Curățare și îngrijire

Curățarea corectă a fierului de călcat – metode testate și alte recomandări ale experților

Chiar dacă ai montate sisteme pentru filtrare, chimicalele și mineralele din apă de la chiuvetă pot afecta functionabilitatea fierului tău de călcat. În timp, toți acești factori invizibili pot distruge rezervorul de apă al fierului de călcat, blocând totodată orificiile pentru aburi. Mai mult decât atât, apa cu particule de rugină poate afecta calitatea țesăturilor, stricând astfel hainele proaspăt spălate. 

După o serie de utilizări, pe talpa fierului de călcat se acumulează mizerie. Apariția acestor impurități nu este altceva decât un rezultat al călcărilor (la setări prea mari de temperatura) a unor haine din fibre sintetice sau naturale. La contactul cu suprafață încinsă a fierului de călcat, fibrele se topesc, lăsând în urmă lor impurități pe suprafață aparatului. 

EXTREM DE IMPORTANT:

  • în cazul în care amâni, sau alegi să nu cureți absolut deloc suprafețele principale ale fierului de călcat, hainele pe care le vrei curate și călcate se pot rupe sau se pot murdari. 
  • îți recomandăm să citești cu atenție cartea tehnică a produsului, pentru a fi sigur că procesul de curățare nu alterează ireversibil una sau mai multe funcțîi ale aparatului. 

Când trebuie să cureți fierul de călcat? 

Experții recomandă curățarea fierului de călcat, atunci când sesizezi următoarele nereguli

  • În loc să alunece lin pe material, fierul de călcat se blochează pe anumite suprafețe textile; 
  • În loc să scoată aburi, fierul de călcat începe să elimine impurități.

Cum se curăță fierul de călcat – Exterior. Interior. Orificii

Așadar, iată care sunt cele 3 modalități prin care poți curată chiar tu întreagă suprafață a unui fier de călcat:

Curățarea fierului de călcat – Exteriorul 

Pentru curățarea suprafețelor exterioare ale fierului de călcat, se pot utiliza: (1) oțet + bicarbonat de sodiu / (2) sare / (3) ceară / (4) pastă de dinți / (5) lămâie și bicarbonat de sodiu. 

  1. Oțet + bicarbonat de sodiu

Această soluție se dovedește a fi extrem de eficientă, deoarece oțetul este obținut prin fermentare, proces prin care zaharurile sunt transformate în acid. 

Acidul dizolvă rapid grăsimile, microbii și alte impurități de pe talpă fierului de călcat. Se recomandă diluarea în prealabil cu apă a cantitățîi de oțet utilizate. 

MOD DE UTILIZARE

  • În cazul în care impuritățile de pe talpă fierului de călcat nu acoperă o suprafață foarte mare, se va utiliza o cantitate mică de oțet alb, îmbibată într-o lavetă curată; 
  • Dacă murdăria este distribuită uniform, pe întreaga suprafață a tălpii fierului de călcat, se poate adaugă și o linguriță de bicarbonat de sodiu în oțet; 
  • După ce impuritățile au fost îndepărtate cu ajutorul acestei prime soluții, fierul de călcat se va șterge în final, cu o altă lavetă curată.

(2) Sare 

Caracterul abraziv al sării este determinat de structura acestui ingredient-minune pentru curățare. Sarea este compusă din mici cristale cu vârfuri ascuțite, fapt ce îi transformă acest produs într-un veritabil glaspapir. De aceea, sarea poate fi utilizată cu succes pentru razuirea petelor și a altor surse de murdărie, de pe de o lista întreagă de suprafețe. 

MOD DE UTILIZARE: 

  • Rupe o bucată mare de hârtie și acoper-o integral cu sare; 
  • Pornește apoi fierul și calcă apoi hârtia acoperită cu sare, până când toată murdăria de pe talpă acestuia a dispărut; 
  • După ce petele de murdărie au fost îndepărtate, șterge apoi talpă fierului de călcat cu o lavetă curată; 

(3) Ceară 

În formă să lichidă, ceară este foarte maleabilă și se poate lipi cu ușurință de impuritățile de pe talpă fierului de călcat. Atunci când se întărește, îndepărtarea acesteia determina îndepărtarea simultană a urmelor de murdărie de pe suprafață respectivă. 

MOD DE UTILIZARE

  • Se recomandă utilizarea mănușilor de protecție, din cauza temperaturii ridicate a suprafeței metalice a fierului de călcat; 
  • Fierul de călcat trebuie setat la cea mai joasă treaptă termică; 
  • Se ia o lumânare și se va freca foarte bine cu această întreagă suprafață a tălpii, până când rămâne o pelicula vizibilă de ceară pe această; 
  • Se ia o cârpă umedă, peste care se va calcă, până când ceară de pe suprafață tălpii va fi îndepărtată, cu tot cu murdăriile de pe această; 

(4) Pastă de dinți

Acest produs poate curată și alte suprafețe, respectând același principiu de curățare a smalțului dinților. Paștele de dinți au în compoziția lor particule abrazive, ce pot îndepărta foarte bine mizeria adunată în timp pe talpă fierului de călcat. Totodată, la contactul cu apă, pastă de dinți produce o cantitate însemnată de spumă, ce disloca depunerile de murdărie de pe suprafață metalică. 

MOD DE UTILIZARE

  • Pune o cantitate foarte mică de pastă de dinți pe o lavetă curată; 
  • Freacă foarte bine zonele murdare, până când impuritățile sunt înlăturate; 
  • Șterge apoi talpă fierului de călcat, utilizând o altă lavetă curată. 

(5) Lămâie și bicarbonat de sodiu 

Utilizate împreună, cele două substanțe produc o reacție acidă ce înlătura imediat urmele de murdărie de pe talpă fierului de călcat, oferindu-i acestei suprafețe un luciu frumos. 

MOD DE UTILIZARE

  • La momentul aplicării, talpă fierului de călcat trebuie să fie rece; 
  • Se amestecă foarte bine cele două ingrediente, până când se formează o pastă;
  • Pastă se aplică apoi pe întreagă suprafață a tălpii, cu ajutorului unui burete; 
  • Se așteaptă preț de aproximativ 5 minute; 
  • În final, mixtură se îndepărtează cu ajutorul unei lavete umede. 

Curățarea fierului de călcat – Interiorul 

Pentru a evita mirosurile neplăcute, ce pot fi emanate din interiorul fierului de călcat îți recomandăm să deschizi mai întâi geamurile și să stai cât mai aproape de fereastră, atunci când începi curățarea la interior. 

MOD DE LUCRU: 

  • Pentru a îndepărta murdăriile din interiorul fierului tău de călcat, vei avea nevoie de o cană cu oțet și 3 căni cu apă; 
  • Toarnă tot acest conținut în interiorul vasului pentru apă al fierului de călcat; 
  • Pornește apoi fierul de călcat pe funcția de aburi, până când întreagă cantitate de lichid este eliminată; 
  • Umple apoi cu apă vasul fierului de călcat și pornește funcția de vapori, până când întreagă cantitate de apă este eliminată. 

Curățarea fierului de călcat – Orificiile pentru aburi 

În mod normal, curățarea la interior a fierului de călcat ar trebuie să rezolve și această problema. Dacă încă sesizezi urme de murdărie în orificiile pentru aburi, curată-le manual, folosind bețișoare de urechi înmuiate în apă distilată. Șterge-le apoi cu ajutorul unei lavete curate. 

Cum se curată fierul de călcat cu aburi Phillips? 

Toată gama de fiare de călcat Phillips cu aburi au funcție de autocuratare. Iată cum se poate utiliza această, pentru curățare simplă și rapidă a fierului de călcat cu aburi Phillips: 

  1. Se umple rezervorul cu apă și apoi se pornește fierul de călcat; dacă aparatul dispune de setări ajustabile, atunci alege MAX TEMP și NO STEAM; 
  1. După stingerea ledului, scoate fierul de călcat din priză și ține-l deasupra chiuvetei, cu talpă acestuia dispusă pe orizontală; 
  1. Activează CALC CLEAN de la buton sau selector (variază în funcție de model); 
  1. Mișcă fierul de călcat înainte și apoi, până când se golește; apă, aburul și calcarul vor ieși prin orificiile pentru abur; 
  1. Încălzește apoi fierul și glisează-l peste o bucată de pânză, pentru a curată talpă. 

Mai multe informații utile, în clipul acesta

De ce trebuie detartrat un fier de călcat cu aburi? 

În timp, fiarele de călcat cu aburi pot acumula calcar, din cauza durității apei menajere. Cu cât apa menajeră este mai dură , cu atât impuritățile se depun și se întăresc mai repede, dacă nu sunt curățate la timp. 

Dacă te ocupi de detartrarea fierului de călcat cu aburi în mod constant, previi o serie de probleme precum: 

  • Petele galbene de pe hainele deschise la culoare; 
  • Volumul de aburi scăzut al fierului de călcat;
  • Apă de culoare maro și scurgerile. 

Cum se poate întreține fierul de călcat?

Pentru o durarta de viață mai mare a fierului de călcat, experțîi recomandă: 

  • Înainte să folosești fierul de călcat, citește cu atenție toate instrucțiunile de utilizare din cartea tehnică a produsului; există posibilitatea că acolo să găsești unele recomandări ale producătorului, în privința utilizării / curățării fierului de călcat. 
  • Dacă în timpul utilizării, ai ars din greșeală un material, scoate fierul de călcat din priză și aplică peste suprafață arsă o cârpă umedă;
  • Nu se vor folosi bureți de sârmă pentru curățarea tălpii metalice; 
  • Evita utilizarea apei de la robinet, alegând în schimb varianta apei distilate; 
  • Setează întotdeauna fierul de călcat la temperaturile de călcare prevăzute pe eticheta materialului textil în cauza; 
  • Înainte de utilizarea fierului de călcat, șterge întodeauna întreagă suprafață a tălpii sale cu o lavetă uscată, pentru a elimina astfel praful și alte particule ce se pot lipi pe suprafață acestuia, atunci când zona se încinge;
  • După ce ai terminat de călcat, nu uită să scoți fierul din priză, golind apoi rezervorul de apoi, și așezând în final aparatul în poziție verticală. 

Curățarea constantă a fierului de călcat îi prelungește durata de viață și buna sa funcționalitate. Așa cum ai văzut, poți folosi ingrediente naturale pentru curățarea acestuia, sau poți opta pentru un fier de călcat cu funcție de autocuratare, ce reduce substanțial timpii de igienizare a acestui produs.   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *