Instrucțiuni de utilizare Rețete de gătit și păstrarea alimentelor

Sifonul – cum se prepară acasă în cele mai bune condiții

Soda Stream aparat sifon

Sifonul a fost, de-a lungul timpului, și a rămas băutura preferată a multor persoane, prin gustul plăcut și răcoritor. Deși nu se știe cu siguranță cine l-a inventat, se consideră că apa a fost amestecată cu dioxid de carbon pentru prima dată în 1740. Acum câteva zeci de ani, oamenii savurau preparate care-l conțineau mai ales când luau masa în oraș, dar în prezent este mult mai ușor să-l prepari acasă. 

Ai nevoie doar de un aparat special care nu ocupă mult loc, cu ajutorul căruia poți obține apa carbogazificată dorită în orice moment, fără a fi nevoie să faci drumuri la magazin. În continuare, poți afla mai multe despre ce conține și cum se face sifonul, precum și despre băuturile pe care le poți prepara cu ușurință acasă folosindu-l. 

1. Sifonul: ce este sifonul?

Sifonul este denumirea apei cu dioxid de carbon adăugat în urma creșterii presiunii. Concentrația de CO2 este între 0,2 și 1%, în urma adăugării acestuia formându-se în lichid acid carbonic, care conferă un gust puțin acidulat acestuia.

Sifonul nu este același lucru cu apa minerală acidulată. Aceasta din urmă poate fi carbogazoasă (conținând dioxid de carbon în mod natural) sau carbogazificată (cu CO2 adăugat artificial)

Sifonul nu poate fi obținut ca atare din izvoare, ci este realizat printr-un proces de carbogazificare, posibil cu ajutorul unor aparate speciale, care în prezent pot fi folosite și acasă.

În SUA, sifonul era cunoscut în secolul al 20-lea sub denumirea de soda water, deoarece conținea multe săruri adăugate artificial pentru a crea gustul și textura apei minerale. Începând cu 1950, a început să fie numit mai ales sparkling water. Lichidul comercializat sub denumirea de soda water sau club soda diferă prin faptul că are în compoziție bicarbonat de sodiu, care îi conferă un gust specific și este folosit pentru a realiza cocktailuri precum whiskey and soda sau Campari soda.

Sifonul diferă de club soda, care înseamnă apă carbogazificată cu minerale adăugate, ce îi conferă un gust sărat, cu tente dulci. Aceasta se folosește mai ales pentru cocktailuri.

În ceea ce privește diferența dintre sifon și apa tonică, aceasta din urmă este apă carbogazificată cu chinină și zahăr, care a fost comercializată pentru prima dată în secolul al 19-lea, pentru ca chinina să fie mai ușor de consumat ca tratament împotriva malariei. Se folosește mai ales pentru cocktail-uri precum clasicul Gin and Tonic.

La începutul secolului al 20-lea, în majoritatea barurilor exista chiar un aparat pentru carbogazificarea apei, care consta într-un recipient din metal sau sticlă sub presiune, cu un dispenser. Acesta era achiziționat cu apă și dioxid de carbon și era returnat la producător pentru schimb atunci când se golea. 

Se mai folosesc și în prezent astfel de aparate, mai ales cele cumpărate din magazinele de antichități, însă există variante mai moderne, cu un grad de confort mai ridicat, pentru că rezervoarele de dioxid de carbon pot fi înlocuite mai ușor.

2. Este sifonul sănătos?

Deși nu trebuie să fie consumat tot timpul, în cantități moderate sifonul este sănătos și are anumite beneficii. Prin conținutul de dioxid de carbon, acesta poate crește senzația de sațietate. 

De asemenea, conform unor studii, acesta poate avea efecte pozitive asupra constipației și a problemelor digestive cronice, precum durerea de stomac sau disfuncția biliară. S-au observat rezultate semnificative și în cazul persoanelor cu probleme de înghițire. Nervii responsabili pentru această acțiune au fost stimulați mai mult în cazul consumului acestei băuturi, chiar și în cazul în care simptomele erau severe.

Sifonul și sănătatea dinților

Multe persoane se îngrijorează de faptul că acidul din sifon poate dăuna smalțului dinților care vin în contact direct cu acesta. Conform unui studiu, acesta nu aduce o deteriorare mult mai mare decât apa plată, dar este de 100 de ori mai puțin dăunător decât băuturile cu zahăr. Doar lichidele care conțin o combinație de sifon și zahăr aduc efecte negative considerabile. 

Dacă te îngrijorezi cu privire la sănătatea orală când bei sifon, consumă-l alături de mâncare sau spală-te pe dinți imediat după ce l-ai băut.

Sifonul și sănătatea oaselor

Acidul din sifon nu dăunează sănătății oaselor, precum s-ar putea crede. Un studiu larg a constatat că doar anumite băuturi acidulate îndulcite cauzează densitate osoasă scăzută, în timp ce sifonul nu are niciun efect.

Sifonul și sănătatea inimii

Deși nu s-a cercetat amănunțit problema, studiile restrânse efectuate au arătat că sifonul poate îmbunătăți sănătatea inimii. În cazul unui grup de femei aflate în perioada de după menopauză, apa carbogazificată bogată în sodiu a avut efecte pozitive asupra reducerii colesterolului și a glicemiei.

3. Despre sifon: rețete pe care le poți prepara folosind sifonul

Sifonul intră în compoziția unui număr mare de băuturi și, pe deasupra, poate fi integrat și în rețete culinare, în locul apei plate. Acesta pune în valoare gustul fructelor și al alcoolului, accentuând efectul combinațiilor din cocktail-uri sau sucuri. Iată cum poți folosi apa carbogazificată:

3.1. Băuturi cu sifon

Sifonul este un element de bază al unei varietăți de băuturi pe bază de alcool sau fără. Acesta pune în valoare aromele ingredientelor folosite, mai ales în cazul preparatelor cu un conținut mare de fructe.

Poți prepara o mulțime de cocktailuri cu sifon, care îmbină în mod armonios gustul de fructe cu cel al băuturilor alcoolice. Un exemplu foarte cunoscut este Mojito, un cocktail cubanez clasic, cu gust acrișor. Nu trebuie să fie adăugat mult zahăr, pentru ca gustul să iasă în evidență cât mai bine. Iată din ce este făcut acesta:

  • mentă proaspătă;
  • suc de lime;
  • rom alb;
  • sirop simplu;
  • sifon.

De asemenea, sifonul poate fi adăugat la vin sau aperol, pentru a obține un șpriț răcoritor, perfect pentru vară. Diferitele tipuri de alcool au fost carbogazificate timp de secole prin intermediul procesului de fermentare, dar apa a fost îmbogățită prima dată cu dioxid de carbon în secolul al 18-lea.

Sifonul combinat cu gin și suc de lime rezultă într-un cocktail numit Gin Rickey. Acesta a apărut în secolul 19, fiind preparat mai întâi cu bourbon. Deși este o băutură simplă, cu un număr minim de ingrediente, face parte dintr-o istorie îndelungată de amestecare a alcoolului cu apa carbogazificată.

Există nenumărate variații ale acestuia. Ginul poate fi înlocuit cu siropul simplu de zahăr, pentru a obține un mocktail delicios (Lime Rickey). Poți adăuga și sirop de fructe, mai ales de zmeură sau cireșe, în varianta de cocktail sau mocktail, după preferințe.

O altă rețetă de cocktail este Whiskey Highball, care conține whiskey (de orice tip), sifon (poate fi înlocuit cu berea de ghimbir) și suc de lămâie. 

Se poate prepara și Vodka Soda, care conține, în afară de băutura alcoolică, sifon și suc proaspăt de lime. Alte variații, în funcție de tipul de alcool folosit, sunt:

  • Tequila Soda (tequila de orice tip, sifon și câteva felii de lime);
  • Americano (Campari, vermouth dulce, sifon).

Dacă vrei un suc natural, fără zahăr, îl poți prepara folosind sifon și suc de fructe. Ai nevoie doar de apa carbogazificată preparată acasă, suficientă pentru o porție și de o lingură sau două din sucul de fructe favorit – portocală, rodie, lime etc. Poți adăuga și puțină lămâie, pentru a evidenția aroma.

Multe persoane apelează la băuturile cu sifon atunci când țin dietă. Este mai ușor să consumi fructe și să iei gustări sănătoase dacă alegi o băutură delicioasă fără zahăr. Poți, de exemplu, să prepari un suc format din:

  • 4 litri de sifon;
  • o cană de căpșuni proaspete;
  • o păstaie de vanilie.

Modul de preparare este simplu. Taie păstaia de vanilie pe lungime, apoi împarte-o în patru bucăți, câte una pentru fiecare litru de apă. Nu înlătura boabele, pentru că acestea conțin cea mai mare parte din aromă. 

Împarte căpșunile în mod egal între cei patru litri de sifon. Acoperă amestecul rezultat și lasă-l la frigider pentru cel puțin o oră înainte de servire. 

O altă variantă este și mocktailul Mojito, preparat cu următoarele ingrediente:

  • o cană de frunze de mentă proaspete;
  • 2 lime, tăiate în cercuri subțiri;
  • o portocală tăiată în cercuri subțiri;
  • 4 litri de sifon.

Tot ce trebuie să faci este să împarți în mod egal ingredientele la cei patru litri de apă și să lași amestecul rezultat la frigider înainte de servire timp de 1-3 ore.

Mai există și alte tipuri de rețete cu fructe, care au la bază patru litri de apă carbogazificată și se prepară în mod asemănător: cireșe congelate (20) și semințe de rodie (o lingură), căpșuni (o cană) și mentă proaspătă (o jumătate de cană), castravete și lime (câte unul din fiecare), piersici (două căni) și vanilie (o păstaie).

Poți desigur să experimentezi și cu alte tipuri de fructe. Odată ce începi să prepari propriile amestecuri, va fi mult mai ușor să devii creativ și să adaugi ingrediente interesante, al căror gust este pus în evidență de apa acidulată.

3.2. Preparate culinare la care poți adăuga sifon pentru a obține un gust deosebit

Sifonul poate fi folosit și pentru a adăuga un element interesant la rețetele care de obicei necesită apă plată. Smoothie-urile capătă o aromă deosebită prin adăugarea unei cantități mici de apă carbogazificată. 

De asemenea, poate fi folosit pentru prepararea alimentelor precum clătitele, pentru că aluatul devine mai pufos, fiind perfect pentru un mic dejun ușor. Poți adăuga sifon și la alte amestecuri pe bază de făină, de exemplu la cel pentru șnițele sau creveți. 

Poți încerca și să fierbi legumele în apă carbogazoasă, pentru că astfel își păstrează culoarea mai bine și nu va mai fi nevoie să pui sare, pentru că lichidul va conține deja bicarbonat de sodiu. Un alt avantaj este și scurtarea timpului de fierbere. 

Și ouăle bătute devin mai delicioase dacă adaugi puțin sifon. De obicei, se recomandă laptele pentru a obține o textură mai pufoasă, însă apa carbogazificată poate amplifica efectul. Adaugă câteva lingurițe, cantitatea depinzând de textura pe care dorești s-o aibă preparatul. 

4. Cum se face sifonul acasă? Prepararea sifonului cu SodaStream

Pentru a prepara sifonul acasă, poți apela la un aparat inovator de mici dimensiuni, folositor, alături de un storcător de fructe, dacă vrei să adopți un stil de viață sănătos. Acesta poate fi integrat cu ușurință în bucătărie. Astfel, ai confortul de a prepara oricând dorești băuturi delicioase, fără a mai fi nevoie să cumperi sucuri îmbuteliate.

Poți alege noul aparat Spirit de la SodaStream, care se remarcă prin designul elegant și compact. Acesta are trei niveluri de carbonare a apei, pentru a alege varianta potrivită în cazul fiecărui tip de băutură. În plus, acesta nu funcționează pe bază de curent electric, fiind mai economic și putând fi amplasat mai ușor oriunde, indiferent de poziția prizelor.

Aparatul vine la pachet cu o butelie de CO2 din inox, cu ajutorul căreia se pot prepara 60 de litri de băuturi. Aceasta poate fi înlocuită după consumare cu un produs din aceeași gamă. În afară de aceasta, mai există și o sticlă cu capac reutilizabilă din plastic, cu capacitate de un litru. 

Pentru înlocuire, este nevoie să plasezi o comandă de reîncărcare, urmând ca cilindrii noi să fie aduși de curier, căruia trebuie să-i predai pe cei consumați. Astfel, se elimină problema impactului ecologic pe care aceștia îl au asupra mediului.

Achiziționarea unui astfel de aparat conferă confort și te ajută să protejezi mediul. Nu vei mai cumpăra atât de multe sticle de suc din plastic și chiar sticle de apă minerală, dacă o cumperi doar pentru aroma acidulată, nu pentru conținutul de minerale.

Aparatul pentru prepararea sifonului este folositor și pentru reducerea cantității de zahăr din alimentație. Dacă nu vrei să renunți la băuturile carbogazificate, dar te îngrijorezi în legătură cu ingredientele din sucurile cumpărate, poți să le prepari singur acasă, pentru a decide exact cantitatea de glucoză.

Sifonul este un element indispensabil pentru multe sucuri sau cocktail-uri, de aceea poate fi mai comod să-l prepari chiar tu, din confortul casei tale. Te poți bucura astfel de băuturile preferate, fără a face multe drumuri la magazin și consumând, în același timp, mai puțin plastic.

Întrebări și răspunsuri frecvente despre sifon și prepararea acestuia 

Ce îmi trebuie ca să prepar sifonul acasă?

Pentru prepararea eficientă a sifonului, ai nevoie de un aparat special de carbogazificare a apei. Un exemplu de astfel de dispozitiv este SodaStream.

Ce băuturi pot prepara cu sifon?

Poți prepara o varietate de băuturi pe bază de alcool sau sucuri, cum ar fi cocktailurile Whiskey Highball sau Lime Rickey.

Este sifonul bun pentru dietă?

Deși sifonul nu are efecte directe în ceea ce privește slăbitul, poți prepara cu ajutorul lui sucuri sănătoase din fructe, cu ajutorul cărora poți renunța mai ușor la zahăr.

Care este diferența între sifon și apă tonică?

Apa tonică este îmbogățită cu chinină, o substanță care conferă gustul amărui specific. Sifonul este apă îmbogățită cu dioxid de carbon, devenită astfel acidulată.

Care este diferența între sifon și apa minerală?

Apa minerală este apă carbogazoasă extrasă ìn mod natural din izvoare minerale, în timp ce sifonul are un conținut de dioxid de carbon introdus artificial.

Sursă foto: Pixabay.com, Ideall.ro. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *