Instrucțiuni de utilizare

Cum se folosește corect mașina de spălat vase?

Spălatul manual al vaselor nu garantează de fiecare dată o curățare în profunzime a acestora, fie din cauza unei setări la o temperatură prea mică a apei (fapt ce nu poate garanta uciderea bacteriilor), fie din grabă. 

De aceea, recomandăm achiziționarea unei mașini de spălat vase. Iată câteva dintre beneficiile pe care o masina de spalat vase le asigură: 

  • Reduce consumul de apă caldă / rece; 
  • Spală vasele într-un timp mult mai scurt; 
  • Curăță în profunzime vasele din interior. 

Într-o singură frază, mașina de spălat vase îți permite să eficientizezi întregul proces de igienizare a acestora, însă numai în condițiile în care utilizezi corect acest produs electrocasnic. Iată cum: 

1. Clătește foarte bine vasele înainte

După ce ai mâncat, șterge foarte bine vasele, înainte de a le pune în mașină. Pentru asta, poți folosi șervețele de unică folosință, sau o lavetă curată din bucătărie. Contează foarte mult ca vasele să fie cât mai curate, înainte de a le pune în acest aparat electrocasnic, pentru că în caz contrar, resturile de alimente rămase pot bloca filtrele mașinii. Mai mult decât atât, vasele se vor spăla mult mai bine și mult mai ușor, atunci când te ocupi de acest pas incipient. 

2. Umple mașina de spălat la capacitate maximă 

Încearcă să pui cât mai multe vase în mașină, înainte de utilizare. Evita, totuși, supraaglomerarea în spațiul acesteia. Regula utilizării aparatului la capacitatea sa maximă este valabilă și în cazul mașinilor de spălat rufe. Această metodă de spălare a vaselor (rufelor) asigură un consum mult mai mic de: apă, energie electrică, detergent. 

3. Împarte vasele pe categorii 

Dacă vrei să obții cât mai mult loc în mașina de spălat, aranjarea vaselor în spațiul acesteia este soluția pentru acest rezultat. În mașina de spălat vase: 

  • Farfuriile întinse și farfuriile adânci se așază în partea inferioară a mașinii de spălat vase; pentru ca apa să se scurgă foarte bine, așază-le cu fața în jos;
  • Cuțitele se așază cu vârful în jos, din motive de siguranță; 
  • Restul tacâmurilor se vor așeza în mașina de spălat vase cu vârful in jos;
  • Dacă mașina de spălat vase dispune de coș special, așază în partea superioară căni și pahare, puse întotdeauna cu gura în jos, pentru o scurgere cât mai bună; 
  • Poți pune la spălat în mașină și platouri de dimensiuni mai mari, ținând însă cont ca acestea să nu blocheze vasul rotativ al aparatului. 

4. Verifică periodic filtrele mașinii de spălat 

Atunci când unul sau mai multe filtre ale mașinii se înfundă, performanțele acesteia au de suferit, în sensul că vasele nu vor mai fi spălate la fel de bine. În timp, resturile alimentare cu care se pot înfundă filtrele mașinii, se vor degrada. Verificarea și curățarea periodică a filtrelor determină o bună funcționare a mașinii de spălat vase, împiedicând totodată formarea mirosurilor neplăcute.

5. Utilizarea eficientă a funcțiilor și programelor

Este un criteriu extrem de important în utilizarea cât mai eficientă a mașinii de spălat vase. Fiecare mașină de spălat vase foarte bună vine la pachet cu o sumă întreagă de funcții și programe, a căror folosire înseamnă costuri de exploatare mult mai mici. 

De exemplu, pentru spălarea unei cantități mici de vase, utilizează funcția ECO (sau, în funcție de modelul mașinii de spălat, funcția care îți permite să speli eficient doar jumătate din cantitatea maximă admisă). De asemenea, pentru vasele foarte murdare – tigăi, oale, tăvi de cuptor – se utilizează funcții speciale de spălare, ce setează automat o temperatură de spălare de 70°. 

6. Utilizarea detergentului pentru acest proces de spălare

Dacă utilizezi o cantitate prea mare de detergent, vasele pot rămâne cu urme ale substanței de curățare pe suprafața acestora, sau chiar cu urme de murdărie. Cel de-al doilea scenariu se poate întâmpla atunci când, din cauza spumei rezultate în urma unei cantități prea mari de detergent, mașina de spălat vase este supraîncărcată. 

7. Uscarea vaselor spălate astfel 

Dacă nu ai urgent nevoie de vasele tale, atunci lasă-le la uscat peste noapte, fără a utiliza funcția de uscare a mașinii de spălat. Până dimineața, vasele tale vor fi curate și strălucitoare, fără a mai consuma energie electrică. 

Iată o serie de sfaturi smart pentru utilizarea eficientă a mașinii de spălat vase. Respectându-le, vei putea obține vase curate și strălucitoare, cu un consum mult mai mic de: apă, detergent și curent electric.  

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *