Idei de amenajare casă interior - exterior 

Amenajare gradina: sfaturi de amenajare, ingrijire si intretinere a gradinii

Gradina necesita atentie, multa munca si timp pe care sa ti-l dedici amenajarii ei. Pe langa amenajarea gradinii, trebuie sa te gandesti si la ingrijire si intretinere. Este un proces complex, de care te poti ocupa pentru a-ti transforma gradina intr-un loc de poveste. Vom dezbate, in acest articol, toti pasii de care sa tii cont atunci cand ai o gradina pe care doresti sa  o transformi: de la ceea ce presupune amenajarea gradinii si sfaturi utile de amenajare, pana la cum sa iti ingrijesti gradina, pas cu pas. Desigur, tot acest proces va fi influentat de anotimpul in care ne aflam. Toamna nu vei ingriji gradina la fel ca vara, iar modul in care o amenajezi poate fi diferit.

Ce presupune amenajarea gradinii?

Inainte sa te ocupi de amenajarea gradinii, trebuie sa te gandesti la utilitatea si functionalitatea spatiului. Vrei sa ai o gradina in care poti sa te relaxezi sau ai nevoie doar de un loc pentru a creste legume si fructe? In functie de acest aspect, optiunile de amenajare pot varia.

  • Atunci cand te gandesti la amenajarea unei gradini cu fructe si legume, spatiul trebuie sa fie foarte bine delimitat. Ia in calcul organizarea gradinii in mod eficient si nu uita de gradinarit!
  • Daca nu planuiesti sa ai o gradina de fructe si legume, poti sa creezi un spatiu de relaxare. Daca locuiesti la casa, pune accent pe design-ul gradinii. Aceasta poate fi amenajata in mai multe feluri: poti opta pentru o terasa, un balansoar, un foisor, un gratar sau un spatiu de joaca pentru cei mici.
  • Poti sa amenajezi gradina in mai multe stiluri, in functie de dorinte. Stilul rustic si cel englezesc se regasesc printre preferatele tuturor.

Sfaturi de amenajare a gradinii, pas cu pas

Inainte sa te ocupi de amenajarea propriu-zisa a gradinii, trebuie sa stabilesti urmatorii pasi:

  • Ce buget ai la dispozitie? Fie ca vorbesti despre o gradina de legume si fructe sau iti doresti doar sa iti decorezi gradina, gandeste-te ce buget esti dispus sa investesti. In functie de numarul si tipul materialelor, rasaduri sau elemente decorative, acesta poate varia. Calculeaza atent toate aceste costuri si cumpara tot ce ai nevoie pentru a-ti amenaja gradina.
  • In ce stil iti amenajezi gradina? Trebuie sa te gandesti la modul in care gradina ta va fi construita si decorata. Daca ai o casa cu accente vintage, poti continua acelasi decor si in afara ei. Stilul modern si cel vintage sunt la fel de cautate in amenajarea unei gradini.
  • Ce materiale vei folosi pentru amenajarea gradinii? Gresie, marmura, lemn sau piatra? Toate acestea te vor ajuta sa ai o privire de ansamblu asupra modului in care va arata gradina ta. Totodata, vei putea sa te axezi asupra bugetului. Materialele pe care le vei folosi in exterior trebuie sa fie unele de calitate, rezistente in timp.
  • Cum trebuie sa arate terenul? Acesta trebuie sa beneficieze de o pregatire ampla, in cazul in care vrei sa plantezi flori sau rasaduri de legume. Fertilizarea pamantului, afanarea solului sau indepartarea buruienilor sunt doar cateva dintre etapele necesare.
  • Cum uzi gradina? Iti e mai usor sa te folosesti de un furtun pentru a uda florile si gazonul sau preferi un sistem de irigatii?
  • Flori, pomi sau gradina de legume? Gradina trebuie sa fie amenajata eficient, in functie de modul in care doresti sa o folosesti. Daca nu vrei sa plantezi nimic, amenajeaz-o ca spatiu de relaxare sau loc de joaca.
  • Cum o decorezi? Arbusti, flori multicolore sau un foisor incapator pot fi idei utile care sa te ajute sa profiti la maximum de spatiul disponibil.

In ceea ce priveste amenajarea, poti sa te axezi doar pe o mica gradina cu legume. Daca nu doresti, te poti indrepta catre plantarea pomilor fructiferi. In cazul in care niciuna dintre aceasta nu sunt solutii convenabile, construieste o mica terasa in aer liber. O alta solutie ar fi ca spatiul verde sa se transforme intr-un loc de joaca pentru cei mici.

Ingrijirea gradinii in functie de sezon

In functie de anotimpul in care ne aflam, gradina trebuie sa fie ingrijita in mod diferit. Astfel, vom vorbi despre fiecare sezon in parte.

Primavara

Odata ce natura revine la viata, va trebui sa va ocupati de ingrijirea gradinii. Cand iarna ia sfarsit, cu siguranta spatiul nu va arata foarte bine. De aceea, un prim pas de care va trebui sa va ocupati va fi curatenia de primavara. Gradina va trebui curatata de uscaturi, de crengi sau frunze. Arbustii trebuie sa fie tunsi, pentru a capata un aspect nou. Pentru aceasta curatenie, vei avea nevoie de unelte pentru gradina. Un trimmer sau niste foarfece de gradina electrice te vor ajuta mult pentru aceste operatiuni. Se pot folosi pentru intretinerea gardurilor vii sau pentru taiatul crengilor uscate.

De asemenea, e nevoie sa treci in revista o lista cu semintele de care vei avea nevoie pentru fructele si legumele pe care le vei planta. Ingrasamintele pentru sol trebuie sa fie administrate frecvent primavara. Acestea vor ajuta plantele sa infloreasca si sa prinda cat mai repede radacini. Ingrasamintele cu fosfor si potasiu sunt printre cele mai folosite primavara. Tot atunci trebuie sa te ocupi si de fertilizarea solului – compostul si gunoiul din grajdurile animalelor sunt indicate pentru a hrani pamantul. In ceea ce priveste legumele ce pot fi plantate in acest anotimp, morcovii, ceapa, ardeiul sau mazarea sunt doar cateva dintre ele. Tot atunci te poti ocupa si de stropirea pomilor din gradina si de plantarea altora noi.

Vara

Perioada torida a verii este momentul anului in care trebuie sa te preocupi cel mai mult de udatul gradinii. Astfel, in acest anotimp trebuie sa te ocupi cu prioritate de ingrijirea culturilor. Uda gradina de legume la intervale regulate, pentru ca acestea sa nu se ofileasca. Vara este perioada propice pentru a planta sfecla, castravetii, spanacul sau morcovul.

Toamna

Acesta este anotimpul recoltei, al dulceturilor de tot felul si al borcanelor de zacusca. Chiar daca vei avea destul de multa treaba, trebuie sa cureti si sa ingrijesti din nou gradina, inaintea venirii iernii. Aspiratoarele pentru gradina vor fi necesare pentru maturarea usoara si indepartarea frunzelor lipite la sol. In lunile de toamna se pot planta pomi noi si multe rasaduri, precum salata, loboda, usturoiul sau patrunjelul sunt pe lista.

Iarna

Odata cu venirea sezonului rece, gradina nu trebuie neglijata. Desi ninge si temperaturile sunt scazute, crengile si frunzele uscate trebuie indepartate. In cazul in care cantitatea de zapada este mare, trebuie sa cureti arbustii de omat, pentru ca stabilitatea acestora sa nu fie afectata.

Intretinerea gradinii de flori si legume

Intretinerea gradinii presupune un efort la fel de mare si este o activitate care trebuie efectuata in mod constant. Iata cum se intretine gradina de flori si legume vara si iarna.

Vara trebuie sa indepartezi buruienile in mod eficient. Ce nu poate fi inlaturat cu sapa sau alte instrumente de lucru, trebuie indepartat cu mana. Astfel, ajungem la operatiunea de plivit buruienile, necesara pentru cresterea unor plante sanatoase si roditoare. Aracii cu rosii, castraveti sau ardei trebuie stabilizati. In acest fel, fructele grele nu se vor rupe de pe tulpina. De asemenea, va fi nevoie sa indepartati frunzele uscate ce apar la anumite legume sau flori, pentru a nu dauna intregii culturi. Gazonul va fi tuns regulat, greblat si udat corespunzator. Fertilizeaza solul si, la nevoie, foloseste si cateva erbicide, dar fii atent la cantitati, pentru a nu depasi dozele recomandate de catre producatori.

Iarna

Chiar daca e anotimpul cel mai friguros, gradina trebuie sa fie intretinuta si pe timpul iernii. Culturile de broccoli, anghinare, morcovi sau salate pot fi cultivate si spre toamna-iarna. Solul trebuie sa fie pregatit temeinic, udat si afanat in mod regulat. Dupa cum am mentionat anterior, trebuie sa indepartezi zapada de pe plantele fragile, care se pot rupe usor sub greutatea omatului.

Sunt si flori care rezista pe timpul iernii, asa cum sunt camelia, ghioceii sau iasomia de iarna, care prefera umbra partiala si mici cantitati de apa.

O gradina sanatoasa necesita o intretinere periodica pe tot parcursul sezonului de crestere. Cele mai multe plante necesita soare, apa si substante nutritive, dar poti sa plantezi rasaduri de legume si in sezonul rece. Intretinerea plantelor din gradina, combinata cu prevenirea daunatorilor, nu necesita investitii mari, asa ca ai nevoie doar de timp si putin efort.

Surse foto: pexels.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *