasca peste 44 de miliarde de kWh
  • frigiderele fabricate din aceasta perioada au un consum mai mic in comparatie cu cele vechi, inainte si dupa anii 1990
  • noile masini de spalat rufe consuma cu aproximativ 44% mai putina energie si aproximativ 62% apa in comparatie cu cele de dinainte sau dupa 1990

De ce sa apelezi la colectarea selectiva a DEEE?

DEEE contin elemente non-biodegradabile si au in componenta lor substante toxice, dintre care plumbul, mercurul si cadmiul. Daca substantele ajung la gunoi, solul, aerul si apa devin poluate, iar sanatatea este pusa in pericol si pot aparea boli precum: cancer, alergii sau afectiuni ale inimii. Legislatia prevede anumite masuri in vederea protejarii mediului inconjurator si a sanatatii populatiei. Acestea au rolul de a reduce efectele nocive ale deseurilor de echipamente electrice si electronice ( DEEE).

Astfel, daca detii astfel de echipamente, conform legislatiei ai urmatoarele obligatii:

  • sa nu arunci DEEE impreuna cu deseurile menajere din locuinta
  • sa predai doar catre punctele si centrele de colectare special amenajate

Alte substante periculoase si impactul acestora

DEEE contin o categorie diversificata de substante si influenteaza mediul inconjurator si sanatatea. De aceea, este important sa iei parte la programul de colectare deseuri electrice, electronice si electrocasnice.
Compusii DEEE:
Freon: CFC, HFC, HCFC; pe acestia ii regasesti la echipamentele frigorifice si au ca efecte nocive degradarea stratului de ozon si cresterea rapida a incalzirii globale.
Condensatori cu PCB se regasesc in aparatele mai vechi, cele fabricate pana in anul 1987: masini de spalat rufe, echipamente frigorifice, masini de spalat vase, hote, uscatoare, cuptoare cu microunde, etc. Toti acesti condensatori sunt toxici pentru ca deregleaza functionarea in bune conditii a ficatului, scade sistemul imunitar si poate avea efecte negative si asupra sistemului digestiv.
PVC, un material cu un continut ridicat de clor, determina anumite emisii de dioxine si furani si raman prezenti in mediu pe o perioada nedeterminata de timp.
La persoane pot aparea urmatoarele probleme: cancer, tulburari hormonale, scaderea sistemului imunitar, diabet, dificultati de invatare, afectiuni pulmonare si altele.
Mercur este utilizat  in becuri economice, lampi, ecrane LCD,  baterii de la aparatele vechi, in intrerupatoare si relee. Mercurul are efecte nocive asupra sistemului nervos si rinichi.

Cum sunt tratate si reciclate DEEE?

Tratarea acestor deseuri se refera la sortarea produselor electrice, electronice si electrocasnice. In pima faza, se iau acele componente care au un pericol ridicat sau cer o tratare speciala in urmatoarele cazuri: lichide, baterii, placi electronice , cabluri, etc.
O alta etapa face referire la deseurile care nu au efecte de poluare si acestea trec printr-o anumita etapa de dezasamblare fie manuala sau automata. La final se determina ce componente reprezinta materia ideala pentru viitoarele produse electrice sau electronice. Mai mult decat atat, frigiderelor li se acorda o mai mare atentie deoarece detin elemente daunatoare stratului de ozon.

De ce sa alegi reciclarea deseurilor electronice si electrocasnice?

Reciclarea deseurilor electronice si electrocasnice reprezinta o etapa obligatorie deoarece aceste deseuri ataca mediul si afecteaza sanatatea. Fie ca ai aparate electronice sau electrocasnice, pe care le detii in casa si nu le mai folosesti sau pur si simplu nu te mai ajuta din punct de vedere tehnologic, este important sa alegi reciclarea lor pentru a evita pericolele la nivelul mediului inconjurator si nu numai.

Cum scapi de aparatele vechi sau deseurile  electronice si electrocasnice?

Pasul 1: Suni gratis la TelVerde 0800 444 800, zilnic in intervalul orar 09:0017:00, pentru a solicita preluarea gratuita a unui aparat electrocasnic vechi la domiciliu. Serviciul national este valabil pentru orice retea de telefonie fixa sau mobila.   

Pasul 2: Pe baza programarii, un reprezentant  vine si preia produsele vechi;

Pasul 3: Deseurile sunt incarcate si transportate corespunzator.

Surse imagini: pixabay.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *