Cum alegem produsele? Instrucțiuni de utilizare

MicroLED sau OLED – Cum arată viitorul în materie de display-uri TV?

Atunci când unul dintre cei mai mari producători de Smart TV-uri de pe Glob pregătește lansarea unei noi tehnologii, întreaga lume este automat atrasă către anunțul respectiv. Iar motivul este unul cât se poate de simplu: avem falsa impresie că nimic nu ne mai poate surprinde pe un segment hi-tech precum cel al televizoarelor, fiind tentați să credem că le-am văzut pe toate. Moment în care cei de la Samsung lansează un model nou, cu o tehnologie ascunsă în spatele display-ului, despre care nimeni n-a mai auzit nimic până în acel moment: tehnologia MicroLED. 

Samsung și noul său televizor cu MicroLED

Agitația produsă în jurul acestui nou concept – MicroLED – a început în 2018, atunci când cei de la Samsung au prezentat televizorul numit ”The Wall” (trad. “ZidulȚ) –  un televizor de dimensiuni impresionante, desfășurat pe suprafața întreagă a unui perete și bucurându-se de o diagonală-gigant de 146 inci (3.7 metri). Trebuie precizat un aspect cât se poate de important: dimensiunile pe care le-am prezentat puțin mai sus erau cele de anul trecut. Între timp, cei de la Samsung au revenit cu un display și mai mare, măsurând 219 inci (5.5 metri). Însă cel mai surprinzător aspect al acestui uriaș produs de Samsung, ține de tehnologia pe care se bazează noile display-uri: tehnologia MircoLED. 

Ce înseamnă display-urile MicroLED?

Scurtă recapitulare: atunci când a fost lansată, tehnologia OLED a revoluționat piața SMART TV-urilor, pentru că intră în scenă un gen total diferit de iluminare: OLED-urile ofereau display-uri a căror pixeli puteau să genereze propria sursa de lumină. Smart TV-urile cu display OLED oferă: un negru perfect, vizibilitate laterală aproape imperceptibilă, precum și o paletă cromatică de o naturalețe mai vie ca niciodată. Ei bine, tehnologia MicroLED este foarte asemănătoare cu cea oferită de ecranele tip OLED, în sensul că și noile display-uri beneficiază de pixeli cu iluminare autonomă, eliminându-se astfel nevoia unei iluminări laterale. 

MicroLED vs OLED – Avantaje de care trebuie să ții cont 

Chiar dacă modul de funcționare al tehnologiei MicroLED este asemănător tehnologiei OLED, cel dintâi vine cu o serie de avantaje clare, menite să împingă cu un pas către viitor următoarele modele din gama de televizoare Samsung. Iată care sunt acestea: 

MicroLED vs OLED – Avantaj 1 

Primul punct pe care tehnologia MicroLED îl înscrie împotriva ecranelor OLED este trecut în dreptul capitolului “Luminozitate”. În timp ce OLED-urile pot ajunge la un punct maxim de luminozitate de 1000 niți, Samsung afirmă că noul lor device atinge fără probleme pragul maxim de 4000 de niți, iar în viitor, următoarele modele vor ajunge chiar și la 10.000 de niți. 

MicroLED vs OLED – Avantaj 2

Durata de viață” este un alt capitol în care display-urile de tip MicroLED par a avea un avantaj competitiv în fața celor de tip OLED. Cele din urmă sunt realizate din diferiți polimeri sau compuși organici (OLED – Organic LED). Cu timpul, aceste “ingrediente” din structura OLED-urilor se degradează, iar pixelii mor. La polul opus, MicroLED-urile sunt realizate din compuși anorganici (ex: nitrat de galiu, nitrat de indiu etc), garantând o viață mai lungă, comparativ cu Smart TV-urile OLED (durata de viață estimată: 10-15 ani). 

MicroLED vs OLED – Avantaj 3 

Încheiem prezentarea avantajelor pe care display-urile de tip MicroLED le pot avea în fața celor de tip OLED cu încă un capitol extrem de interesant: “Eficiența energetică”. Această tehnologie nouă poate funcționa chiar și fără un filtru de culoare intermediar, lucru ce garantează atât un set de imagini mult mai strălucitoare, cât și un consum energetic redus. Mai mult decât atât, experții afirmă faptul că tehnologia MicroLED este mai rentabilă decât cea OLED, raportându-ne la un interval de timp îndelungat. 

 

Marele dezavantaj al acestei tehnologii este determinat de costul ridicat de producție (cel puțin, în acest moment), fapt ce generează un proces de realizare mult mai greoi. Însă cei de la Samsung au anunțat că în 2020, ne vom putea bucura de televizoare MicroLED, cu diagonale mult mai potrivite pentru spații rezidențiale: 75 inci și 100 inci. 

Sunt și alți producători interesați de tehnologia MicroLED? 

Nu doar cei de la Samsung fac eforturi în procesul de cercetare-dezvoltare, astfel încât consumatorii să se bucure (la scară largă) de această tehnologie nouă a display-urilor TV. În 2017, apăruseră în piața zvonuri conform cărora și cei de la Apple ar vedea un potențial uriaș în spatele acestei tehnologii revoluționare, însă planurile americanilor erau ațintite asupra device-urilor mobile, datorită consumului redus de energie pe care îl asigură. Însă în momentul de față, costurile de producție (încă) ridicate nu justifică lansarea unui produs comercial. 

Iată care sunt principalele lucruri pe care trebuie să le cunoști despre noua senzație a segmentului televizoarelor hi-tech: tehnologia MicroLED. Chiar dacă în momentul de față, nu există televizoare dedicate consumatorilor de rând, din cauza prețurilor ridicate de producție, cei de la Samsung pregătesc lansarea în 2020 a unor modele la scară mult mai mică, fapt ce ar putea revoluționa total modul în care userii se vor bucura de experiențele oferite de un astfel de device, în confortul propriului cămin. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *