Dacă ar fi să privim în ansamblu întreaga evoluție tehnologică a electrocasnicelor din ultimii 50 de ani, putem spune că astăzi suntem la doar câteva click-uri distanță de cele mai bune produse hi-tech, construite pe funcții ce garantează mai mult confort și mai multă siguranță în utilizare, indiferent de spațiul în care acestea sunt amplasate.
Același lucru se întâmplă și în bucătărie, acolo unde plita pentru gătit pare să câștige din ce în ce mai mult teren în fața clasicului aragaz, oferind o sumă clară de beneficii celor care aleg acest produs prepararea alimentelor:
Avantajele utilizării unei plite pentru gătit sunt multiple:
- Garantează mai multă siguranță în utilizare;
- Oferă un design hi-tech, simplu de integrat într-un spațiu de bucătărie modern;
- Se curăță ușor (de cele mai multe ori doar cu apă, detergent lichid și o lavetă curată);
Pentru ca o piață liberă vine întotdeauna la pachet cu propriul farmec al diversității (chiar și în cazul plitelor pentru gătit), cei care vor să își cumpere un astfel de produs pentru bucătărie se văd puși în situația de a alege unul dintre cele 3 modele clasice de plită:
- Plita electrică;
- Plita cu inducție;
- Plita cu gaz.
Nu ne rămâne decât să analizăm rând pe rând fiecare produs de mai sus, urmând ca la final tu să știi deja răspunsul la întrebarea: Care este cea mai bună plită pentru nevoile mele?
1. Plitele electrice
Plitele electrice se împart în 2 categorii distincte de produs: plite electrice electrice radiante și plite electrice cu halogen. Ambele modele existente pe piață sunt acoperite cu o suprafață vitroceramică, de aceea, te vei intersecta de foarte multe ori pe internet cu noțiunea de “plite vitroceramice”.
Vitroceramica este un material incoruptibil, rezistent la temperaturi înalte și foarte ușor de curățat (mai ales, în cazul în care alegi o plită vitroceramică ce dispune de butoane tactile).
Sistemul de funcționare este simplu: energia electrică încălzește un element, care la rândul său transmite căldura la suprafața vitroceramică pe care se așează vasele pentru gătit. Marele lor avantaj este că funcționează fără probleme cu oalele clasice, comparativ cu alte tipuri de plită. Dezavantajul pe care nu îl putem omite este că plitele electrice vitroceramice se încing foarte tare, de aceea, există un risc real de ardere prin neatenție.
2. Plitele cu inducție
Cu un principiu de funcționare asemănător plitelor vitroceramice (funcționează tot pe bază de curent electric), plitele cu inductie diferă de cele mai sus amintite prin compatibilitatea lor cu vasele de gătit. Dacă în cazul plitelor vitroceramice, se pot utiliza fără probleme oale și vase clasice, în cazul celor cu inducție va fi nevoie de achiziționarea unor vase speciale.
Aceste vase realizate special pentru plitele cu inducție dispun pe fund de un circuit electric, așadar, încălzirea se face local, restul suprafeței plitei rămânând rece, pe întreaga perioadă de funcționare. Exista însă și soluții pentru cratițele și tigăile clasicei: adaptoare speciale pe care pot fi puse acestea, adaptoare ce prezintă pe fund același sistem de încălzire prin inducție.
Plitele cu inducție se curăță și mai ușor decât cele vitroceramice (pentru că cele din urmă mai pot arde anumite pete de grăsime sau alte resturi alimentare de pe suprafața acestora). Un alt avantaj al utilizării plitelor electrice cu inducție: încălzesc uniform mâncarea preparată, iar timpii de gătire se reduc simțitor.
Mai mult decât atât, plitele cu inducție oferă o siguranță sporită în utilizare (mai ales în cazul familiilor cu copii mici), datorită sistemul de încălzire exclusivă a vaselor compatibile.
Comparativ cu o plită pe gaz, temperatura plitei cu inducție poate fi setată mult mai precis, prin butoanele ce ajustează corect pragurile termice, în funcție de preferințele de utilizare.
3. Plitele pe gaz
Reprezintă cea mai accesibilă soluție disponibilă pe piață, însă acest lucru nu înseamnă că economia vine la pachet și cu o performanță pe măsură. Dintre toate cele 3 tipuri pe care le-am analizat în acest articol, cele pe gaz sunt și cel mai dificil de curățat. Pentru o curățare în profunzime a întregii suprafețe, va fi nevoie de multă migală, mai ales în dreptul duzelor și a ochiurilor.
Cum era de așteptat, un sistem de încălzire pe bază de gaz necesită și un set complet de avize. Pentru a funcționa conform normelor în vigoare, plitele pe gaz au nevoie de un furtun flexibil, senzor de gaz cu electrovalvă, precum și de verificari periodice, exact ca în cazul unei centrale termice pe gaz.
Așadar, costul relativ mic, plătit inițial pentru achiziționarea unei plite pe gaz, va crește odată cu trecerea timpului, determinat de obligativitatea sesiunilor de revizie / mentenanță. Comparativ cu acest model de plită, cele pe inducție și cele vitroceramice funcționează fără avize speciale, așadar, costurile de mentenanță vor fi mult mai mici.
Dacă alegi totuși să achiziționezi o plită pentru gătit pe gaze, alege un model ce dispune de gratar din fontă și butoane amplasate cât mai departe de arzătorul cel mare (pentru a nu se topi în timp).
Iată care sunt cele mai importante caracteristici tehnice ale principalelor 3 plite pentru gătit. Dacă știi acum care este cel mai potrivit model pentru nevoile tale din bucătărie, tot ce trebuie să faci este să intri AICI și să cumperi online o plită foarte bună, pentru că îți punem la dispoziție doar produse de calitate, de la cei mai mari producători în domeniu!