Instrucțiuni de utilizare

Oala sub presiune – Instrucțiuni de utilizare, caracteristici, mod de funcționare

Există nenumărate accesorii pe care le poți folosi în bucătărie, cu scopul de a găti o mâncare bună și sănătoasă. Oala sub presiune este un produs care te poate ajuta enorm, datorită caracteristicilor sale eficiente. Ea are un efect pozitiv asupra procesului de fierbere și poate fi utilizată oricând pentru a scurta timpul de preparare și pentru a obține mâncăruri extrem de gustoase. Este important să afli informațiile esențiale care țin de modul de folosire  – aceste detalii sunt semnificative și trebuie luate în calcul de fiecare dată.

 1. Oala sub presiune – Ce instrucțiuni generale trebuie să urmezi?

Ești în căutarea unor articole de bucătărie care să simplifice totul? Oala sub presiune nu este dificil de folosit, dacă ții cont de câteva lucruri importante. În primul rând, înainte de a afla cum anume se utilizează, este bine să cunoști care sunt calitățile sale, cum se folosesc funcțiile pe care le are și cum te poate ajuta un astfel de obiect în bucătărie:

  • Oala face parte din categoria vaselor de gătit și reprezintă un mod optim de fierbere a alimentelor.
  • Are un capac special care are rolul de a menține interiorul etanș, fără a lăsa aburul să iasă din vas.
  • Presiunea creată în interior reduce timpul total de gătit, datorită temperaturii ridicate.
  • Apa poate ajunge la aproximativ 120 de grade Celsius (într-un vas normal, ea nu depășește 100 de grade Celsius atunci când fierbe).
  • Nu are nevoie de o flacără mare în timpul fierberii – poate fi folosită una mică sau medie.
  • Sunt păstrate mai bine vitaminele și nutrienții din mâncare.

Așadar, sunt multe avantaje pentru care merită să ai la îndemână un astfel de accesoriu. Dacă ai decis că acest produs te poate ajuta, nu începe să-l folosești până nu afli cum. De aceea, trebuie să ai în vedere câteva instrucțiuni de folosire pentru a utiliza oala cu presiune în mod optim:

  1. Citește instrucțiunile modelului ales, pentru a vedea dacă are cerințe speciale.
  2. Asigură-te că supapele nu sunt înfundate – este recomandat să le cureți înainte.
  3. Pune alimentele în oala și adaugă apă – nu umple oala cu apă, ci păstrează nivelul la jumătate sau la un raport de ⅔ (unele modele au un semn inscripționat, care te ajută să afli limita până la care este bine să pui lichid în interior).
  4. Pune ingredientele în oală.
  5. Fixează capacul, asigură-te că este etanș și că nu iese abur pe la marginea lui.
  6. Atunci când începe să iasă abur prin supapă, dă focul mai încet.
  7. Uită-te la ceas și urmărește timpul de preparare recomandat pentru categoria respectivă de alimente.

În concluzie, oala sub presiune are un ritm rapid de funcționare și poate fi un ajutor de nădejde atunci când vine vorba despre fierberea legumelor sau a cărnii, pentru realizarea de gem, compot sau orez fiert, dar și pentru alte tipuri de mâncăruri. 

2. Instrucțiuni speciale pentru oala sub presiune

Totuși, chiar dacă instrucțiunile principale sunt ușor de urmărit, există și o serie de indicații speciale la care este bine să fii atent, de fiecare dată când folosești aparate sau electrocasnice mici. Astfel de sfaturi diminuează factorii de risc și te ajută să utilizezi obiectele în siguranță. Iată care sunt detaliile la care trebuie să ai grijă atunci când manevrezi oala sub presiune:

  • Nu pune prea multe alimente în oală.
  • Nu deschide capacul cât timp se află sub presiune.
  • Pentru a răci oala, o poți așeza sub un jet de apă rece.
  • După ce ai fiert mâncarea, eliberează supapa înainte de a deschide capacul – când nu mai ies aburi, acesta poate fi deschis.
  • Folosește mănuși de protecție, pentru a evita accidentele neplăcute.
  • Depozitează vasul într-un loc uscat, așezând capacul în interior, pus invers – acest lucru previne deteriorarea rapidă a sa.

În concluzie, oala sub presiune este un accesoriu excelent, care te poate ajuta în multe privințe. Prin intermediul ei, poți economisi timp și energie, iar alimentele își vor păstra proprietățile. Echipează-ți bucătăria cu astfel de aparate care îți vor ușura munca și te vor sprijini oricând vei avea nevoie să pregătești totul în mod rapid și eficient!

Sursă foto: shutterstock.com

3. FAQ – Întrebări și răspunsuri frecvente despre oala sub presiune

Cum folosim oala sub presiune?

Pentru a folosi oala sub presiune, trebuie să pui apă, să adaugi alimentele și să fixezi capacul, asigurându-te că este etanș. 

De ce este bună oala sub presiune?

Oala sub presiune reduce timpul de preparare, datorită temperaturii ridicate și presiunii generate în interiorul ei. Astfel, fierberea alimentelor este mai rapidă.

Cum se folosește oala cu presiune în condiții de siguranță?

Pentru a utiliza oala în condiții sigure, volumul de apă optim nu trebuie depășit, capacul trebuie fixat, iar, după fierbere, este recomandat să lași aburul să iasă înainte de a deschide capacul. Totuși, trebuie să citești cu atenție instrucțiunile producătorului – vasele de gătit pot avea diferite caracteristici și se pot manevra în mai multe feluri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *