Instrucțiuni de utilizare

Temperatura în frigider – TOT ce TREBUIE să știi ca să nu ți se strice nici frigiderul, nici alimentele

Când vine vorba de alegerea electrocasnicelor pentru locuință, ai în față o mare provocare. Acest lucru se datorează ofertei impresionante de produse de pe piața de profil. Există foarte multe modele, fiecare cu caracteristici proprii, pliate pe nevoile diverse ale cumpărătorilor. În momentul în care îți alegi frigiderul sau combina frigorifică, la baza deciziei luate stau mai multe criterii: brand-ul, costurile achiziției, ”ce știe să facă” produsul, cât are garanție, etc. Ca să beneficiezi cât mai multă vreme de modelul ales, trebuie să ai grijă de el, mai ales că nu faci astfel de cumpărături frecvent, ci o dată la câțiva ani buni. De aceea, după ce ai adus acasă noul frigider, e bine să acorzi o atenție sporită temperaturii din interiorul acestuia. Tu știi câte grade trebuie să fie în frigider sau câte grade sunt în congelator? Află, din rândurile de mai jos, tot ce trebuie să știi despre acest subiect!

1. Scurtă istorie a frigiderului – de la temperatura din peșteră, la temperatura din frigider sau de la natural, la artificial

Te-ai întrebat vreodată care sunt strămoșii frigiderului, cum de s-a ajuns la existența unor modele de top – frigidere inteligente, cu funcții care par desprinse din scrierile S.F.? Chiar dacă frigiderul este o invenție relativ modernă, dintotdeauna oamenii au încercat să își mențină alimentele proaspete, păstrându-le la temperaturi scăzute, încă de acum mii de ani. Istoria refrigerării s-a tot modificat de-a lungul timpului. S-a trecut de la modalitățile primitive, dar ingenioase, de păstrare a alimentelor la o temperatură scăzută, la o tehnologie modernă care i-a permis omului să nu mai depindă de natură pentru a-și răci hrana.

În zilele noastre, frigiderul îți poate părea o mașinărie banală pe care fiecare o are în locuință și care funcționează pe baza unor legi fizice simple, vechi de când lumea. Până să se ajungă la frigiderul din bucătăria ta, pe care-l privești cu mândrie, a fost cale lungă.

Cu 1000 de ani î. de Hr., chinezii obișnuiau să scoată gheața din lacuri și să o folosească la răcirea alimentelor și băuturilor. Evreii, grecii și romanii foloseau cantități impresionante de gheață și zăpadă pe care le așezau în gropi de depozitare, pe care le izolau cu iarbă și crengi. Foloseau gropile respective, pline cu zăpadă, pentru a răci băuturile. Egiptenii și indienii din antichitate udau exteriorul recipientelor, iar prin evaporare se pare că răceau ceea ce era în interior. Primii oameni care au folosit depozitarea la rece pentru conservarea alimentelor pentru vreme îndelungată au fost perșii. Aceștia au inventat Yakhchal-ul, un tip de groapă cu gheață.

Timp de secole, ”recoltarea” gheții a fost singura metodă pe care oamenii o utilizau pentru răcirea alimentelor. În Anglia secolului al XVIII-lea, servitorii strângeau iarna gheața și o depozitau în ”case de gheață” – locuri în care straturile de gheață erau ambalate în sare, învelite în flanel, depozitate în subteran și păstrate până vara. În secolul al XIX-lea, tot în Anglia, au început să își facă apariția primele ”cutii cu gheață”. În perioada respectivă, a început și comercializarea gheții. Frederic Tudor lua gheață din Noua Anglie, pe care o expedia în Insulele Caraibe și în statele din sud. La început, a avut o pierdere de 66% din cantitatea de gheață, dar, după ce a izolat mult mai bine corăbiile, risipa a fost de doar 8 procente. Frederic Tudor a fost un deschizător de drumuri, iar până la începutul anilor 1830 gheața avea să devină o marfă pentru toți.

Puțin a mai lipsit pentru ca trecerea de la natural la artificial să se realizeze. Pentru că recoltarea gheții era o practică destul de dificilă și anevoioasă, oamenii au încercat să inventeze modalități artificiale de refrigerare. Primul care a făcut o descoperire în acest sens a fost profesorul scoțian William Cullen. În anul 1755, Cullen avea să proiecteze o mică mașină frigorifică. El a folosit o pompă pentru a crea un vid parțial într-un recipient cu eter dietilic. Eterul a fiert și a absorbit căldura aerului din jur. Astfel, a rezultat o cantitate mică de gheață. Din păcate, la acel moment, respectiva mașinărie nu era foarte practică. Aveau să treacă 167 de ani și multe mașini de refrigerare proiectate pentru ca primul frigider cu compresor și compartiment pentru gheață să apară în viața oamenilor. Așadar, în anul 1922, primul frigider adevărat vedea lumina zilei. E de prisos de menționat că, o astfel de invenție super utilă costa, la vremea respectivă, cât aproape două modele de Ford T, adică o sumă impresionantă de bani pentru acei ani (circa 800 dolari!).

Pentru că aceste frigidere moderne funcționau pe baza unor combinații de gaze toxice, la începutul anilor 1930 a început producția de freon – un gaz non-toxic, neinfamabil, inodor și incolor. Zece ani mai târziu, a început producția de masă a, poate, celor mai utile electrocasnice din orice gospodărie. Azi, când nu doar ”cutiile cu gheață” sau ”casele de gheață”, ci și renumitele frigidere Pinguin și Fram reprezintă amintiri îndepărtate, focusul se pune pe modelele ultramoderne, care oferă beneficii multiple, sunt rezistente și au un raport calitate – preț suficient de decent.

Pentru ca achiziția ta să funcționeze în parametri normali, trebuie să acorzi o atenție sporită temperaturii din frigider. Află, în continuare, câte grade sunt în frigider, dar și care e graficul de temperatură din congelator.

2. Câte grade trebuie să fie în frigider – părerea specialiștilor

Scopul pentru care există un frigider în bucătăria ta, este acela de a putea depozita în el diverse alimentele necesare traiului zilnic: de la legume, fructe și lactate proaspete, până la produse congelate și băuturi. Bineînțeles, mâncarea gătită are locul său special în acest peisaj. Pentru a te bucura de o hrană sănătoasă, temperatura în frigider trebuie să fie cea corectă. Tu știi la ce temperatură se ține frigiderul? Aceasta trebuie ajustată și în funcție de anotimp, dar despre acest lucru poți citi la unul dintre punctele următoare.

2.1. Temperatura optimă în frigider

În ceea ce privește reglarea temperaturii în frigider, în funcție și de cât de plin este, dar și de anotimp, ea trebuie să se situeze în jurul valorilor de 2 – 7 grade Celsius. Datorită modelelor performante de azi, este foarte ușor să reglezi temperatura. Nu o lăsa pe cea presetată din fabrică, pe care frigiderul o va afișa în momentul instalării. Printr-o reglare corectă a termostatului, temperatura în frigider va fi constantă, iar tot ceea ce acesta cuprinde, se va conserva așa cum trebuie. Astfel, tu și familia ta vă veți bucura de alimente sănătoase.

Sfat de urmat: în momentul în care temperaturile de afară cresc, graficul temperaturii din frigider trebuie modificat.

2.2. Temperatura din frigider vara vs. Temperatura în frigider iarna

Vara, când temperaturile de afară ating mai mult de 30 grade, alimentele pe care le cumperi au nevoie, odată ce ai ajuns acasă cu ele, să fie puse imediat la rece. Imaginează-ți parcursul unei bucăți de carne proaspătă, de exemplu, de la supermarket până acasă, vara, prin căldura apăsătoare din mașină sau autobuz, timp de zeci de minute. Reglarea temperaturii în frigider trebuie făcută corect, astfel încât, tot ceea ce cumperi de mâncare în acest sezon, să fie bine conservat, mai ales când e vorba de alimente perisabile. Astfel, vara, temperatura ideală în frigider ar trebui să fie cu unul sau chiar două grade în minus față de cea setată în mod obișnuit.  

La polul opus, se situează anotimpul rece, când temperatura în frigider poate fi crescută până la 4 – 5 grade. Reglarea temperaturii depinde și de cât de călduroasă sau răcoroasă este camera în care este amplasat frigiderul, de cât de des deschizi ușa acestuia, dar și de alimentele care se regăsesc în el. Despre cum ar trebui să poziționezi corespunzător alimentele pe rafturile frigiderului și ale congelatorului, poți citi mai jos.

3. Câte grade sunt în congelator – ce spun experții

Congelatoarele sunt presetate cu temperaturi cuprinse între -15 grade C și -23 grade C, însă nu toate aceste valori sunt potrivite pentru produsele pe care oamenii le congelează în mod uzual. Specialiștii recomandă ca temperatura în congelator să fie setată la -19 grade C, ceea ce favorizează prospețimea alimentelor pentru timp mai îndelungat, dar și un consum mai redus de energie.

Bineînțeles, graficul temperaturii din congelator depinde și de alimentele care se doresc a fi congelate. La multe dintre modelele noi de frigidere/congelatoare, există mai multe compartimente, dedicate diverselor tipuri de alimente, care au propria temperatură recomandată. La o anumită temperatură se păstrează produsele din carne, și la o alta fructele și legumele.

4. Cum să așezi corect alimentele în frigider și congelator

E dificil să îți închipui, în ziua de azi, viața fără frigider. Însă, pentru a avea parte de el pentru vreme îndelungată, trebuie îngrijit corespunzător. Pentru asta, pe lângă reglarea corectă a temperaturii, trebuie să acorzi o importanță sporită aranjării alimentelor în interiorul frigiderului și congelatorului.

Frigiderele sunt dotate cu compartimente laterale, destul de spațioase (acest lucru diferă în funcție de modelul ales) pe care poți așeza băuturi/sticle, precum și alimentele care nu au nevoie să stea la temperaturi foarte mici: de exemplu, un pachet cu unt, din care consumi câte puțin în fiecare dimineață.

În zona de mijloc a frigiderului, unde temperatura ideală este de doar 4 – 5 grade, poți depozita produse lactate și ouă, prăjituri, mâncare gătită, diverse sosuri. Pentru că legumele au nevoie să stea la temperaturi de până la 7 grade C, le vei pune în raftul ce le este dedicat. Pentru carne și pește există compartimente speciale, deoarece acestea trebuie să stea la o temperatură de 0 – 1 grad C. Ideal este ca alimentele depozitate în acest compartiment să fie consumate/gătite în cel mult două zile. Dacă dorești să păstrezi carnea pentru timp îndelungat, atunci ai varianta depozitării acesteia în congelator.

Sfat de urmat: niciodată să nu așezi în frigider mâncare gătită care nu a fost lăsată să se răcească în prealabil. Din cauza acesteia, se va forma condens, ceea ce va duce la modificarea temperaturii din frigider.

5. Întrebări și răspunsuri frecvente despre temperatura în frigider

Care este temperatura normală în frigider?

Temperatura din frigider se situează între 2 și 7 grade Celsius. Aceste valori diferă și în funcție de compartimentul dedicat diverselor tipuri de alimente. De asemenea, tabelul temperaturii din frigider se modifică și în funcție de anotimp. De exemplu, vara, temperatura ideală în frigider e bine să fie cu unul sau chiar două grade în minus față de cea setată în mod obișnuit.

Unde este bine să ținem frigiderul?

Frigiderul se poziționează în bucătăria locuinței. Favorizează un spațiu bine aerisit, cu o temperatură constantă (în niciun caz camera nu trebuie să fie foarte călduroasă). Nu așeza aparatul lângă o sursă de căldură și nici în bătaia directă a razelor soarelui. Căldura din încăpere duce la o creștere a consumului de energie. Nu poziționa frigiderul între pereți, la o distanță mai mică de 10 cm față de aceștia, deoarece frigiderul nu se va ventila corespunzător.

Cât de des este indicat să curăț frigiderul?

Curățarea frigiderului (exterior, dar mai ales interior) trebuie făcută de fiecare dată când este cazul, fără a-l dezgheța neapărat (mai ales că multe modele sunt No-Frost). Șterge-l cu o cârpă moale înmuiată în apă și soluție specială pentru curățarea frigiderului, sau în puțin detergent lichid pentru vase, ori poți recurge la remediile bunicii: apă cu oțet.

Câte alimente pot pune în frigider?

Nu este indicat să supraîncarci frigiderul cu alimente. Un frigider burdușit cu ”de toate” va consuma mult mai multă energie, deci vei scoate mai mulți bani din buzunar la achitarea facturii. În plus, și temperatura din interiorul său se va modifica, lucru deloc benefic pentru produsele din el.

Așadar, acum că ai descoperit mai multe lucruri importante despre temperatura ideală a frigiderului și despre ce alimente poți pune în frigider și care este perioada indicată pentru depozitare a acestora, atât electrocasnicele tale, cât și produsele vor avea o durata de viața mult mai mare!

 

Sursă foto: storyblocks.com, pixabay.com, shutterstock.com 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *