Curățare și îngrijire

Igiena personală – Idei și sfaturi esențiale pentru un aspect îngrijit

Igiena personală este un proces care face parte din rutina oricărui om care vrea să aibă grijă de sine și de aspectul său. Totuși, multă lume se întreabă ce este aceasta, de fapt, sau ce acțiuni cuprinde, și, mai ales, care este scopul ei. În mod evident, această activitate ar trebui să fie recurentă și repetitivă, nu doar ocazională. Beneficiile sunt multiple și țin atât de aspect, cât și de sănătatea ta. Există câteva noțiuni pe care e bine să le cunoști, dar și modalități maleabile de îngrijire a propriei persoane, pe care nu trebuie să le ignori!

În acest articol, vei afla totul despre acest subiect și câteva idei și sfaturi esențiale pentru un aspect îngrijit!

1. Reguli și norme de igienă corporală

Regulile și normele de îngrijire sunt foarte importante pentru a-ți putea menține curățenia corporală, dar și sănătatea. Deseori, anumite afecțiuni sau boli sunt influențate, în mod direct, de acest aspect și de ignorarea anumitor noțiuni și definiții de igienă personală. În cazul în care ai dubii în legătură cu acest subiect, este bine să ții cont de câteva lucruri de bază, care vor acționa ca o schemă la care poți apela, oricând ai vreo nelămurire. 

Iată care sunt cele mai importante zone ale corpului care trebuie să beneficieze de o îngrijire constantă:

Părul

Frumusețea părului este esențială pentru o apariție strălucitoare și apreciată de către cei din jurul tău. Fie că ai unul scurt sau lung, trebuie să îi acorzi timp, dar și o atenție specială.

În funcție de tipul tău de fir, alege produse și instrumente de îngrijire pentru păr potrivite pentru tine și tratează-l cu cele mai bune intenții. Este recomandat să îl speli o dată la 2-3 zile – dar acest lucru variază și în funcție de nivelul de sebum pe care îl secretă podoaba ta capilară. Observă care este rapiditatea cu care ți se încarcă firul și încearcă să găsești perioada optimă de timp între spălări. Pentru a evita mătreața sau cojile, este bine să observi ce fel de scalp ai, pentru a nu-i face rău cu substanțe care nu i se potrivesc.

Dacă observi că ai un păr degradat sau experimentezi căderea frecventă a acestuia, încearcă să îți dai seama de unde vine acest lucru și să îl rezolvi. Poate fi o problemă de natură medicală sau poate ține de alimentație sau de tipul de șampon pe care îl folosești. De regulă, corpul tău îți dă semnalele de care ai nevoie – trebuie doar să îi acorzi suficientă atenție pentru a le asculta și a le interpreta în mod optim. 

De asemenea, nu uita faptul că părul trebuie tuns odată la 1-2 luni, pentru a evita problema vârfurilor despicate sau a unui fir deteriorat. Tunderea lui este foarte importantă, fiindcă grăbește procesul de regenerare și ajută la sănătatea lui.

Pune în practică aceste sfaturi pentru a avea grijă de tine și de podoaba ta capilară!

Dantura

Dinții fac parte din părțile esențiale ale organismului tău, care nu doar că au un rol considerabil în viața ta, ci necesită și o atenție aparte. Îngrijirea lor este un aspect de bază al existenței umane, iar societatea modernă ajută în acest sens – lucrurile sunt mult mai simplu de aplicat, intervențiile existente sunt multiple, iar efortul pe care trebui să îl depui este minim

Tot ce ai de pus în practică este să te speli pe dinți de minim 2 ori pe zi, dimineața și seara. Cu siguranță, poți face acest lucru și de mai multe ori pe zi, în funcție de alimentația pe care o ai, dar și de specificul dentiției tale. Din fericire, există multe variante de periuțe de dinți pe care le poți folosi, dar și alte produse – precum pasta specială, ața dentară sau apa de gură – care ar trebui să fie nelipsite din rutina ta.

Nu uita faptul că dinții te ajută, în cea mai mare parte a timpului tău – ei au contact cu alimentele pe care le mănânci și cu lichidele pe care le bei. Acest lucru poate influența sănătatea lor în mod pozitiv sau negativ, în funcție de substanțele cu care se întâlnesc. Pentru a evita îmbolnăvirea lor, apariția cariilor sau a altor afecțiuni, este obligatoriu să te ții de un program fix, care să le acorde atenția și îngrijirea cuvenită.

Corpul

Corpul te “găzduiește” în fiecare zi, așa că nu trebuie să faci rabat de la igiena lui. A face duș este o acțiune care face parte din rutina de zi cu zi și, cu siguranță, nu încap nelămuriri când vine vorba despre acest subiect – cu cât mai des, cu atât mai bine

Însă, ce anume poți face pentru a avea și mai bine grijă de el? În primul rând, trebuie să identifici categoriile de activități pe care este bine să le faci. Fie că este vorba despre îndepărtarea părului corporal, fie că este vorba despre hidratarea sau îngrijirea pielii, este necesar să iei în calcul toate aceste posibilități în procesul de menținere a sănătății corpului tău.

Este recomandat să folosești loțiuni și creme care să îți hidrateze pielea, cu scopul de a păstra elasticitatea și vitalitatea ei. Momentul perfect pentru această acțiune este imediat după duș, fiindcă atunci sunt porii deschiși, iar ea captează cel mai bine toți nutrienții de care are nevoie.

Un alt lucru pe care îl poți face în intimitatea casei tale, este exfolierea pielii. Celulele epiteliale moarte se depun, deseori, pe epidermă, așa că trebuie îndepărtate prin proceduri de gomaj. Făcând acest lucru, aceasta se va simți mai fină și mai curată!

Unghiile

Poate că ai tendința, uneori, să uiți de unghiile tale, sau poate, dimpotrivă, le acorzi o atenție deosebită. Oricare ar fi situația, este bine să știi că ele au un puternic cuvânt de spus când vine vorba despre ce înseamnă igiena personală. Cineva care are grijă de corpul său nu uită de acest aspect foarte important! Mâinile și picioarele au contact foarte des cu tot felul de suprafețe și, deci, pot fi încărcate de microbi sau microorganisme neplăcute. De aceea, curățarea și îngrijirea lor este obligatorie pentru oricine!

Urechile

Un alt element de care trebuie să ai grijă sunt urechile tale. Acestea pot acumula praf pe timpul zilei, iar în interiorul lor se pot forma dopuri de ceară, cauzate de o igienă precară. De aceea, nu trebuie să uiți de ele și este bine să folosești bețișoare de urechi cât mai des, pentru a le păstra curate și sănătoase. 

Ține cont de faptul că o îngrijire deficitară poate duce la afecțiuni de natură medicală, iar urechile sunt alcătuite dintr-un sistem anatomic foarte complex, care poate suferi major de pe urma acestui lucru. 

2. Obiecte și modalități de igienă personală pentru ambele sexe

Există câteva obiecte care este bine să facă parte din viața ta, fiindcă pot contribui în mod concret și pozitiv la îngrijirea și igiena ta personală de zi cu zi. În funcție de preferințele tale, poți opta pentru ceea ce este cel mai potrivit pentru tine, însă primul pas este să cercetezi variantele existente. Dintr-un anumit punct de vedere, piața suprasaturată te poate încurca în procesul de alegere a unui produs, însă, din alt punct de vedere, trebuie să ai conștiința faptul că, în acest fel, ai acces la nenumărate opțiuni, pentru a găsi obiectul perfect pentru tine și pentru propriul tău corp.

2.1. Igiena personală pentru femei


Femeile sunt, de obicei, supuse unui timp mai îndelungat acordat îngrijirii personale. Acest lucru poate fi o provocare pentru cele cu programul extrem de încărcat. Din fericire, tehnologia modernă și produsele existente pe piață au rolul de a diminua acest factor neplăcut și de a face accesibile aceste activități chiar în intimitatea casei tale. 

Astfel, aceste obiecte vin în ajutorul tău, pentru a-ți fi alături în acest proces, dar și pentru a face lucrurile să fie cât mai rapide. 

Iată câteva obiecte pe care este recomandat să le ai:

Trusă de îngrijire a părului 

Orice doamnă sau domnișoară se confruntă cu problemele legate de aranjarea podoabei capilare. Poate că te-ai întâlnit cu această situație atunci când ai vrut să te pregătești pentru un eveniment sau poate că ai un soi de păr mai rebel, care te pune în dificultate după fiecare spălare. Există nenumărate tipuri ale acestuia, iar fiecare dintre ele vine cu caracteristicile sale proprii. De aceea, este recomandat să îți creezi o trusă de coafat, care să te salveze în momentele dificile în care nu știi ce să faci, pentru a-ți “îmblânzi” și coafa părul.

Instrumente de epilat

Epilarea face parte din rutina de bază a femeii moderne, dar mersul la salon necesită timp și o investiție destul de mare și constantă. Din ce în ce mai multe persoane își doresc să folosească epilatoare, fiindcă sunt rapide și îți permit îndepărtarea părului corporal acasă, fără a fi nevoie să te deplasezi altundeva. De asemenea, un alt avantaj este faptul că investiția nu este mare, ceea ce înseamnă că acesta își va amortiza costul în timp – acest mic detaliu îl face să fie o alegere foarte bună și, cu siguranță, vei fi fericită dacă vei încerca un astfel de dispozitiv!

2.2. Igiena personală pentru bărbați

Bărbații sunt ceva mai relaxați când vine vorba despre produsele și obiectele necesare pentru îngrijirea personală recurentă. Totuși, orice domn are nevoie de câteva articole esențiale, care să îi asigure igiena și curățenia. 

Există câteva obiecte de care au nevoie cel mai des reprezentanții sexului masculin:

Instrumente pentru îndepărtarea părului

Fie că vorbim despre articolele pentru barbă sau de cele pentru tuns, cei mai mulți bărbați preferă să facă toate aceste lucruri acasă, pentru a evita orice deplasare la un salon specializat. În sprijinul acestor dorințe vin aparatele de tuns și bărbierit, care sunt foarte simplu de folosit și nu necesită cunoștințe speciale sau aptitudini ieșite din comun pentru activitățile de bază. Acest proces este foarte simplu de pus în practică, așa că nu ezita să îl încerci! 

Produsele cosmetice pentru bărbați

Produsele cosmetice nu sunt utilizate doar de către femei, ci și de către bărbați, fiindcă este știut faptul că ele aduc numeroase beneficii pentru oricine le folosește. De aceea, domnii optează pentru diferite tipuri de aftershave, creme de ras, sau loțiuni de corp, care aduc un aport considerabil sănătății corporale. Acestea contribuie atât la reducerea iritabilității pielii și la hidratarea ei, cât și la sănătatea de lungă durată a acesteia. Te vei simți mai bine, cu siguranță, folosind produse de calitate, care acționează benefic asupra corpului tău și care îți oferă o stare de bine!

 

3. Întrebări și răspunsuri frecvente despre igiena personală

  • Ce presupune igiena individuală?

Igiena individuală presupune o conduită de bază în ceea ce privește îngrijirea ta. Acest lucru înseamnă să te preocupi de curățenia corpului tău, per ansamblu.

  • Există doar 20 de reguli de igienă personală?

Nu există un număr fix de 20 de reguli – ele pot fi mai multe sau mai puține. În esență, trebuie să ții cont de cele de bază: curățenia și îngrijirea periodică.

  • Cum să ai grijă de igiena personală în diferite anotimpuri?

Anotimpul nu contează când vine vorba de igiena personală. Indiferent de sezon, este bine să ai grijă de tine și de sănătatea ta!

  • Cât de necesară este curățenia corporală?

Este extrem de necesară pentru a fi apreciat de către cei din jurul tău, dar, mai ales, pentru a avea un nivel crescut de stimă de sine. Cel mai important lucru este, însă, faptul că aceste activități îți asigură o sănătate optimă.

  • Mă pot îmbolnăvi dacă nu mă îngrijesc?

Da. De multe ori, anumite afecțiuni sau boli sunt cauzate de igiena precară și de neglijență. Pentru a evita acest lucru, încearcă să ții cont permanent de acest factor și îngrijește-te nu doar de corpul tău, ci și de locuință, haine și încălțăminte.

 

Așadar, toate aceste informații care au legătură cu igiena ta personală sunt extrem de importante în orice context, fiindcă îți garantează o viață sănătoasă și lipsită de griji

Sursă foto: pixabay.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *