Idei de amenajare casă interior - exterior 

Ordinea electrocasnicelor în bucătărie – cum să le poziționezi pentru a beneficia de cât mai mult spațiu de lucru

Bucătăria de acasă este acel loc în care gătești pentru cei dragi sau, chiar împreună cu ei, cele mai bune preparate și delicatese. Indiferent de spațiul de care îl ai la dispoziție, trebuie să te asiguri că aceasta este complet funcțională, mobilierul și electrocasnicele sunt corect poziționate și că este dotată cu tot ce ai nevoie. 

Fie că îți dorești să renovezi bucătăria, fie că vrei să amenajezi un spațiu gol de la zero, trebuie să ții cont de câteva reguli de bază pentru ca acest loc să fie exact pe gustul tău. Înainte de a începe orice proiect este necesar să ai în vedere costurile la care vei ajunge, dar și nevoile bucătarului. Articolul de mai jos este menit să te ajute în organizarea celui mai funcțional și frumos spațiu din casa ta!

Cuprins:

  1. Electrocasnice în bucătării încorporabile – detalii cărora trebuie să le acorzi atenție
  2. Aranjarea electrocasnicelor în bucătărie în funcție de dimensiunea ei

2.1. Aranjarea electrocasnicelor în bucătăria mică

2.2. Aranjarea electrocasnicelor în bucătăria mare

  1. Ce electrocasnice trebuie în bucătărie?
  2. Răspunsuri și întrebări frecvente despre ordinea electrocasnicelor în bucătărie

 

1. Electrocasnice în bucătării încorporabile – detalii cărora trebuie să le acorzi atenție

Primul lucru pe care trebuie să îl ai în vedere este realizarea unui plan care să te mulțumească, mai ales în ceea ce privește distribuirea electrocasnicelor și obiectelor principale: frigider, aragaz și chiuvetă. Distanța dintre acestea trebuie să fie cât mai ușor de parcurs, pentru a nu îți îngreuna activitatea de gătit. 

De asemenea este indicat să nu copiezi ceea ce vezi în showroom-uri, pentru că majoritatea comercianților nu țin cont de regulile ergonomice de proiectare în ceea ce privește poziționarea. Totuși, poți să te inspiri în ceea ce privește mobilierul, mai ales dacă îți dorești să încorporezi electrocasnicele. În acest caz este necesar să apelezi la ajutorul unor profesioniști care să îți confecționeze mobilă pe comandă sau să te asiguri că ceea ce alegi din magazine se potrivește dimensiunilor corpurilor inferioare și superioare. 

Ordinea electrocasnicelor în bucătărie nu este una prestabilită, însă poți să ții cont de câteva sfaturi venite din partea arhitecților, care îți vor ușura cu mult munca. De exemplu este necesar să poziționezi chiuveta și plita la distanță una de cealaltă. Regulile de așezare respectă firescul. Adică, zonele de lucru sunt realizate în funcție de reflexele tale. Ordinea potrivită, conform specialiștilor în flux tehnologic este următoarea: frigider, blat, chiuvetă, blat de lucru, plită. Între frigider și chiuvetă este necesar un spațiu de lucru, la fel și între chiuvetă și plită/aragaz. În cazul bucătăriilor cu electrocasnice încorporate, care dispun de plită și cuptor, cel din urmă poate fi poziționat sub acesta, în blat sau oriunde îți este mai comod, la un nivel superior. 

Ca să înțelegi cât mai bine de ce este atât de importantă ordinea aceasta, gândește-te la o zi obișnuită din viața ta. De obicei, vii acasă de la cumpărături și trebuie să ai loc de despachetare a sacoșelor. Astfel, alimentele se pot așeza inițial între frigider și chiuvetă, pentru a le depozita cât mai eficient. Când este momentul să pregătești masa, tot aici le vei poziționa, pentru a le pregăti de spălat. Urmează diferite activități de preparate, așa că vei avea nevoie de un alt spațiu pe blat, care să se afle până în plită, pentru ca procesul să decurgă cât mai simplu și eficient. Acesta ar trebui să fie de cel puțin 60 de cm. 

Desigur, în cazul bucătăriilor mari poți apela la insula de mijloc. Atunci când nu alegi o configurație pe un singur perete există o regulă care te va ajuta să faci drumuri mai puține și mai scurte între zonele principale. Aceasta se numește „regula triunghiului” și se referă la distanța dintre frigider, chiuvetă și plită. Ea trebuie să fie pe cât se poate de egală.

Dacă îți dorești o bucătărie cât mai ordonată și mai funcțională, trebuie să ții cont și de aranjarea sertarelor și dulapurilor. Cel mai eficient este să începi cu cele din dreptul chiuvetei. Dedesubt există, de cele mai multe ori, coșul de gunoi sau mașina de spălat vase, iar deasupra este extrem de folositor un picurător, unde vesela poate sta la uscat, fără să fie înșiruită pe blat. 

Sub zonele de lucru, asigură-te că ai la îndemână sertare cu toate ustensilele de care ai nevoie, iar deasupra acestora să găsești ingrediente care nu trebuie să stea la frigider. Deasupra plitei va exista mereu o hotă, iar electrocasnicele mai mici trebuie să se poziționeze pe spațiile libere de pe blat.

 2. Aranjarea electrocasnicelor în bucătărie în funcție de dimensiunea ei </h2>

Cel mai important este și știi cum să te adaptezi la spațiul pe care îl ai disponibil. De exemplu, foarte multe persoane își doresc un frigider cu două uși, însă nu iau în calcul metrii pătrați pe care acesta îi ocupă. Chiar dacă sunt mult mai încăpătoare și folositoare pentru familiile mari, nu vor funcționa într-o bucătărie de dimensiuni reduse și îngustă. 

Modul în care organizezi aparatele de bucătărie depinde de ce tip de bucătar ești. Dacă ești un iubitor de mâncare crudă, blenderele și mixerele vor fi în centru. Veganii vor avea oala sub presiune gata de folosit în orice moment și aparatele de gătit la aburi, iar cei care mănâncă preparate din carne au la îndemână aragazul lent și grătarele de interior. De asemenea, ia în considerare depozitarea lor cât mai inteligentă, într-un sertar extractibil. Acesta poate fi locul perfect pentru un prăjitor de pâine, un blender etc.

Primul lucru pe care trebuie să îl faci pentru organizarea electrocasnicelor din bucătărie este să le grupezi în funcție de frecvența cu care le utilizezi: niciodată folosite, rar folosite și frecvent folosite. 

De asemenea este important să investești în produse de calitate, care să nu se strice doar după câteva utilizări. Orientează-te întotdeauna către producători renumiți și citește cu atenție specificațiile fiecărui aparat înainte de a-l achiziționa. În acest fel, nu vei ajunge cu electrocasnice depozitate și uitate într-un colț al bucătăriei, care ocupă spațiu.

2.1. Aranjarea electrocasnicelor în bucătăria mică 

Dacă ai o bucătărie de dimensiuni mai mici, electrocasnicele încorporabile sunt perfecte, pentru că îți oferă mai mult spațiu pentru activitățile tale și nu îți vor sta în cale în timp de gătești. 

Astfel, primul lucru pe care trebuie să îl stabilești este modul în care vei monta dulapurile de mobilier: pe un singur perete, in formă de U sau L sau pe ambele laturi ale bucătăriei. După ce ai stabilit acest lucru, asigură-te că hota este cât mai aproape de geam, pentru a o putea lega de conducta de aerisire. După aceea, stabilește locul combinei frigorifice. Dacă nu ai destul spațiu pentru ea pe peretele cu mobilierul, poziționează-l pe cel paralel cu acesta. 

De asemenea, un spațiu mic necesită sacrificii. Acest lucru înseamnă să pui deoparte orice electrocasnic pe care nu îl folosești în dulapurile superioare. Asigură-te că vei concepe încă de la începutul proiectului un spațiu pentru ele. Cele care se folosesc cel mai des vor sta pe blat. Aici alegerea îți aparține, însă este important să lași destul spațiu pentru gătitul și prepararea mesei. 

Așadar, într-un spațiu limitat, alocă cu grijă un loc special aparatelor la care gătești cel mai des. Pe un blat mic, un multicooker s-au putea să fie soluția ideală pentru nevoile tale. De asemenea, toate electrocasnicele des utilizate, ar trebui să stea împreună. De exemplu, dacă întreaga familie este obișnuită să ia micul dejun zi ce zi, atunci poate vei avea nevoie de un toaster, prăjitor de pâine sau un fierbător pentru a pregăti masa. 

Regula cu spațiul liber dintre principalele electrocasnice se aplică și aici. Lasă un loc pentru prepararea mâncării între chiuvetă, frigider și plită. În plus, dacă ai zone de colț disponibile, nu le amenaja cu decorațiuni. Aici este locul perfect pentru aparatele tale preferate. 

2.2. Aranjarea electrocasnicelor în bucătăria mare

Dacă te numeri printre norocoșii care dispun de un spațiu generos al bucătăriei, lucrurile devin mult mai simple. În primul rând, aici ai ocazia de a instala o insulă în mijloc, care îți va servi ca masă de lucru, unde poți găti în voie. Aceasta poate să aibă o chiuvetă încorporată, pentru a nu te deplasa de prea multe ori, însă nu este obligatoriu. 

În funcție de lungimea blatului, aici te poți organiza așa cum îți dorești. Totuși este indicat să păstrezi electrocasnicele mari la vedere, pentru a le utiliza zilnic, iar pe cele mai mici, cum ar fi cântarul de bucătărie, să le depozitezi. Acest lucru îți va face încăperea să arate cât mai curată. 

Începe cu poziționarea aragazului sau a cuptorului incorporabil. În sertarele din apropiere asigură-te că ai la îndemână ustensilele de care ai nevoie. În acest fel, nu trebuie să parcurgi toată bucătăria pentru a lua ceva oricând gătești. Într-o cameră mare nu pot lipsi sertarele cu ingrediente și condimente. Le poți poziționa chiar la vedere, pentru ca au o paletă de culori extrem de frumoasă. În plus, un drum până la cămară poate să devină obositor. 

3. Ce electrocasnice trebuie în bucătărie?

Electrocasnice necesare în bucătărie depind foarte mult de alegerile tale și de cât de des ai de gând să gătești. În primul rând, aici se va găsi obligatoriu o combină frigorifică, un aragaz sau o plită și cuptor încorporabil. Mașina de spălat vase este opțională, însă pentru o familie mare se va dovedi de ajutor. În schimb hota este vitală. Trebuie să știi că aburii mâncării nu sunt cei mai prietenoși cu sănătatea ta, iar acest aparat te va ajuta să scapi de vaporii mai puțin agreați de organism care se pot răspândi în restul casei. 

Pentru a le alege pe celelalte, gândește-te la mâncarea pe care o prepari cel mai des și ce te-ar ajuta la gătit. Pentru micul dejun, un sandwich maker este soluția ideală, la fel si prăjitoarele de pâine. Dacă ești pe grabă și vrei să savurezi un ceai bun, nu mai este nevoie să fierbi apă în ibric. Ai la dispoziția ta un fierbător profesional care va face toată treaba în locul tău simplu și rapid. 

O bucătărie perfect funcțională va avea întotdeauna, pe lângă ustensile, roboți de bucătărie pentru deserturi delicioase, storcătoare pentru cele mai gustoase și sănătoase smoothie-uri și fresh-uri și tocătoare de carne. Desigur, dacă ești un adevărat masterchef nu vei uita de aparate de mărunțit sau electrocasnice pentru pregătirea pâinii. Pasionații de carne vor adora să aibă un grill la îndemână pentru a-și prepara bucatele așa cum își doresc. 

Dacă pentru tine este important să ai un moment de răsfăț în fiecare dimineață, nu uita de aparatele de ceai și cafea. Un espressor de ultimă generație va arăta perfect în decorul bucătăriei tale și îți va pregăti cele mai gustoase cafele. 

Așadar, atunci când începi reorganizarea sau amenajarea bucătăriei tale, ține cont de regulile și sfaturile de mai sus. Vei observa cum fiecare aparat își găsește locul perfect pentru a-ți fi la îndemână.

Surse foto: Unsplash.com, Shutterstock.com

4. Răspunsuri și întrebări frecvente despre ordinea electrocasnicelor în bucătărie </h2>

Î: Ce electrocasnice sunt necesare în bucătărie pentru gătitul zilnic?

R: Pe lângă plita încorporabilă, cuptor și aragaz sunt necesare: hota, blender multifuncțional, mașină de spălat vase și storcătoare.

Î: Ce recomandări sunt de electrocasnice în bucătărie pentru cei care gătesc rar?

R: Dacă prepari mâncare din când în când, un multicooker îți va fi cel mai la îndemână. 

Î: Cum organizez cel mai bine electrocasnicele din bucătărie?

R: În funcție de eficiență și nevoie. Păstrează-le pe cele folosite des la vedere, iar aparatele utilizate mai rar, în dulapuri. 

Î: Ce electrocasnice ce potrivesc cel mai bine într-o bucătărie mare?

R: Cu siguranță un frigider side by side este perfect. De asemenea, poți apela la vitrine de vinuri și mașină de spălat vase. 

Î: Ce electrocasnice ce potrivesc cel mai bine într-o bucătărie mică?

R: Alege electrocasnice multifuncționale și aparate mici de gătit, precum cuptoarele cu microunde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *