Cum alegem produsele? Instrucțiuni de utilizare

Clasele energetice la frigidere: Ghid Complet pentru diferențierea acestora

Am auzit cu toții de concepte precum “frigider clasa A+++”, “congelator cu funcții ECO”, sau “consum redus de energie”, fiind simplu de făcut o legătură (cel puțin, la nivel abstract) între o literă (sau o culoare) și un anumit tip de randament energetic. Însă întrebarea la care ne dorim să răspundem astăzi împreună este următoarea: 

Care este logica din spatele acestei clasificări energetice la frigidere?

Ei bine, astăzi vrem să abordăm pe larg acest subiect, explicând: utilitatea etichetelor energetice, principalele diferențe dintre clase, dar și principalele beneficii pe care un frigider ECO (clasă energetică superioară) le aduce într-o locuință: 

1. Ce este clasa energetică la electrocasnice?

Conceptul de “clasă energetică” descrie un anumit nivel / indice de clasificare la produsele electrocasnice (mașini de spălat, cuptoare electrice, hote etc) raportat la consumul de energie electrică înregistrat. Cu alte cuvinte, din perspectiva unui consumator, clasa energetică ar trebui să reprezinte un criteriu valid de alegere a unui anumit produs electrocasnic (vs alt model din același segment), cu implicații directe asupra costurilor recurente de utilizare

2. Ce înseamna etichetarea energetică? 

În ultimii 30 ani, Comisia Europeană a emis o serie de amendamente în domeniul energiei, pe fondul unui context din ce în ce mai îngrijorător, cauzat de: impactul emisiilor de gaze cu efect de seră, creșterea prețurilor energetice vs nivelul de trai din diferite țări UE, asigurarea necesarului de energie etc. Iată doar câteva dintre amendamentele emise de Comisia Europeană, cu privire la reglementarea politicilor energetice din spațiul UE: 

2006/32/CE – Promovarea eficienței energetice la consumatorul final;

2004/91/CE – Producerea combinată a căldurii si electricitatii; 

2001/77/CE – Promovarea producerii energiei electrice din surse energetice regenerabile;

1996/92/CE – Regulile comune pentru piața internă de electricitate; 

3. Ce este o etichetă energetică?

Sursa foto: AICI

O etichetă energetică determină eficiența energetică a unui frigider, printr-o serie de simboluri: litere, culori, săgeți: 

  • Literele de la A la G: 
  • Clasa energetică (A) – cea mai ridicată eficiență energetică;
    • Clasa energetică (G) – cea mai scăzută eficiență energetică.
  • Culorile de la Verde la Roșu: 
  • Culoarea către verde – mai eficient din punct de vedere energetic;
    • Culoarea către roșu – mai puțin eficient din punct de vedere energetic.
  • Săgețile determină eficiența energetică, pentru un anumit nivel prestabilit. 

ETICHETA ENERGETICĂ A UNUI FRIGIDER – ALTE PRECIZĂRI: 

Pe eticheta energetică trebuie să mai fie trecute următoarele precizări: denumirea producătorului, modelul, clasa de eficiență energetică, eco-eticheta (după caz), consumul energetic anual, volumul, nivelul de zgomot, alte date specifice tipului de aparat frigorific respectiv etc. 

Fiecare etichetă energetică are 2 părți: textul (fontul) etichetei și o bandă cu date. De cele mai multe ori, cele 2 părți vin lipite împreună, ca o singură etichetă de sine stătătoare, într-un loc vizibil de pe exteriorul aparatului frigorific. 

4. Cum se calculează indicele de eficiență energetică? 

Este important de reținut faptul că schema energetică are la bază un indice de eficiență energetică (I). Ca formulă de calcul, indicele de eficiență energetică se calculează altfel: 

I = C / C(R) 

  • C este consumul efectiv al aparatului electrocasnic în cauză;
  • C(R) este un consum de referință (optim), la care ne raportăm.

Plecând de la aceste informații, haide să vedem împreună cum arată schema energetică pentru aparatele frigorifice, indiferent de categoria din care fac parte: 

Clasa de eficienta energetica  Indicele de eficienta energetica (kwh)
A+++ * I < 20 
A++ * I < 30
A+ * 30 ≤ I ≤ 42
A 42 ≤ I ≤ 55
B 55 ≤ I ≤ 75
C 75 ≤ I ≤ 90
D 90 ≤ I ≤ 100
E 100 ≤ I ≤ 110
F 110 ≤ I ≤ 125
G 125 ≤ I

 

5. De ce să cumperi frigidere din clasa A?

Atunci când vrei să alegi cel mai bun frigider, îți recomandăm să alegi un produs din clasa A (A+, A++, A+++). Prețul poate fi unul mai ridicat, însă odată cu acest indicator, crește și eficiența energetică a produsului achiziționat. 

Ei bine, iată în final câteva date despre aceste clase extrem de economice:

  • Un frigider din clasa energetică A++ consumă cu 25% mai puțină energie electrică decât un frigider din clasa energetică A; 
  • Un frigider din clasa energetică A+++ consumă cu 60% mai puțină energie electrică decât un frigider din clasa energetică A; 

Experții Uniunii Europene avertizează cumpărătorii că în afară de cele 3 clase energetice menționate mai sus, orice alt simbol adăugat literei A nu este altceva decât o tehnică de marketing. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *