Campanii și promoții

Black Friday – GHIDUL tău practic către cele mai bune achiziții

Black Friday  este o oportunitate excelentă de a intra în posesia unor produse aflate la reducere. Fie că vrei să-ți redecorezi casa, fie că ai un articol pe care vrei să-l înlocuiești, cu siguranță bugetul este important – de aceea, poți urmări astfel de ocazii, pentru a descoperi cele mai bune oferte. 

Totuși, cererea este mare, iar evenimentul nu se întinde pe o perioadă lungă de timp – prin urmare, trebuie să fii cu adevărat pregătit și organizat. Sunt mai multe lucruri de care este bine să ții cont – cel mai bine este să urmezi sfaturi practice și eficiente.

1. Black Friday în România – Recomandări și informații esențiale

Chiar dacă o astfel de ocazie pare simplu de gestionat, orice eveniment care se adresează unui volum mare de utilizatori poate avea hibe, riscuri sau variabile. Este important să cunoști toate aceste detalii, pentru a fi la curent cu noutățile, recomandările și procedurile cu ajutorul cărora poți avea o experiență cât mai plăcută. 

1.1. Istorie & detalii despre Black Friday

Poate te-ai întrebat de unde vine, ce înseamnă sau ce este denumirea de Black Friday (în traducere liberă – vinerea neagră). Această alăturare de cuvinte are o istorie îndelungată și diversă, care nu are legătură doar cu modul în care termenul este înțeles astăzi. 

Prima înregistrare oficială a acestei sintagme face referire la prăbușirea pieței în procesul de vânzare a aurului, pe data de 24 Septembrie 1869. În această zi, doi investitori de pe Wall Street au fost descoperiți având la activ numeroase încercări conspirative de a manipula alți finanțatori, baroni și fermieri, cu scopul de a obține un profit considerabil. Așadar, într-o zi de vineri, totul a ieșit la iveală, iar piața de profil a suferit o scădere rapidă, cauzând falimentul multora dintre cei implicați în proces. 

Deși există mai multe variante în legătură cu inițiatorul acestui fenomen și cu denumirea, cea mai cunoscută semnificație a termenului de Black Friday are legătură cu vinerea de după Ziua Recunoștinței (un eveniment important, sărbătorit în America), adică a patra vineri din luna noiembrie. 

Așadar, această zi semnalează începutul sezonului de cumpărături masive, care are loc până la Crăciun, iar magazinele, distribuitorii și producătorii creează oferte, reduceri, discounturi și promoții. Încă din anul 2005, a început o evoluție semnificativă și s-a observat o creștere a vânzărilor în Statele Unite ale Americii la această dată fixă. De aceea, trendul a depășit granițele și a devenit popular și în alte state, inclusiv în România.

În România, conceptul de Black Friday a fost introdus pe piața online în 2011 și a căpătat amploare, ajungând la cote impresionante – a fost un an în care românii au cheltuit milioane de euro pentru cumpărături pe internet, de vinerea neagră a reducerilor. Aceasta are loc, de regulă, toamna, în al doilea weekend al lunii noiembrie, însă fiecare lanț de magazine extinde evenimentul în funcție de dorința proprie. Unii pot opta pentru tot parcursul lunii noiembrie sau pentru mai multe black weekend-uri, iar alții pot schimba ora la care începe, cât timp durează per total, pe ce dată debutează ofertele cu produse ieftine, care este perioada specifică sau când e finalul promoțiilor. 

Bineînțeles, există și alte variabile ce se pot modifica în funcție de fiecare vânzător în parte: care sunt cele mai bune super oferte sau cele mai mici prețuri, cât ține evenimentul la alți competitori, până când sunt valabile cele mai mari discounturi sau reduceri de top etc. 

Așadar, trebuie să studiezi cu atenția lista cu magazine participante și companii implicate în eveniment, pentru a putea vedea informații esențiale despre ce produse vor fi la reduceri, ce program are fiecare anul acesta, când are loc Black Friday pentru fiecare comerciant în parte, în ce zi începe, câte zile ține și când se termină.

1.2. Cum să fii pregătit pentru Black Friday?

Cu siguranță îți dorești să prinzi cele mai bune reduceri de Black Friday și să fii pe fază atunci când începe evenimentul – însă, pentru a te putea descurca printre multitudinea de magazine, promoții și oferte, este necesar să ai în vedere o serie de aspecte care pot face diferența: cât timp ține, când este următorul black weekend, ce magazine au oferte, în ce lună, care va fi programul și așa mai departe. 

Totuși, sunt anumite criterii principale, de care e obligatoriu să ții cont – iată câteva dintre acestea:

  • Lista

Întocmirea unei liste este obligatorie – doar așa vei putea fi cu adevărat eficient, pentru a nu pierde timp prețios căutând prin noianul de produse existente. Cel mai bine este să elaborezi un plan care să cuprindă toate dorințele pe care le ai: ce produse vrei să-ți cumperi, care este bugetul pe care ți l-ai propus (per total și pentru fiecare obiect în parte) și o ierarhie a articolelor, ordonată de la cel mai important pentru tine, până la cel mai puțin semnificativ. Astfel, vei avea o busolă eficace, care te va feri de cheltuieli inutile și de căutări îndelungate.

  • Studiu de piață

Pentru a te feri de eventuale țepe sau neplăceri, este recomandat să faci, în prealabil, un mic studiu de piață, pentru a vedea prețurile reale, înainte de a fi reduse. În acest fel, vei reuși să evaluezi o ofertă la adevărata ei valoare și vei putea selecta cele mai bune promoții în cunoștință de cauză. 

Aceasta este o conduită sănătoasă, care te poate ajuta să nu achiziționezi lucruri impulsiv, pe baza primului instinct.  Urmărește istoricul de preț sau un comparator online de produse, pentru a vedea care este costul original al articolului respectiv, și fii atent la ce reduceri au mai fost înainte.

  • Crearea unui cont 

Crearea unui cont online pe site-ul magazinului preferat este un procedeu obligatoriu pentru a putea efectua toate operațiunile cât mai rapid. De multe ori, stocurile produselor aflate la ofertă sunt limitate și nu au o disponibilitate îndelungată. De aceea, un cont te va ajuta să-ți ușurezi munca, făcând posibilă parcurgerea ușoară a pașilor esențiali: adăugarea în coș, introducerea datelor, finalizarea comenzii și urmărirea ulterioară a acesteia. Astfel, vei putea vedea cât mai e până la promoții, cât de mari sunt reducerile, când încep și vei afla multe alte informații utile de Black Friday.

  • Utilizează filtrele, tab-urile și categoriile de produs

Cu ajutorul filtrelor puse la dispoziție de către site-ul respectiv, poți selecta rapid criteriile principale pe care produsele din categoria aleasă trebuie să le îndeplinească. De asemenea, ordonarea acestora în pagină poate fi făcută după preț, popularitate, discount sau review-uri. 

Pentru a putea fi cu adevărat eficient, abordează un comportament multitasking – deschide mai multe tab-uri în același timp, pentru a putea acționa simultan, fără a pierde niciun articol dintre cele pe care ți le dorești.

1.3. Ce probleme poți întâmpina de Black Friday? 

Chiar dacă totul pare atractiv și simplu atunci când vine vorba despre oportunitățile oferite de Black Friday, există și o serie de factori la care trebuie să fii atent, pentru a face operațiunile într-o manieră sigură și fără probleme. 

Autorități precum ANPC sau Poliția Română au elaborat un ghid de recomandări, pe baza căruia poți cerceta care sunt pericolele la care te expui atunci când cumperi în aceste zile și cum le poți gestiona în siguranță. 

  • Pagina de internet

Pentru a-ți da seama dacă site-ul respectiv este securizat, îndreaptă-ți atenția către începutul adresei URL: aceasta trebuie să înceapă cu HTTPS și să aibă o pictogramă ușor recognoscibilă, sub formă de lacăt. Astfel, poți verifica dacă respectiva conexiune este sigură și poate fi utilizată corect.

  • Site-ul propriu-zis

Orientează-te doar către comercianți cunoscuți, care au site-uri bine puse la punct, cu toate datele și aprobările necesare. Informează-te suplimentar despre brandurile de la care vrei să achiziționezi, cercetează lista de magazine online care participă la Black Friday România și, mai ales, nu intra pe linkuri primite din surse nesigure, pe care nu le poți identifica. 

De asemenea, poți face un mic research printre comentariile și părerile clienților, atât pe site-ul respectiv, cât și pe pagini adiacente (bloguri, forumuri, rețele de socializare etc.) – ai grijă de la cine cumperi ceea ce îți dorești!

  • Procedurile de plată

Este recomandat să soliciți plata ramburs (cu opțiunea de deschidere a coletului la primire) sau să utilizezi metode sigure de plată online, care să fie autorizate. La orice tranzacție pe internet, trebuie introdus numărul de pe card, numele deținătorului și codul CVV, format din 3 cifre inscripționate pe spatele cardului. Orice altă cerință suplimentară (PIN sau altele) nu trebuie confirmată, pentru a nu avea surprize neplăcute.

  • Condiții de cumpărare și retur

Verifică în permanență taxele adiacente care pot apărea (transport, procesare comandă etc.), dar și modalitățile prin care poți returna produsul, în cazul acesta nu corespunde așteptărilor tale. Ideal ar fi ca procesul să fie unul simplu, user-friendly, pe care să-l poți gestiona cu ușurință, fără prea multe bătăi de cap. 

  • Garanția 

Studiază cu atenție contractul încheiat între tine și vânzător, pentru a afla care sunt condițiile prin care ți se acordă o garanție a produsului – pe ce durată, la cine poți apela în caz de nevoie, ce service este autorizat pentru o eventuală reparație etc.

2. Black Friday la Ideall.ro 

În 2020, Ideall.ro organizează 2 weekenduri de Black Friday – primul este în perioada 12-15 noiembrie, iar cel de-al doilea între 20 și 22 noiembrie.  

În primul interval, stocurile vor fi numeroase, punând la dispoziția clienților oferte și reduceri diverse, pentru achiziționarea unor produse variate. În cel de-al doilea, are loc o lichidare a articolelor rămase din primul weekend și, în general, discounturile pot fi mai mari, în funcție de evoluția stocurilor de-a lungul celor două perioade.

Ce poți cumpăra?

De Black Friday ai libertatea de a cumpăra o multitudine de produse utile pentru tine. Fie că ai un televizor pe care vrei să-l schimbi, fie că te tentează să optezi pentru gama de electrocasnice frigorifice, important este să prinzi momentul potrivit și să găsești cele mai bune oferte. 

Există peste 1000 de articole care vor avea până la 60% discount – așadar, îți poți orienta atenția către categorii mari precum mașini de spălat și uscătoare sau alte obiecte pentru bucătărie. De asemenea, poți ajuta la renovarea casei chiar dacă ai la dispoziție un buget limitat. Cu ajutorul promoțiilor existente, ai ocazia de a opta pentru modele de electrocasnice mici sau electronice, pe care să le poți folosi împreună cu cei dragi.

Ce avantaje îți oferă Ideall.ro de Black Friday?

  • În săptămâna de dinaintea Black Friday, poți primi un voucher de 50 de lei, pe care îl vei putea folosi în primul weekend de reduceri dacă faci o comandă de minim 1000 de lei;
  • Cu 1-2 zile înaintea primului weekend, vor fi afișate câteva preview-uri cu ofertele și discounturile care vor fi valabile începând cu ora 20.00, de Black Friday;
  • În aria de livrare Ideall ai livrare gratuită până în casă, prin personal propriu specializat, în termen de 1-7 zile lucrătoare, pentru produsele din stoc; Consultă aici lista de localități – https://www.ideall.ro/ajutor/livrarea-produselor
  • Verificarea coletului la livrare și siguranța transportului;
  • Posibilitatea de a plăti în până la 18 rate fără dobândă;
  • Metode de plată flexibile – plată în numerar, plată securizată cu cardul, plată cu cardul de credit, plată în rate, transfer bancar sau ordin de plată. 
  • Check-out rapid și posibilitatea de a plasa comanda rapid prin crearea unui cont de utilizator înainte

Așadar, acum este momentul perfect să te pregătești pentru a descoperi cele mai bune oferte la diverse produse din gama electrocasnicelor mari sau mici, a electronicelor sau a altor categorii de articole. Iată câteva exemple de produse către care îți poți îndrepta atenția:

Combină frigorifică Beko RCNE560E30DZXB

Mașină de spălat Beko WRE7512XWW

Aspirator vertical cu acumulatori Bosch BCH3ALL21

În concluzie, Black Friday este un eveniment pe care multă lume îl așteaptă cu nerăbdare, datorită beneficiilor pe care le oferă. Fii la curent cu noutățile și pregătește-te pentru această perioadă – cu siguranță vei găsi ceva care să fie pe gustul tău, la un bun raport calitate-preț!

3. Întrebări și răspunsuri frecvente despre Black Friday 

Când va fi Black Friday în România în 2020?

În 2020, Black Friday în România va fi în al doilea weekend din luna noiembrie, adică între 12 și 15.

Când este Black Friday 2020 la Ideall.ro? 

La Ideall.ro, se vor organiza 2 weekenduri de Black Friday – 12-15 noiembrie și 19-22 noiembrie 2020.

Cum a apărut Black Friday? 

Sensul actual al sintagmei Black Friday a apărut odată cu volumul foarte mare de cumpărături ce aveau loc în America, în vinerea de după Ziua Recunoștinței. Astfel, când vine acest eveniment, înseamnă că încep reducerile și ofertele masive, precum și scăderea drastică a unor prețuri.

Ce trebuie să știi despre Black Friday? 

Black Friday este o ocazie perfectă de a achiziționa electrocasnice, electronice sau alte produse la reduceri foarte mari, profitând de o serie de promoții și de avantaje la livrare.

Sursă foto: pixabay.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *