Idei de amenajare casă interior - exterior 

Temperatura optimă în casă – Află câte grade trebuie să fie în dormitor, baie și în restul camerelor!

temperatura optima casa

Simți că ai dat peste cap termostatul și este prea frig dimineața ori prea cald după-amiaza în locuință? Sau s-ar putea să te trezești în miez de noapte, transpirat/ă sau tremurând, iar aceste lucruri să te scoată din sărite.

Adevărul este că găsirea temperaturii ideale, la momentul potrivit al zilei, în anumite părți ale imobilului tău poate dura ani de experimentare. Dar, cu informațiile pe care le vei găsi în următorul articol, o să poți lua decizia corectă, care va îmbunătăți confortul familiei tale și te va ajuta să economisești pe parcurs.

Cuprins:

  1. De ce e indicat să ai o temperatură normală în locuință
  2. Care este temperatura ideală pentru iarnă și vară în fiecare cameră
  3. Care este temperatura ambientală perfectă pentru somn
  4. Cum setezi temperatura optimă în casă pentru copii
  5. Cu ce aparate poți controla temperatura din locuință
  6. Întrebări și răspunsuri frecvente despre temperatura optimă în casă

1. De ce e indicat să ai o temperatură normală în locuință

În ultimii ani, cercetătorii au fost foarte activi în a înțelege ceea ce oamenii percep ca fiind temperatura ambientală ideală. Ei au descoperit că umiditatea joacă un rol important, pentru că gradele se schimbă odată cu nivelul acesteia. De exemplu, persoanele care se află într-o încăpere unde umezeala are un nivel mai ridicat, simt confort chiar și la temperaturi mai scăzute. Deci, cu cât aceasta este mai mică, cu atât căldura din încăpere ar trebui să fie mai mare.

În privința efectelor aduse de setarea unei temperaturii la un prag prea ridicat ori, din contră, prea scăzut, specialiștii au descoperit câteva lucruri interesante. Dacă ești genul de persoană căreia îi place căldura, află că cercetătorii sunt de părere că, cu cât spațiul este mai cald, cu atât îți este mai greu să te concentrezi. În plus, nu este de neglijat nici impactul pe care consumul îl are asupra mediului înconjurător și asupra finanțelor atunci când dorești o casă mai călduroasă.

Pe de altă parte, dacă aceasta este prea răcoroasă, aerul rece poate transporta mai puțini vapori de condens pe mobilă, pereți și ferestre. Acest aspect formează habitatul ideal pentru ca sporii de mucegai să înflorească. Acesta este dăunător pentru sănătate, iar îndepărtarea lui poate fi dificilă. Așadar, atingerea unei temperaturi ambientale optime este foarte importantă.

2. Care este temperatura ideală pentru iarnă și vară în fiecare cameră

Se pare că toată lumea are o idee diferită despre care este temperatura normală în casă, dar majoritatea susțin că cea perfectă se învârte în jurul valorilor de 20-25 grade Celsius. Sigur, așa cum e de așteptat, acestea variază în funcție de sezon și de zona în care este situată locuința.

În timpul iernii, temperatura ideală în casă este de  21°C, pe când vara, unele persoane preferă să-și păstreze camerele mai reci, la aproximativ 20°C. Totuși, dacă dormitoarele sunt la ultimul etaj pe partea unde bate soarele și ai un singur termostat care reglează căldura întregului spațiu de locuit, probabil vei dori să menții un nivel mai scăzut, în jurul valorilor de 18-20, pentru a nu încălzi excesiv în acele camere. Este valabil și dacă device-ul este situat în camera cea mai călduroasă, ceea ce înseamnă că locuitorii acesteia vor trebui să suporte, pentru binele celorlalți, câteva grade în plus.

Dacă stai într-un imobil care are un subsol pe care îl utilizezi zilnic, nu este o idee rea să îl menții mai călduros, deoarece acest loc este, de obicei, una dintre cele mai reci zone ale spațiului de locuit.

Iată care sunt temperaturile ideale pentru fiecare cameră:

  • Living: 20-22°C
  • Dormitor: 16-19°C
  • Bucătărie: 18-20°C
  • Baie: 22-24°C
  • Hol: 15-18°C
  • Cămară: 15-18°C
  • Bibliotecă: 20-22°C.

Aceste valori sunt standard pentru persoanele care sunt acasă și active, dar ar trebui să scadă atunci când locuința este goală sau membrii familiei se pregătesc pentru somn. 

Temperatura ambientală optimă într-o casă nelocuită nu ar trebui să coboare mai jos de 10-15 grade Celsius atunci când condițiile meteo nu sunt favorabile, cum se întâmplă toamna sau iarna. Asta deoarece conductele au nevoie de aceasta protecție trermică pentru a funcționa corespunzător atunci când sunt utilizate după o pauză.

3. Care este temperatura ambientală perfectă pentru somn

Știai că temperatura dormitorului tău are un impact semnificativ asupra calității somnului? Are sens, nu-i așa? Gândește-te la un moment în care te relaxai la soare, într-o cadă cu hidromasaj sau la saună. Ai simțit somnolența și letargia? Acestea experiențe probabil te-au învățat că mediul și condițiile acestuia îți afectează starea de spirit și nivelul de energie.

Cu toate acestea, din cauza acestor momente, majoritatea oamenilor au o percepție greșită despre temperatura ideală pentru odihnă. Ei consideră că una ridicată este potrivită, însă, în realitate, situația stă exact invers.

Conform experților în somn, încăperile răcoroase contribuie într-un mod pozitiv la o noapte de odihnă profundă. De aceea, ei recomandă setarea termostatului undeva între 16-22 grade Celsius. Pentru copii și sugari, temperatura ideală a camerei în timpul somnului ar trebui să fie cuprinsă între 16-24°C.

De ce atât de scăzute? Răspunsul este dat de modul în care organismul reacționează când simte nevoia de repaus. Când este timpul pentru somn, acesta inițiază procesul prin reducerea temperaturii corpului cu câteva grade. Aceasta reacție biologică este esențială pentru o noapte corespunzătoare de relaxare, dar nu poate avea loc dacă temperaturile exterioare sunt prea mari sau prea mici.

Deci, valoarea la care setezi termostatul înainte de culcare are un impact direct asupra calității somnului și acesta, la rândul lui, are consecințe directe asupra calității vieții. De fapt, cercetările sugerează că temperaturile inadecvate ale spațiului de dormit joacă un rol primordial în provocarea insomniei.

4. Cum setezi temperatura optimă în casă pentru copii

Ca părinte, cu siguranță îți dorești ce este mai bun pentru copilul tău și ești conștient/ă că fiecare pitic este diferit. Dacă temperatura potrivită l-ar ajuta să adoarmă, ești pregătit/ă să îți asumi responsabilitatea de a face tot ce poți pentru a ajuta procesul, nu-i așa?

Odihna este extrem de importantă pentru prichindei, deoarece este un moment în care creierul lor se dezvoltă și corpul își recapătă energia. În medie, un copil doarme între 9 și 13 ore pe noapte, în funcție de vârstă. Dacă al tău are probleme cu insomnia, temperatura din casă poate fi factorul perturbator.

Selectarea temperaturii optime pentru dormitorul copilului poate fi dificilă. Următoarele sfaturi te vor ajuta să decizi care se potrivește cel mai bine piticului tău și cum să implementezi aceste schimbări în cel mai simplu mod. În acest fel, micuțul va fi fericit și se va simți confortabil atât când merge la culcare, cât și dimineața când se trezește.

Pentru început, încearcă să setezi termostatul la 22 de grade Celsius, închide ușa dormitorului și peste 2-3 ore roagă-l să intre în cameră și să-ți spună dacă încăperea este prea caldă, rece sau așa cum trebuie. Dacă el consideră că este frig, repetă pașii, dar setează temperatura la 24. Deși n-ai crede, aceste două grade pot face o mare diferență. 

Dacă nici așa nu îi este pe plac, ghidează-te după răspunsurile sale pentru a stabili care este valoarea ce-l face să se simtă confortabil în propria cameră.

Indiferent dacă este vară, toamnă, iarnă sau primăvara, ia în considerare și temperatura sezonieră. Cele două anotimpuri care trebuie să te preocupe mai mult, conform experților, sunt vara și iarna. La fel ca în cazul adulților, canicula din timpul primului va întrerupe somnul. Poți evita acest lucru prin pornirea aerului condiționat la primele ore ale zilei, înainte de a se încălzi afară. Asta te va ajuta să economisești pe termen lung, deoarece sistemul nu va trebui să lucreze din greu pentru a răci fiecare cameră. De asemenea, menținerea ușii aproape închise și a jaluzelelor trase va ajuta la păstrarea răcorii.

5. Cu ce aparate poți controla temperatura din locuință

Acum că știi care este temperatura optimă în casă, respectiv valorile recomandate pentru fiecare cameră din locuință, iată ce aparate te ajută să încălzești sau să răcești aerul din încăperi.

Principalele device-uri de care ai nevoie sunt o centrală ori alte aparate de încălzit, un aer condiționat, ventilator și un aparat de tratat aerul, mai ales dacă ai probleme cu umezeala. De asemenea, pentru controlul lor, un element indispensabil este termostatul, care îți va indica temperatura din locuință și îți va permite să o ajustezi.

Dacă nu ai o centrală termică în apartament sau un alt tip de sistem de încălzire și imobilul este branșat la rețeaua publică, indicat este să alegi un device care să te ajute la stabilirea căldurii din casă. Consultă un specialist pentru a alege unul economic și performant, pentru a obține cele mai bune rezultate.

Cu toate acestea, trebuie să știi că nici cel mai bun termostat nu te va ajuta să obții o temperatură constantă dacă izolația locuinței este realizată prost. De exemplu, dacă îl setezi la 25 de grade Celsius, însă imobilul este slab izolat, s-ar putea să nu se încălzească, deoarece rata pierderilor de căldură va fi prea mare.

Pentru a economisi energie și bani, nu uita să setezi termostatul la o valoare mai mică atunci când în interiorul imobilului nu se află nimeni. Dacă este posibil, încearcă să instalezi un dispozitiv care-ți permite să-l controlezi de la distanță, astfel vei găsi întotdeauna temperatura ideală când vei sosi acasă. De asemenea, nu uita că gradele din fiecare încăpere trebuie să difere, de aceea este indicat să-l instalezi în zonele cel mai des folosite.

În concluzie, chiar dacă valorile enumerate în rândurile de mai sus sunt privite ca fiind ideale pentru fiecare locuință, nu uita să ții cont și de preferințele tuturor membrilor familiei, pentru ca toată lumea să se simtă confortabil atât pe timpul zilei, cât și al nopții.

6. Întrebări și răspunsuri frecvente despre temperatura optimă în casă

Care e temperatura normală în casă?

Vara, temperatura ideală în casă este 25 de grade Celsius, iar în timpul iernii sunt recomandate 20°C, pentru a economisi energie și a oferi confort locatarilor.

Ce temperatură este indicată într-o casă nelocuită?

Nu există anumite valori ideale în ceea ce privește temperatura dintr-un imobil nelocuit. Deși majoritatea persoanelor nu acordă atenție acestui lucru, specialiștii recomandă 10-15 grade Celsius pentru a menține în condiții bune instalația de conducte din interior. Dacă locuința este predispusă la apariția mucegaiului, valorile puțin mai mari de 15°C sunt mai indicate.

Unde trebuie amplasat termostatul în casă?

Cel mai bun loc pentru montarea termostatului este pe un perete interior, departe de lumina directă a soarelui, de aparatele de încălzit, de aerisiri și aer condiționat, bucătărie, holuri, ferestre și uși. În mod ideal, ar trebui amplasat spre centrul casei. De asemenea, trebuie luate în considerare camerele pe care le utilizezi cel mai frecvent.

Ce legătură există între temperatura optimă și umiditatea din casă?

Temperatura ambientală este afectată de umiditatea din atmosferă pentru că aerul umed reține căldura mai eficient decât cel uscat. Ca să se încadreze în norme, umezeala interioară trebuie menținută între 30% și 60%. 

Care este temperatura normală pentru un dormitor?

Când stai în pat, temperatura corpului scade pentru a iniția somnul, iar valorile cuprinse între 16-19 grade Celsius vor ajuta la facilitarea acestui lucru. Pe timpul zilei, temperaturile ideale sunt de 20-22°C.

Sursă foto: Shutterstock.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *