Instrucțiuni de utilizare

Mașina de făcut pâine și cuptorul electric cu funcții speciale – Ce trebuie să știi despre aceste tipuri de aparate

Pâinea este un aliment de bază, care se consumă împreună cu foarte multe alimente și feluri de mâncare. Aproape toată populația globului o are în tărie în fiecare zi, așa că nici tu nu ar trebui să te lipsești de ea. Dar care este cea mai bună variantă? Să o prepari tu, acasă, ori să o procuri din comerț? Poți afla din acest articol de ce ar trebui să folosești o mașină de preparare al acestui aliment, aparat ce conține numeroase funcții, inclusiv cea de copt, cum să o alegi pe cea mai bună și alte informații esențiale. În plus, poți afla și cum să prepari acest produs în cuptorul electric.

După ce vei parcurge rândurile următoare, te poți decide dacă ai nevoie de unul dintre aceste aparate în casă, dar și câteva rețete pe care le poți încerca.

1. De ce ai nevoie de o mașină de făcut pâine cu funcție de coacere

Toată lumea știe că ceea ce se gătește acasă este de o calitate net superioară față de ceea ce poți găsi în comerț. Dacă știi acest lucru, atunci acest aliment de bază nu va face excepție. O mașină specială sau un cuptor de pâine este soluția cea mai bună pentru a avea ceva proaspăt gătit cu orice ingrediente dorești, în timp ce, de fapt, nu mai trebuie să îți faci griji să amesteci, să frămânți sau să ai grijă din 10 în 10 minute la coacere. O simplă apăsare de buton este de ajuns pentru a găti acest produs esențial la servirea mesei. În plus, nu se mai face dezordine în bucătărie, nu îți pierzi timpul și gustul va fi unul extraordinar. 

Pe lângă acestea, pentru că spațiul din încăperea unde gătești este esențial, trebuie să știi că aparatul cu cuptor pentru pâine are dimensiuni reduse, ce permite poziționarea lui pe blat fără să ocupe prea mult loc.

Este firesc să te intereseze și cât consumă o mașină de făcut pâine. Acest lucru depinde și de fiecare model în parte a aparatului, însă media este de aproximativ 600 de wați, ceea ce este destul de puțin.

2. Cum funcționează mixerul și cuptorul de pâine al aparatului electric

Dacă te întrebi cum funcționează mașina de făcut pâine, află că trebuie doar să adaugi ingredientele în spațiul special, să setezi aparatul corespunzător cu instrucțiunile și atât. 

Ceea ce se întâmplă în interiorul aparatului este faptul că totul este amestecat, lăsat la dospit și apoi copt. Atunci când programul este gata, mașina se oprește automat, așa că nu este nevoie să mai apeși alte butoane sau să mai verifici ceva.

Este un electrocasnic de pregătire a pâinii foarte ușor de folosit. Doar apăsând 2-3 butoane este suficient ca totul să fie gata. Nu mai trebuie să îți faci griji nici de temperatura de coacere, pentru că totul va fi programat deja sau gradele pot fi setate foarte rapid, în funcție de instrucțiuni și de tipul de aliment pe care vrei să îl faci.

3. Diferențele importante între pâinea la cuptor și cea din comerț

Este foarte important să poți face diferența între pâinea făcută acasă și cea din comerț și să știi de ce este benefic să o consumi. Dacă nu știi câte calorii are acest aliment, este important să te ghidezi în funcție de gramaj, dar și de tipul ei. De exemplu, 100 de grame din cea albă are aproximativ 264. Așadar, totul trebuie consumat cu grijă, dacă vrei să ai o sănătate bine pusă la punct. Nu trebuie, însă, să se facă abstracție de la elemente nutritive pe care le conține, cum sunt fibrele, mineralele (calciu, fier, cupru, zinc, magneziu, seleniu, potasiu, fosfor, mangan, sodiu), glucidele vitaminele (B12, B6, B3) și așa mai departe.

Știi, cu siguranță, ce conține pâinea din comerț. Aceasta are diverși conservanți, E-uri și aditivi, care să o păstreze cât mai mult comestibilă, însă afectează sănătatea. Cea făcută în casă, la mașina specială sau altfel, indiferent că este albă, neagră sau integrală, este mult mai bună și din punct de vedere al gustului, dar și din cel nutritiv, pentru că va conține doar ingredientele alese de tine, fără nimic dăunător. Poate ți se pare că investești destul de mult în ingrediente, însă gândește-te și la faptul că vei face din ele mai multe porții, nu doar câteva sute de grame. Așadar, în final, nu te va afecta financiar.

4. Cum se face pâinea la mașina de mixat și copt specială (+rețete)

După cum ai aflat și de mai sus, modalitatea de a prepara pâine la aparatul special este simplu: introduci ingredientele, programezi și atât. De aici, acest electrocasnic face totul singur. Singurul lucru de care trebuie să te îngrijești este să ai din ce anume să o prepari.

Fiecare mașină de făcut pâine vine și cu o cărticică de rețete, care sunt special concepute pentru diferite gramaje și tipuri ale acestui aliment. Aparatul nu se limitează la prepararea unui singur sortiment. Poți alege chiar și varianta cu semințe sau cu alte ingrediente dorite de tine. Indiferent de acest lucru, sigur va rezulta ceva foarte gustos. 

Pentru a-ți fi mai ușor, mai jos găsești câteva rețete pe care le poți folosi la aparatul de făcut pâine. Ele diferă în funcție de ingrediente, iar fiecare poate avea propriul program de preparare, specificate în instrucțiuni.  

Rețetă pentru 1 kg de pâine albă:

  • 600 g de făină
  • 400 ml de apă caldă
  • 2 linguri de ulei (de măsline sau oricare alt tip)
  • 1 linguriță și jumătate de drojdie uscată
  • 1 linguriță și jumătate de sare
  • 1 linguriță de zahăr

Rețetă pentru 1 kg de pâine neagră cu semințe de chimen, in și floarea-soarelui:

  • 500 gr de făină neagră
  • 200 gr de făină de secară
  • 400 ml de apă caldă
  • 2,5 lingurițe de ulei
  • 1 linguriță și jumătate de drojdie uscată
  • 2 lingurițe de sare
  • 1 linguriță de zahăr brun
  • 1 lingură de semințe de floarea-soarelui
  • 1 lingură de semințe de chimen
  • 1 lingură de semințe de in

Rețetă pentru 500 g de pâine de secară

  • 240 ml de apă caldă
  • jumătate de linguriță de sare
  • 2 linguri de ulei
  • 2 linguri de zahăr
  • 2 linguri de pudră de cacao
  • 1 lingură de semințe de chimen
  • 140 gr de făină de secară
  • 280 gr de făină albă
  • 1 linguriță și jumătate de drojdie uscată

Rețetă pentru 1 kg de pâine franțuzească

  • 350 ml de apă caldă
  • 2 linguri de ulei
  • 2 lingurițe de sare
  • 560 gr de făină
  • 1,3 lingurițe de drojdie uscată

Rețetă pentru 1 kg de pâine fără gluten

  • 300 ml de lapte
  • 5 linguri de ulei
  • 3 ouă
  • 1,5 linguri de oțet
  • 2 linguri de zahăr
  • 1,5 lingurițe de sare
  • 500 g de făină pentru pâine fără gluten
  • 2 lingurițe de drojdie uscată

Rețetă pentru 1 kg de pâine dulce

  • 300 ml de apă caldă
  • 500 g de făină
  • 3 linguri de ulei
  • 1 linguriță de sare
  • 1,3 lingurițe de drojdie uscată
  • 4 linguri de zahăr

Ingredientele pot fi măsurate cu cântare de bucătărie, pentru a avea siguranța că totul va ieși perfect.

5. Cum alegi cea mai bună mașină de făcut pâine acasă (recomandări)

Dacă te-ai hotărât că vrei să prepari pâine de casă la cuptorul electric special, trebuie să te decizi care model este cel mai bun pentru tine. Așadar, ai putea face un top al acestor mașini în funcție de câteva caracteristici importante. Află din rândurile următoare care sunt acestea, pentru a face o selecție cât mai potrivită.

Dimensiunea

S-a stabilit anterior faptul că aceste aparate au dimensiuni destul de mici, care nu ocupă mult loc pe blatul din bucătărie, astfel, ajutându-te să economisești spațiu. Cu toate acestea, este important să știi că îl poți integra cu ușurință pe lângă celelalte electrocasnice, așa că sunt necesare câteva calcule, pentru a ști că nu va incomoda în niciun fel.

Programele

Aproape toate mașinile de făcut pâine au mai multe programe. Fiecare în parte poate fi ales în funcție de ce anume vrei să prepari, pentru a asigura o gătire perfectă. 

Acestea pot varia de la sortimente de pâine, cum ar fi albă, neagră, de secară, cu semințe, dulce, fără gluten, franțuzească etc. De asemenea, se poate alege gramajul dorit care se dorește a fi preparat.

Este important de știut că un astfel de aparat, în funcție de model, poate prepara și alte lucruri, cum ar fi aluaturi sau chiar iaurturi. Așadar, verifică de fiecare dată aceste opțiuni ale aparatului.

Investiția

Este clar că va trebui să investești puțin pentru a avea parte de un astfel de electrocasnic, însă poți găsi variante perfecte pentru buzunarul tău. Dacă te gândești cât de mult dai în total pe lună pe ceea ce iei din comerț, ai putea realiza că faci, în final, o economie. Pe lângă asta, vei avea parte de un aliment sănătos, ce nu conține ingrediente periculoase, ceea ce ar trebui să merite suficient de mult.

Designul și culoarea

Nu este un criteriu la fel de important ca cele amintite anterior, însă persoanele care vor să aibă parte de o amenajare perfectă a bucătăriei pot alege aparatul de pregătit pâine și din acest punct de vedere. Dacă totul în încăpere este alb, poate că un electrocasnic negru nu va părea potrivit și invers. Așadar, poți să iei în considerare și acest amănunt, dacă este important pentru tine.

Modul de operare

Acest lucru are mai multă legătură cu persoana care va folosi mașina de făcut pâine. De exemplu, un aparat cu mai multe butoane și opțiuni poate fi considerat dificil pentru oamenii în vârstă, pe când unul care are cât mai multe caracteristici și moduri de funcționare poate fi preferat de tineri. 

6. Ce trebuie să știi despre pâinea coaptă la cuptorul electric

Poți opta și pentru un cuptor incorporabil electric, care poate fi folosit și pentru multe alte tipuri de alimente. Acesta are diferite funcții, printre care și cea dedicată produselor de patiserie, deci pentru pâine, și chiar una pe bază de aburi (numita PlusSteam), pe care o poți găsi la unele modele ale acestui tip de electrocasnic. 

Cuptorul electric este o alternativă perfectă a mașinii de făcut pâine. Această soluție presupune că tu va trebui să pregătești aluatul și să ai puțină grijă să oprești focul, însă poți să programezi o alarmă, pentru a ști când ar trebui să verifici dacă alimentele s-au copt. 

Funcția PlusSteam este foarte ușor de folosit. Trebuie să pui 100 ml de apă în cavitatea cea mai jos a cuptorului, setezi temperatura, apeși butonul special pentru a activa modul de aburi, ce va face aluatul să crească, introduci pâinea pe o tavă, când interiorul este deja pre-încălzit, după care se continuă cu căldura uscată, pentru a obține o crustă crocantă.

Iată, mai jos, un videoclip demonstrativ:

Exemplu de cuptor electric care are funcția de aburi:

Detalii aici: https://www.ideall.ro/magazin-cuptoare-incorporabile/electrolux/Cuptor-incorporabil-Electrolux-EOB3454AOX–114758

Dacă ai găsit un model de cuptor care nu are funcția de aburi, nu trebuie să îți faci griji. Singura diferență este că trebuie să lași aluatul să crească înainte să îl pui la copt. În acest caz, poți folosi funcția de încălzire în partea superioară și inferioară, pentru a asigura coacerea uniformă.

Temperatura de coacere variază în funcție de electrocasnicul cu care este pregătită. De exemplu, pentru cuptorul electric cu modul de aburi, se introduce pâinea la 220 de grade timp de 10-15 de minute, după care, se reduce la 180-200 de grade, pentru aproximativ 20-30 de minute.

Exemplu de rețetă pentru aluatul de pâine

Ingrediente:

  • 650 ml de apă caldă
  • 1 kg de făină
  • 50 ml de ulei
  • 10 g de drojdie uscată
  • 2 lingurițe de zahăr
  • 2 lingurițe de sare

Mod de preparare:

  • Se cerne făina de 2 ori, se pune într-un recipient, se amestecă cu zahărul și drojdia 
  • 50 de ml de apă se amestecă împreună cu 1 lingură de făină, apoi se lasă la dospit tip de 10-15 minute, timp în care ar trebui să își dubleze mărimea, apoi se toarnă peste restul de făină
  • Sarea și restul apei se adaugă și se amestecă până când se omogenizează totul
  • Se adaugă uleiul, apoi se începe frământarea
  • Vasul și mâinile trebuie unse cu ulei, pentru ca aluatul să nu se lipească de ele, apoi se frământă spre interior
  • La 5 minute de la frământat, se ia aluatul din recipient și se lasă să cadă în interiorul acestuia de 10 ori, pentru ca aerul să fie uniform împrăștiat
  • După asta, se mai frământă timp de încă 5 minute, apoi se lasă să cadă în recipient de încă 10 ori
  • Se frământă pentru ultima oară timp de 2-3 minute, după care se dă forma dorită aluatului
  • Se lasă pâinicile formate să dospească, pentru a crește în volum, cu o folie de plastic pusă peste vas
  • Se pune în cuptor la copt în formele dorite și se unge cu puțin ulei sau ou bătut, pentru a face crusta crusta să fie mai crocantă 

În concluzie, ai aflat de ce ai nevoie de o mașină de făcut pâine, cum poți o alegi, cum funcționează și chiar și câteva rețete. În plus, ai și informații despre alternativa pentru aceasta, cuptorul electric. De asemenea, este important să știi cât de important este acest aliment de bază și cum ar trebui să alegi varianta sănătoasă. Mai departe, totul ține de tine și de deciziile pe care le vei lua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *