Cum alegem produsele?

4K: Ghid complet și diferențe față de alte tehnologii

În ultimii ani, calitatea imaginii televizoarelor a devenit unul dintre principalii factori care determină valoarea de piață a acestor dispozitive. De aceea, rezoluția a devenit o caracteristică prin care televizoarele se pot clasifica în funcție de calitate. Vorbim, astfel, despre televizoare de calitate superioară, de calitate medie sau de calitate inferioară.

Printre cele mai apreciate și căutate televizoare sunt cele 4K, deoarece oferă o calitate a imaginii extrem de ridicată, clară și detaliată. În același timp, sunt televizoare accesibile în ceea ce privește prețurile chiar dacă au la bază o tehnologie modernă.

Cu toate acestea, tehnologia 4K trebuie analizată complet pentru a ști cu exactitate modul de funcționare, dar și care sunt diferențele față de alte tehnologii asemănătoare.

1. Ghid pentru tehnologia 4K

Chiar dacă are la bază o tehnologie întreagă, 4K este, de fapt, o denumire de rezoluție. Astfel, rezoluția 4K este cea care oferă, la ora actuală, una dintre cele mai clare și calitative imagini de pe piața de electronice și electrocasnice.

Pentru a cunoaște mai multe despre ceea ce înseamnă 4K la televizoare, este necesar un ghid explicativ care să cuprindă definiția exactă a acestei tehnologii, precum și tipurile de 4K și prezentarea caracteristicilor tehnologiei 4K.

În plus, cunoașterea detaliată a noțiunii de 4K și a modului în care aceasta influențează calitatea imaginii vizuale a unui televizor ajută la alegerea corectă a unui astfel de dispozitiv și la analiza sa corespunzătoare înainte de achiziție, în funcție de nevoile și dorințele specifice ale cumpărătorului. De asemenea, ajută și la înțelegerea cererii crescute pentru astfel de tehnologii din ce în ce mai apreciate în rândul celor care caută imagini de bună calitate, pentru a se bucura mai mult de modalitățile de petrecere a timpului liber.

1.1 Definiție

Cunoașterea exactă a tehnologiei 4K presupune prezentarea definiției.

Astfel, tehnologia 4K este tehnologia prin care o imagine este redată la o rezoluție orizontală de 4000 de pixeli.

În același timp, 4K mai apare și sub numele UHD, ceea ce reprezintă o prescurtare pentru Ultra High Definition.

Acest tip de rezoluție este folosit în domeniile care au nevoie de propagare de imagini la calitate cât mai înaltă. Aici sunt incluse atât televiziunea digitală, cât și cinematografia digitală.

În ceea ce privește noțiunea de UHD, există anumite versiuni ale tehnologiei 4K. Acestea sunt: 4K standard, 4K UHD și 4K UHD-, versiunea standard fiind cea de bază.

Având în vedere importanța pe care o are calitatea imaginii, cele mai mari branduri din industriile IT sau electronice produc televizoare 4K, acestea fiind accesibile atât ca preț, cât și ca distribuție în întreaga lume prin intermediul distribuitorilor.

1.2 Tipuri de 4K

Rezoluția 4K nu este de un singur fel, chiar dacă aceasta este denumirea generală. Noțiunea simplă de 4K este folosită, în mod frecvent, în industria cinematografică, dar există 3 tipuri de 4K, după cum urmează:

–       UHD-1

Mai este denumită și rezoluția UHDTV (Ultra High Definition Television). Aceasta este rezoluția standard în cazul monitoarelor și al televizoarelor. Având o rezoluție exactă de 3840 x 2160 pixeli, mai apare și sub denumirea de 2160p, iar dimensiunile sub care se mai regăsește sunt 16:9 și 1,78:1 în aspect ratio. Comparată cu alte tipuri de rezoluție, este triplă față de 720p și dublă față de 1080p, în ambele cazuri luandu-se în considerare atât rezoluția verticală, cât și cea orizontală.

–       UW4K

Aceasta este rezoluția preferată a gamerilor, deoarece este potrivită atunci când se folosește un PC, iar rezoluția monitorului trebuie să fie una clară pentru jocuri. De asemenea, este folosită și pentru CD-urile Ultra HD Blu-ray. Denumirea înseamnă Ultra Wide 4K și presupune o rezoluție de 3840 x 1600 pixeli, aspect ratio fiind de 12:5, 2.4:1 ori 21.6:9.

–       DCI 4K

Extrem de populară în industria cinematografică, rezoluția DCI 4K presupune 4096 x 2160 pixeli.

1.3 Care sunt caracteristicile tehnologiei 4K?

Tehnologia 4K nu presupune doar o anumită măsură de pixeli. Aceasta mai include o serie de caracteristici tipice.

Cu toate acestea, rezoluția este prima caracteristică ce trebuie luată în considerare. Astfel, aceasta poate fi de 2 feluri: 3840 x 2160 pixeli (pentru televizoare și monitoare) și 4096 x 2160 (pentru cinematografe).

Un alt aspect specific al tehnologiei 4K este cromatica. Aceasta presupune un număr maxim de culori, care poate fi fie de peste 1 miliard atunci când este vorba de un panou de 10 biți (UHD Premium) sau puțin peste 16,7 milioane de culori în cazul panourilor de 8 biți.

Responsabilă de claritatea unei imagini 4K este și diagonala. Astfel, imaginea trebuie să-și păstreze același nivel mare de claritate indiferent de distanța de la care este privită într-o cameră, iar acest lucru se poate face cu o diagonală de cel puțin 127 de centimetri, ceea ce înseamnă 50”.

Chiar dacă aceste caracteristici pot fi diferite de la ecran la ecran, acesta, la rândul său, trebuie să îndeplinească anumite cerințe pentru a putea maximiza beneficiile tehnologiei 4K. Aspecte precum un timp de răspuns scurt, unghi de curbură și modalitatea de redare a culorilor pot face o diferență observabilă cu ochiul liber.

2. 4K și alte tehnologii similare

La ora actuală, există multiple variante din care se poate alege o rezoluție bună în funcție de dispozitivul pe care se emite imaginea, indiferent că este un monitor sau un televizor, fie că este vorba de emiterea unei imagini într-un cinematograf.

În schimb, opțiunile nu au fost la fel de variate acum aproximativ 20 de ani, atunci când nici rezoluția în sine nu era un aspect atât de important, ci se punea mai mult preț pe diversitatea de culori decât pe claritate.

2.1 Beneficiile 4K

Tehnologia 4K vine cu o serie de beneficii specifice, motiv pentru care este considerată în prezent una dintre cele mai avantajoase tehnologii grafice.

Calitatea este principalul beneficiu al tehnologiei 4K. Comparativ cu apogeul tehnologic anterior, Full HD, tehnologia 4K conține de 4 ori mai mulți pixeli, iar dacă se face o comparație cu calitatea televizoarelor cu tub, 4K are de 24 de ori mai mulți pixeli.

În același timp, imaginile 4K se pot emite pe suprafețe mari fără a fi afectate din punct de vedere calitativ, ceea ce înseamnă că televizoarele cu diagonală mare sau sălile de cinematograf, unde imaginea este foarte mare, pot opta pentru tehnologia 4K, astfel încât să ofere imagini clare și detaliate.

În plus, deși este o tehnologie avansată și superioară, 4K este accesibilă ca preț publicului larg. La momentul apariției, monitoarele și televizoarele 4K erau destul de scumpe, dar prețurile s-au reglat astfel încât să se muleze pe posibilitățile financiare ale unui public cât mai larg.

2.2 720p, 1080p, 1440p, 2K, 4K, 8K

De la 720p până la 4K și chiar 8K, o rezoluție aflată încă la început, nefiind foarte populară, toate aceste denumiri reprezintă tipurile de tehnologii care au dus la imagini din ce în ce mai clare și mai calitative. Pentru o identificare ușoară, aceste denumiri apar în funcție de numărul de pixeli care redau imaginea pe un dispozitiv, monitor sau televizor.

2.3 Popularitatea tehnologiei 4K

Aparatele care suportă 4K, în mod deosebit televizoarele și monitoarele, sunt foarte populare datorită faptului că au o calitate vizuală extrem de bună a imaginilor, dar și pentru că sunt accesibile din punct de vedere financiar. Aproape orice magazin de electronice are în stoc dispozitive 4K, iar prețurile sunt extrem de avantajoase. În plus, se pot achiziționa și în rate sau prin diverse oferte.

În același timp, tehnologia 4K își păstrează standardele calitative chiar și în cazul produselor resigilate, produse care sunt, de multe ori, evitate din cauza faptului că există riscul să prezinte anumite defecte.

Concluzii

În acest moment, tehnologia 4K are cel mai bun raport calitate-preț de pe piața de electronice. Cu o imagine clară și bine definită, tehnologia 4K este cea mai bună opțiune pentru un filme cu efecte speciale sau pentru jocurile cu o grafică dezvoltată.

3. Întrebări și răspunsuri despre tehnologia 4K

  • Telefoanele pot avea 4K?

Da. Există anumite modele de telefoane care pot filma în 4K, dar diferența față de tehnologiile anterioare este greu observabilă, deoarece telefonul ecranului este prea mic pentru a evidenția diferențele.

  • Unde se pot găsi dispozitive 4K?

La orice magazin de electronice, atât fizic, cât și online.

  • Cât de aproape se poate sta față de un ecran 4K?

Acest lucru depinde de tipul de ecran, dacă este un monitor, un televizor sau un ecran de cinematograf. În primul rând, trebuie luat în considerare pericolul pentru ochi, care poate fi diferit pentru fiecare individ în parte. În ceea ce privește calitatea imaginii, trebuie să stea suficient de departe încât să nu se observe niciun pixel individual.

  • UHD și 4K sunt același lucru?

Da. UHD înseamnă Ultra High Definition și este o altă denumire pentru 4K.

  • Ce este Ultra HD Premium?

„Ultra High Definition” este un derivat al standardului, dar care are o rezoluție mai mică, de 3840 x 2160.

sursa foto: envato.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *